8 dagar kvar i Kina

Nu börjar jag på allvar närma mig slutet på just detta kinaäventyr. Jag börjar så smått förbereda mig på hemfärd den 14:de juli.

När jag reste hit flög jag från Göteborg till Stockholm till Kastrup och slutligen Peking. Det är en flygresa för mycket eftersom jag bor i Borås, göteborg är närmare än Stockholm. Jag håller därför på att boka om mina biljetter så jag åker från Peking till Kastrup och vidare till Göteborg istället. Det skulle kosta mig 700:- att boka om biljetten, men det är inte spikat än eftersom jag väntar svar från resebyrån. Aja, den 14:de juli åker jag från Kina i alla fall, sedan får jag se om jag landar i Stockholm eller Göteborg.

imageEftersom vårat kontrakt med skolan löpte ut den 26:e Juni har jag varit ledig sedan dess. Min rumskompis Matthew skulle vidare till Japan och sedan Amerika efter den här resan till Kina så han åkte här ifrån under tisdagsnatten. Vi sa hej då till varandra på tågstationen. Jag fick tillåtelse av skolan att bo kvar i lägenheten ända tills mitt plan går från Peking, vilket var väldigt snällt. Nu slipper jag spendera pengar på hostel i Peking! Om du är en flitig följare av min blogg vet du redan att jag inte kommer stanna här i Qu Xian tills dess eftersom jag ska till Henan-provinsen med Leona först, vi åker den 10:de. Vi ska åka och besöka hennes familj och på vägen dit stannar vi till i kampsportsmeckat Shaolin för att klappa på lite munkar. Det ska bli väldigt spännande!

imagePackningen för hemresan är en historia för sig. Jag har mycket saker som jag kan lämna kvar här i Kina, saker som jag inte behöver mer eller haft sönder. Jag har också samlat på mig mycket nytt som jag vill få med hem. Det har gjort min resväska alldeles för liten! Så jag köpte en ny här i Kina, den är enorm och billig. Den är också mjuk så jag vet inte riktigt hur saker kommer klara sig i väskan under hemresan, men vissa reser ju med ryggsäckar så denna väskan ska nog hålla för en resa hem i alla fall. Ömtåliga saker får lindas in i kläder och handdukar. Så mycket saker ligger i väskan, det vore mycket tragiskt om den kom bort eller gick sönder. Jag får nog lägga de mest dyrbara sakerna i mitt handbagage.

imageTvå saker kommer jag lämna här i lägenheten. Den första saken är en målning som jag gjorde för ett par månader sedan. Jag har satt mitt sigill på den och fått upp den på en av väggarna här. Det behövs lite mer saker på väggarna i den här fina lägenheten. Den andra saken är ett brev som jag skrivit till den nya läraren som kommer om någon månad. Jag vet inte vem det är, om det är en kille eller tjej och jag vet inte om det är en eller flera lärare som kommer. Jag vet bara att jag hade massa frågor och tankar om hur skolan skulle vara och hur jobbet skulle fungera när jag först kom hit. Jag hade velat prata med någon som gjort jobbet innan mig, det kommer mina efterträdare få göra nu. Såhär skrev jag:

Hello fellow foreign teacher(s)!

First of – congratulations! You have been placed in a nice town and get to practice your teaching in a very good school.

My name is Andreas (Sweden) and I was one of the two previous foreign teachers in Qu Xian Middle School (feb 2014 – jul 2014). When I arrived here I had very little teaching experience. I had no idea of what to expect and felt a wee bit nervous. I don’t know for sure, but perhaps you feel the same.

Anyway, you have nothing to worry about. You, being placed here, makes you more lucky than a lot of the other teachers from the organization. You are the 6:th generation of foreign teachers at this school, so they are very experienced when it comes to taking care of foreigners. Perhaps you will meet Bill and Ulysses, they are both great – very helpful and flexible.

The working conditions are very good. Students English skills are not very good, so be prepared to plan a lot of very basic lessons. Remember to grade your language and most important of all – don’t take it to serious! During some lessons, the students will be focused and everything will run smoothly, other lessons might not go so well – no matter what you do. Don’t try to force them to learn anything, it will only make you tired. The most important thing is to not be a boring strict teacher. Don’t tell them to be quiet and NEVER tell them to “shut up”. Instead, try to capture their attention with subjects they can relate to (love, feelings, chinese traditions, pop culture aso.). Don’t be a stranger to them, because they want to get to know you. Get them to ask you questions in English during one class and answer ALL of them, expose yourself a bit. My last advice is something I wish I had known from the start because it makes a lot of difference; walk in before the class start and talk to them! Take a knee, say hello and ask them some questions and tell them some things about you, THEN start your lesson. It makes everything more relaxed.

The town (Qu Xian) doesn’t offer much. There are a few good restaurants and a cinema.. that play Chinese movies. You might want to take the train from Tuxi station to Chengdu to find some more action. Chongqing is also a nice place to visit. Qu Xian middle school has a very good calligraphy teacher (Mr. Zhang) and there is a nice calligraphy store by the square, so take the chance to learn some Chinese calligraphy. The school also has a football team, they will most likely try to recruit you!

If you want free beer, visit the Babyface bar by the square.

Good luck and enjoy your stay!
Andreas

Jag borde också tipsat om att inte ge ut QQ nr till eleverna, men det får de upptäcka själva. Jag hade velat göra en video till resebloggen innan jag åker, men eftersom min mobil är CP så får det utebli.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “8 dagar kvar i Kina

  1. Ett tips kan vara att per post skicka hem saker per post och med båt. Jag skickade ett antal lådor m 15 kg i varje och allt kom fram utan skador. Man tar sakerna till posten och köper en låda, fyller i några papper, betalar och sedan klart . Ca 6 veckor tog det innan lådorna kom. Ha det fortsatt bra . Bodde nästan fyra år i Peking och saknar både den staden och Kina. Och åker dit då och då. Välkommen tillbaka till Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *