3 felaktiga myter om Kina

IDAG! har jag väldigt tråkigt. Det är måndag. Det är mulet ute. Jag har inga lektioner. Matte ser på brittisk humor. Leona är bortrest. Mina filmer är slut för tillfället. SÅ! Jag tänkte att ett nytt inlägg till min fina reseblogg kunde passa bra just idag. Det känns som att jag publicerar inlägg i klump ibland. Inga inlägg på ett par dagar, sedan ett par stycken samtidigt. Inte optimalt, men du köper säkert läget! Om du inte får nog av mina uppdateringar kan jag passa på att tipsa om två andra resebloggar som skrivs av ett par svenska tjejer jag träffade i Beijing! Gabriellas blogg hittar du här och Isabellas blogg hittar du här. Gå för guds skull in och lusläs deras bloggar efter att du läst om dessa falska myter om Kina!

Tre felaktiga myter om Kina som du borde känna till!

Chinese fortune cookies (eller kinesiska lyckokakor)

imageÄven om fenomenet inte är så populärt och välkänt i Sverige så känner du säkert till de där ihåliga kakorna som man ibland får på kinesiska restauranger. Du öppnar dem och finner en liten lapp som berättar något om din framtid eller din personlighet. Dessa kinesiska lyckokakor eller fortune cookies är inte kinesiska på något sätt. De uppfanns i amerikanska under 70-talet, närmare bestämt i Kalifornien och bakas oftast via ett japanskt recept.

Kineser äter hundar och katter till lunch!

imageDet verkar som att många människor tror att Kineser äter både katt och hund på en vardaglig basis här i Kina, men så är inte fallet. Även om det är sant att katt och hund används som mat-kött är det inte ens i närheten så vanligt som många tror. En tjej i Beijing berättade för mig att det anses som uråldrigt och underklass att äta katt eller hund. Hon fortsatte med att förtydliga att ingen kines från norra Kina skulle äta katt. Katt äter man i södra Kina och hund äter man i Norra (tydligen). Trot’ den som vill.

Kinesiska muren är den enda byggnaden man kan se från rymden

imageDen här myten avslöjades när Yang Liwei, en av Kinas första astronauter undersökte saken med egna ögon. Den kinesiska muren kan inte ses från rymden med blotta ögat, inte ens från en omloppsbana nära jorden. Främst för att den kinesiska muren endast är 5 meter bred på sina ställen. Delar av muren från innre mongoliet har dock fotograferats med en 180mm lins från en rymdstation. Pyramiderna i Giza syns mycket bättre ifrån rymden än den kinesiska muren.

DSC00207

Innan jag avslutar vill jag återigen tacka för alla läsarmail! Det är verkligen roligt att få höra era åsikter och läsa era frågor.

Zaijian!

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *