Ansökan om Kinesiskt Visum – inlämnad!

Kinesiskt visumNu har jag äntligen fått de sista dokumenten som behövs för att söka kinesiskt visum, något jag skrivit om tidigare i det här visum-inlägget. Det innebar att en tidig morgon för att åka in till Göteborg och lämna in mina ansökningshandlingar. Jag har varit fullt inställd på att det är arbetsvisum som gäller eftersom det är arbete jag ska utföra. För ett par dagar sedan fick jag dock ett mail från organisationen jag åker med som berättade att typen av visum jag ska söka är ett så kallat X2 visum, ett visum som jag aldrig hört om tidigare.

Mailet sa att det gäller för studier och praktik och när jag kollar upp det på nätet står det att X2 visum gäller för studier som inte sträcker sig över 180 dagar, vilket är lite olika budskap.

Jag kommer söka den typen av visum som jag blir rekommenderad, så X2 visum it is. Det är dock viktigt att man söker rätt typ av visum eftersom det finns saker man får och inte får göra i landet med en viss typ av visum. Det värsta vore om man hamnade i en typ av situation där man jobbar ”svart” eller på andra vis olagligt i landet, bara för att det blir billigare eller lättare för de organisationer som man har kontakt med.

Eftersom det intresserar mig läser jag en del texter om britter eller amerikaner som jobbat som engelskalärare i Kina. Många historier är väldigt bra, men det finns också mardrömshistorier där skolorna har lurat de utländska lärarna genom att ge dem kontrakt som inte stämmer eller fått dem att arbeta med en typ av visum som inte fungerar för arbete i landet. Om detta drabbar läraren eller skolan om de ”åker fast” vet jag inte riktigt.

ansök om kinesiskt visumNu är i alla fall handlingarna inlämnade och jag kan hämta ut mitt pass med visum den 3:de Januari. Hela processen på Chinese Visa Application Service Center i Göteborg gick väldigt fort och lätt. Det var helt folktomt inne på kontoret så jag kunde få hjälp med en gång. En vänlig kille undrade om jag ville ha ett student visa, Vilket jag snabbt svarade att jag inte ville ha. Därpå lämnade jag fram alla mina dokument som han sorterade och stämplade. Han tog mitt pass och bad om mitt mobilnr (som kändes väldigt ovant att ge på engelska). Han sa att jag inte kommer få något multiple entry visa när jag söker efter X2 visum, utan ett single entry visa. Det innebär att jag inte kan lämna landet under de 180 dagar som visumet gäller, men det är inget jag planerar att göra i alla fall. Killen berättade att skolan jag jobbar på kan ansöka om ett multiple entry åt mig utifall det skulle behövas.

Det börjar bli en liten trend att jag publicerar flera långa blogginlägg kort inpå varandra för att sedan låta det gå några dagar innan nästa kommer. Den trenden försöker jag bryta! Tack till dig som läser, återigen.

+Andreas Sjöblom

7 reaktion på “Ansökan om Kinesiskt Visum – inlämnad!

  1. Du borde på plats i Peking kunna ändra ditt visum på det”stora visakontoret” så att du kan lämna landet under den tid du är i Kina. Ett besök till Tibet rekommenderas verkligen bl.a. Jag hade arbetsvisum, men först ett provisoriskt som sedan byttes efter några månader.
    Lycka till! Bra jobbat att få det hela på plats.
    Men med den inbjudan du har borde du kunnat få multiple entrees. Jag har sedan jag kommit hem, med inbjudan från Peking att bo hos vänner (en speciell procedur det också) haft just multiple entrees och ett visun giltigt för ett år.
    Vet ätt det är en djungel….

    • Jag har hört att Tibet är fantastiskt. Det skulle jag gärna besöka om det blir tid över. Kostar det inte massa pengar att ”ändra” visum när man är i landet? Tack för dina kommentarer Ditte!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *