Äntligen en ledig dag!

Idag hade vi vår första lediga dag på länge! Helt fantastiskt. Jag sov fram till 09.30 vilket kändes som en lyx. Ännu mer lyx blev det när varmvattnet visade sig fungera i lägenheten också. Jag gick upp före alla andra och tog en lång dusch. När jag gjort mig i ordning gick jag ner till haket och mötte Oskar och Jason för att åka in till Electronic Market i Haidianhuangzhuang (säg det fort 10 gånger om du kan!). Oskar ville köpa en mobil och kunde hantera ett kinesiskt simkort och Jason ville ha en datormus. Eftersom jag redan har allt jag behöver i teknikens följde jag bara med för sakens skull.

När vi gick upp ur tunnelbanan kom vi direkt in i köpcentrat som förmodligen var det största jag varit inne i. Det hade 10 källarplan och 10 vanliga plan med blandade butiker varav de flesta sålde kläder av olika slag. Vi såg både Jack and Jones och Veromoda. Eftersom vi inte ätit någon frukost kände jag hur energin läckte ur mig som vatten ur ett såll. Tittar och tröttare blev och och vi verkade aldrig komma fram till någon mataffär eller kiosk. Vi hade kommit fram till att det behövdes mat först för att kunna ta oss ann det stora centrat. Vi hittade en juicebar efter ett bra tag. Då gick min kropp verkligen på sparlåga. Jag beställde in en färskpressad juice av apelsin och morot. Sedan var jag tvungen att ta mig till ett helt annat ställe i centrat för att betala och slutligen tillbaka för att hämta ut drinken. Jag slukade den med en gång och kände hur energin återvände. Vi behövde dock fortfarande något att äta. Vi råkade springa på en öde Subway i ett hörn och gick in. Självklart pratade inte kassörskan engelska, så det blev lite mandarinträning. Det är faktiskt väldigt roligt att kunna göra sig förstådd efter bara en vecka här i Kina. Att kunna ja, nej, denna, det, tack och nummer gör väldigt mycket. Tänk om vi kunnat så det första dagen vi var här, tänk vad förvirring vi hade sluppit på restaurangen då. Självklar kan vi en hel del meningar och fraser också, sepciellt oskar och jag som försöker träna på det så mycket som möjligt. Det är en fantastisk känsla att säga något och se hur det fungerar! Det bygger verkligen självförtroende i språket.

En macka var blev det, sedan bar det av till elektonikmarknaden. Efter mycket vandrande och en hel del pratande med säljare hittade vi en kinesisk tjej som hette Mary. Hon var bevisligen säljare för ett företag i komplexet och frågade vad vi var ute efter. Vi sa att vi ville ha en telefon och hon sa att hon skulle ta oss till en butik som hade de bästa telefonerna, allt vi behövde göra var att följa henne vilket vi gjorde. 3 våningar upp satt vi ner med henne i en butik och berättade att vi ville ha den billigaste telefonen de har. Hon sa att de hade en för 2000 Yuan (2000 kronor). Vi sa skrattade och sa att vi hade tänkt något i stil med 300 Yuan. Plötsligt ändrade hon sig och sa att hon kanske hade en för 800. Det var jag som började med prutandet, även fast telefonen var till oskar. Oskar fick ta över och fick ner den till 350 Yuan. Målet var 300. Oskar sa till Mary att han kunde tänka sig att köa två telefoner för 650, vilket hon inte gick med på. Vi reste oss och gick ut genom affären. Efter ett tag kom hon springade efter oss och sa att vi kunde få telefonerna till det priset. Hon ledde oss till en ny butik där telefonerna fanns. Det var inga dåliga telefoner direkt. Det blev två Huawei T310 (tror jag de heter) Det är en androidmobil med relativt stor skärm som har den senaste versionen av Android. Hemma skulle vi nog få ge 1700 kronor för den, så att få en för 300 kronor var en bra deal!

image

Det fanns så mycket teknik att köpa på denna marknaden och jag ville verkligen ha något, men hittade inget jag behövde och även om det var bra priser var det fortfarande mycket pengar. Även om en telefon som kostar 5000:- hemma finns här för 2000:- är det fortfarande 2000:-..

När vi kom hem igen var klockan runt 15.00 och vi fick valet att vara med på en matlagningskurs på campus där en duktig kinesisk kock med 20 års erfarenhet lärde ut recept till kung paow chicken och lite andra maträtter. Självkart fick man en köksplats att laga maten på också. Jag var dock inte med på den eftersom jag hellre tog det lite lugnt på rummet ett tag. Jag svarade på en hel del mail som kommer in till den här resebloggen, jättekul att ni som läser skriver till mig via kontaktformuläret. Återigen, förlåt för att jag är dålig på att svara på kommentarer. Jag uppskattar dem verkligen jättemycket, speciellt dem med tips!

Klockan 18.00 gick jag ner till haket och snackade med lite folk. Det kom och gick folk från och till fram till klockan 20.00 då vi bestämde oss för att testa ett nytt ställe här i krokarna som heter Hellens . Tydligen skulle de ha god pizza där och visst var den okej, men personligen tycker jag bättre om svensk pizza faktiskt. Ölen var dock väldigt billig! Jag drack bara Cola, men några andra beställde in stora ölflaskor på nästan en liter för 10:- När vi satt och käkade bestämde sig en kinesisk kille för att överraska sin flickvän, så han bad ägarna att starta karaokemaskinen och sjöng sedan för henne. Det var någon engelsk låt som jag aldrig hört tidigare, eller så har jag det fast jag inte kände igen den. Han slaktade verkligen låten totalt! Men han ska ha rikligt med beröm för att han verkligen hav allt när han sjöng!

Nu ska jag avrunda det här inlägget hade jag tänkt. Imorgon väntar en heldag med utflykter. Först ska vi till sommarpalatset och sedan ska vi se på akrobatik. Vi ska äta Peking anka också, jag hoppas den är lika god som jag minns den.

Jag förväntade mig verkligen inte att internet skulle vara såhär värdelöst i Kina. Uppkopplingarna suger oavsett vart man är och ibland försvinner nätet helt campus. Önskar att jag kunde hitta nät någonstans som tillät uppladdning av videor till Youtube, eller som klarade av den trafiken, men allt är för långsamt och jag är aldrig på samma ställe tillräckligt länge. Sedan hinner jag inte alltid korrekturläsa mina inlägg heller. Jag läser dem ofta några dagar efter jag publicerat dem och märker alltid enorma stavfel i dem eller ibland att hela ord bytts ut. Detta får jag skylla på min telefon ordbok som föreslår ord åt mig som jag inte är med på ibland. Den ändrar en hel del ovanliga ord till något vanligare utan att jag ber om det. Märker det inte förrens det är för sent.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Äntligen en ledig dag!

  1. Förstår att du har det både roligt, givande och intressant i Peking. Och språket är nyckeln till det mesta.
    Hitta ett Starbucks , de har haft bra internetuppkopplingar. Men det är svårara att få till en bra uppkoppling med en telefon och platta än med en dator. Jag hade sällan problem med min Mac när jag kopplade upp mig på trådlösa fik. Men kanske är de västerländska bättre vad gäller hastighet.
    Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *