3 bra anledningar till att besöka Kina

Det är faktiskt inte så många i min närhet som vet om att jag ska till Kina och jobba i Januari, jag har bara berättat det för de allra närmaste men nästan alla frågar mig samma sak; ”varför valde du just Kina?”. Därför tänkte jag i detta inlägget ge dig 3 anledningar till att besöka Kina. Alla anledningar är baserade på mina egna erfarenheter av landet och kanske skiljer sig från andra personers uppfattningar, det bekommer mig dock föga. Nu kör vi!

Kinesiska medborgare är väldigt trevliga

Anledningar till att besöka Kina - Folk är trevliga!Den första och främsta anledningen till varför jag håller Kina varmt om hjärtat är invånarna. Alla kineser som jag träffat i landet har varit väldigt trevliga och respektfulla. Jag har hört andra personer som säger att Kineser kan vara väldigt rasistiska, men det är verkligen inget jag märkt av. När jag var i Kina senast fick jag intrycket av att de var genuint glada över att se mig, detta gällde inte mig specifikt utan västerlänningar generellt. Det allra bästa (och något ovana) bemötandet fick jag och min kompis av grupper med ungdomar när vi gick runt på smågator i olika städer. De flesta stannade oss och ville prompt ta bilder tillsammans med oss, grupper med unga tjejer var extra benägna att knäppa ett par gruppbilder. Det kanske inte var så konstigt när man tänker vidare på saken. Min vän hade långt blont hår och jag nästan är 190 cm lång, inga av de två kvalitéerna är särskilt vanliga hos kinesiska killar. I vilket fall som helst fick det bemötandet oss att känna lite som kändisar på smågatorna, väldigt angenämt! Kinesiska invånare är väldigt måna om att göra ett gott intryck.

Kinesisk mat är fantastiskt god

Anledningar till att besöka Kina - Maten är god!Om du har ätit ”kinamat” här i Sverige har du förmodligen ätit den falska svensk-asiatiska varianten som kom hit i mitten på 70-talet med friterade bananer i spetsen. Svensk-Asiatisk mat är väldigt vanligt i Sverige och brukar smaka väldigt snarlikt oavsett om det rör sig om Thai- eller Kinamat. Så är det inte i Kina. Beroende på varit i Kina du befinner sig är huvudfödan olika. Kuststäderna äter såklart mycket fisk och in mot landet är kött vanligare, men oavsett vart du befinner dig är det alltid fokus på färska grönsaker! Ris är också väldigt vanligt, vilket kanske inte kommer som en chock. I områden där det finns mycket ris att tillgå bakas även risnudlar, risbullar och olika knyten av risdeg som kan vara fyllda med kött, grönsaker eller både och. Under min tid i Kina smakade jag inte på något som jag tyckte var äckligt, vilket är unikt eftersom jag kan vara lite kräsen när det kommer till mat. På restauranger och större middagar serveras det ofta flera rätter på en gång. Dessa placeras på en roterande skiva i mitten av bordet och därifrån tar alla det de vill ha. Det finns väldigt få genuina Kinarestauranger i Sverige, vilket är synd. I Borås finns det inga alls faktiskt.

Det är billigt i Kina

Andelningar till att besöka Kina - det är billigt!Som Svensk besökare i Kina får du väldigt mycket för dina pengar och det är bekvämt att räkna om valutan eftersom 1 Svensk Krona är ungefär lika mycket som 1 Kinesisk Yuan (i skrivande stund något mindre). När jag var i Kina senast köpte jag och min vän 2 liter Coca-Cola® var för lite mer än 3 Kronor. Att äta ute är billigt, ofta klarar man sig på 20-30 Kronor om man inte går till västerländska skräpmatskedjor där maten förvånansvärt nog är mycket dyrare. Befinner man sig i Kina en längre tid kan man passa på att skräddarsy en ny kostym eller liknande, det är mycket billigare än i Sverige och kvalitén är minst lika bra. Kläder över lag är billigt i Kina och såklart finns det mycket pirat-kopior att köpa för den som vill det. Taxipriser i Kina går inte ensa att jämföra med Svenska taxipriser, så mycket billigare är det i Kina. I storstäder har de ofta 3 olika taxisorter som har olika.. försöker hitta rätt ord.. status (?). En billig typ som ofta är rätt små, en mellan som ofta är någon typ av sedan-modell och den dyraste varianten som ofta är blänkande svart. Välj hur fint du vill åka, betala därefter.

Detta var mina 3 främsta anledningar till varför just DU bör besöka Kina!

besatt av pengar resebloggNu för tiden är det smärtsamt vanligt att Svenska ungdomar drar till Norge för att jobba och tjäna pengar (vilket förvånansvärt sällan resulterar i att de återvänder till Sverige rika som troll?), så när jag berättar för folk att jag ska till Kina tror många att det är för att tjäna grova pengar såklart, varför skulle man annars jobba utomlands? När jag sedan berättar att en vanlig lärarlön för utlänningar i Kina ligger på 4-5000 Svenska Kronor i månaden och att jag kommer få ~2400 Kronor i fickpengar varje månad kollar de på mig som jag vore dum i hela huvudet. Lika sorgligt som de tittar på mig ser jag tillbaka på dem. Är unga Svenska människor så besatta av pengar och status att det är ända anledningen till att göra något? Varför är det så få som förstår att det kan vara en bra idé att följa sitt hjärta ibland istället för pengalukt? Varför är det så få som åker utomlands för att uppleva något nytt och förhoppningsvis växa en aning som människa? Att jobba utomlands har många fördelar som inte är pengar, och om de anledningarna ska mitt kommande inlägg i den här resebloggen handla om. Stay tuned!

+Andreas Sjöblom

6 reaktion på “3 bra anledningar till att besöka Kina

 1. Låter väldigt spännande! Och en sån där snurrskiva på matbord, det är min dröm!!!! Så mysigt, enkelt och praktiskt … tänk till jul … slippa armar och armbågar sträckta över sig hela tiden. Hahaha … :-D

 2. Hej!
  Cool blogg!:) Läste din lilla presentation!:) Vart väldigt förvånad över att du skulle jobba som engelska lärare där! Jag trodde mest du skulle dit typ o testa på att jobba på olika ställen först!;) Verkligen ballt av dig och sticka ut från mängden och åka o jobba i Kina!! Våga stå för sig själv och våga sticka ut är rätt tänkt!

 3. Tycker inte du skriver mycket mer annorlunda än mig ;).. Det är väldigt rakt och ärligt det här me..
  Just Kina har jag bara dålig fakta ifrån men peppar peppar har aldrig varit där.
  Din sista kolumn är helt efter mina åsikter och jag tycker det är lika sorgligt att folk följer doften av pengar och alkohol istället för att upptäcka vad andra länder har som inte vi har.

  Stark av dig ^^

 4. Hej Andreas!
  Kul att du läser min blogg =)
  Jag var in här och kikade lite. Väldigt intressant fakta om Kina, speciellt när du har egen erfarenhet.
  Riktigt kul att du ska åka dit och jobba! Håller fullständigt med dig om att det inte handlar om att bli rik när man åker utomlands och jobbar utan om så mycket mer. Jag åkte iväg ner till Rhodos en sommar och jobbade. Rik blev jag absolut inte men jag hade riktigt kul och blev en erfarenhet rikare istället =)

  Ha en trevlig kväll!
  /Emma

 5. Hej Andreas!
  Var ju tvungen att kolla in din reseblogg Är riktigt fascinerad av att du ska arbeta som lärare i Kina. Jag arbetar själv som lärare(för närvarande föräldraledig) och brinner starkt för yrket så jag tycker din idé låter kanon! Önskar dig ett stort lycka till!
  Varma hälsningar/ Elin

  • Tack så mycket för lyckönskningarna Elin, de betyder mycket :) Hade kanske behövt lära mig några knep ifrån dig innan jag åker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *