Andra lektionen i mandarin

Har precis avslutat en lektion i mandarin. Här är en bild på läraren som undervisar oss. Vad han heter kan jag inte svara på, för det ingår lixom inte i den kinesiska pedagogiken att berätta sådant. Han har nämnt det en gång och då tror jag det var Cheng.. Något..

Lika bra som han är på mandarin, lika dålig är han pedagogik – tyvärr! Jag hade mycket hellre haft en engelsk lärare i mandarin än denna kinesiska. Hans teknik går ut på att inte sätta in oss i ett sammanhang, inte beskriva övningen och aldrig svara på frågor. Lektionerna består av repetition, repetition och ännu mer repetition. Han säger en fras på mandarin och vi säger efter honom. Han byter fras och vi säger efter. Ibland stannar han upp och berättar vad frasen betyder på engelska.

image

Alla här verkar ha ett stort intresse för mandarin och det är nog vad som håller oss kvar på lektionerna, men han har redan tappat några. Jag ska inte döma ut hans pedagogik efter två lektioner, kanske fastnar något som jag inte är medveten om. Oavsett om lektionerna är bra eller inte så lär jag mig mer mandarin undan för undan tack vare andra studenter. Många runt om oss kan en hel del mandarin och vi har ordböcker som vi läser in fraser ur. Mandarin är verkligen ett härligt språk och jag ser fram emot att lära mig mycket mer.

Oskar och jag införskaffade varsin liten anteckningsbok och penna idag på inrådan av en engelsk lärare. Han berättade att han lärde sig mandarin genom att alltid bära med sig en anteckningsbok och skriva ner alla nya fraser som han träffade på dagligen. Det lät som en teori värd att prova!

+Andreas Sjöblom

5 reaktion på “Andra lektionen i mandarin

 1. Tjena Andréas!

  Verkar som du har det riktigt bra i Kina och det har varit riktigt kul att läsa om dina dagar hittills och jag ser fram emot att läsa mer!
  Jag saknar dig min bror, ha det bäst :)

  • Tjena brorsan!

   Jag har det väldigt bra än så länge :) Hoppas att allt är bra hemma och att studierna går bra. Ska försöka höra av mig när mitt kinesiska nr börjar fungera :)

 2. Just anteckningsboken rekommenderar jag också. Skriv ner alla nya ord och uttryck. Jag köpte en från a-z och skrev in som ett lexikon. även pinyin, annars kom jag inte ihåg hur man uttalade orden. Och mandarin är jätteroligt, men svårt. DE kinesiska lärarna är inte som de svenska och tur är det i mångt och mycket kan jag tycka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *