Är det svårt att lära sig kinesiska?

Jag öppnade min mailinkorg idag och hittade det här mailet från en av mina läsare. Jag får en del mail via min reseblogg men detta mail fick mig att vilja skriva ett inlägg där jag besvarar mailet offentligt. Det var okej för avsändaren, det är värt att tillägga. Såhär står det:

Hej Andreas!

Tack för en bra reseblogg! Jag följer den så gott jag kan på dagarna. Väldigt intressant att följa din resa i kina. Blir lite sugen på att åka iväg jag med! Jag undrar lite saker som du kanske kan svara på. Kan du kinesiska? Om du lär ut engelska till kineser, måste du inte kunna det då? Är det svårt att lära sig kinesiska? Det kinesiska språket är det som håller mig ifrån att åka. Det verkar svårt. Tacksam för svar!!

Med vänlig hälsning,
Malin 23 Sthlm

Hej Malin! Tack för att du följer min reseblogg, det betyder mycket för mig. Jag ska försöka besvara dina frågor så bra jag kan.

Jag kan börja med att säga att jag inte kan prata kinesiska (eller mandarin) flytande. Som engelskalärare i Kina behöver du inte kunna prata mandarin eftersom du är där för att prata engelska inte mandarin. Jag har till och med blivit avrådd från att prata mandarin med mina engelskelever, just för att det enklaste sättet att lära sig ett nytt språk är att prata det. Om eleverna inte har något annat val än engelska på lektionerna tränas också talet mer. Man kan ju fråga sig hur man lär elever som inte kan ett språk att prata om man inte kan deras språk först, men alla kan något grundläggande vilket gör att det finns en grund att bygga på. Är engelskkunskaperna väldigt dåliga får man som lärare prata om väldigt enkla saker och använda sig av kroppsspråk och realia för att göra sig förstådd. Det går alltid att lösa på något vis om man har elever som faktiskt vill lära sig engelska.

Med det sagt – självklart underlättar det på alla sätt om man kan prata mandarin när man är i Kina. Allt man gör blir lättare om man kan prata med lokalbefolkningen på deras egna språk. Dessutom tycker Kineser väldigt mycket om utlänningar som tagit sig tid att lära sig deras språk. Stort plus i kanten med andra ord. Jag försöker lära mig mandarin och jag måste säga att det känns som att jag sakta men säkert blir bättre på det.

är det svårt att lära sig Mandarin

När jag kom till Kina för två månader sedan kunde jag säga ”tack” och ”jag förstår inte”. Jag visste att språket kretsade kring 4 olika toner som avgör vilket ord man säger. Ord som ”ma” kan betyda allt ifrån häst till mamma beroende på vad du använder för ton. Eftersom det vore tråkigt och pinsamt att råka kalla någons mamma för en häst är det viktigt att tonerna stämmer. Med det som utgångspunkt kan jag nu ställa enkla frågor och bilda enkla meningar. Ordförrådet är nog uppe på ~70 ord snart vilket jag kan göra mycket med. Om jag går på en restaurang kan jag beställa den mat jag vill ha, fråga hur mycket det kostar och be om notan. Jag kan fråga vad saker är och vad människor heter. Det är svårt att skriva exakt vad mina kunskaper är efter 2 månader, men jag hoppas du får en liten aning.

hur lär man sig mandarin?Mandarin är väldigt lätt att lära sig, på ett sätt. Det finns inga tempus att ta hänsyn till. Det finns heller inget som heter bestämd/obestämd form. Han/Hon är samma sak. Ska du ställa en ja/nej fråga behöver du oftast bara säga ett påstående och lägga till ”ma?” i slutet av meningen. Nästan alla ord har en eller två stavelser vilket gör dem korta och relativt enkla att komma ihåg. Plural/singular är samma. Inga verb behöver böjas. På ett annat sätt är det väldigt svårt att lära sig mandarin eftersom det bygger på de 4:a tonerna. Det är inte lätt att få till dem, i alla fall den 2:a och 3:de tonen är svåra att hålla isär för min egen del vilket kan göra stor skillnad. Ska det dessutom gå fort när jag pratar blir det väldigt lätt fel toner, även om jag kommer ihåg orden.

Jag har inte lärt mig några kinesiska tecken alls, vilket gör att jag absolut inte kan läsa mandarin. 2 eller 3 tecken är allt jag kan. Jag har hört att det är lättast att lära sig mandarin genom tecken, men jag lär mig mandarin genom Pinyin. Pinyin (拼音 eller pīnyīn; ordagrant ”stava ljud”) är ett sätt att ange ett standardiserat uttal på kinesiska ord med hjälp av det latinska alfabetet samt ett antal diakritiska markeringar som anger tonaccenter. Mandarin har fyra tonaccenter: hög ton, stigande ton, fallande-stigande ton och fallande ton samt ett obetonat läge. De fyra tonerna är representerade i pinyin med följande tecken ovan de tonande vokalerna: ¯, ´, ˇ och `. Resultatet av att lägga till dessa tonmarkeringar blir till exempel ā, á, ǎ och à, samt a. Jag kan tillägga att här i kina kan skoleleverna flytande pinyin i lågstadiet redan… här sitter jag och kämpar.

hur lär jag mig kinesiska?Även om jag lär mig de olika tonerna så finns det som i alla språk ett korrekt vis att prata på och ett sätt som används i vardagen (med slang, dialekter osv.). Det gör att kineserna ibland struntar i vissa toner eftersom de förstår innebörden av meningen ändå! Det gör det lite komplicerat för mig eftersom jag behöver tonerna för att förstå innebörden! Olika områden har också olika sätt att uttrycka sig på. Om jag vill be om notan i norra kina säger jag Mǎi dān vilket betyder ”köpa notan”, men i södra är det vanligare med Mài dān vilket betyder ”begrava notan”.

När jag kommer med dessa exempel skrämmer jag nog upp folk mer än nödvändigt. När det kommer till kritan sitter du och dina engelskelever i samma båt där frågan är; vill ni lära er språket? Om man har en vilja att lära sig ett språk kommer man över de förhinder och svårigheter som finns. Min rumskompis Matte verkar inte ha något större intresse av mandarin, vilket gör att han inte kommer lära sig prata det även om han får en bra lärare och ett helt land med 1.2 miljarder människor att öva på. En sak som är säker är att du lättast lär dig mandarin i Kina! Många av de jag mött som gått någon språkkurs i mandarin hemma i sitt land har relativt lite nytta av sina kunskapen här. Språk utvecklas hela tiden och för att få det så rätt som möjligt är det alltid bäst att gå direkt till källan, det vill säga landet där språket kommer ifrån.

ÄÄr kinesiska svårt?Den kinesiska pedagogiken är dock sämre än den västerländska och det försvårar nog inlärningen en aning. Du måste verkligen ha en bra motivering som får dig att vilja lära dig språket eftersom det inte finns några lärare här som kommer motivera dig på ett roligt sätt. På det viset skiljer sig du och dina engelskelever åt eftersom du vill ge dem rolig och stimulerande språkträning samtidigt som du förmodligen kommer utsättas för plågsam repetition med ingen/minimalt beröm från läraren under dina mandarinlektioner.

Vad är då mina motiveringar? Min största motivering för att lära mig mandarin är att jag älskar det här landet. Jag kommer förhoppningsvis återvända hit många gånger i mitt liv. Då lönar det sig att kunna språket. Jag tror också att Kina kommer bli ett väldigt inflytelserikt land i väst om ett par år, jag har en känsla av att det kommer löna sig att kunna kinesiska då. Sist men inte minst är min kampsportsträning. Genom att kunna kinesiska termer förstår jag varför vi kallar vissa tekniker för vissa namn. Just det! Mandarin är det mest talade språket i hela världen också, det är ju anledning nog att lära sig det kan jag tycka.

Jag hoppas att det besvarade Malins frågor. Som sagt, beroende på hur mycket man vill något blir det olika svårt att lyckas med. Jag tycker inte hon ska avskräckas på grund av språket! Ta chansen och åk till Kina.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Är det svårt att lära sig kinesiska?

  1. Hej! Intressant inlägg! Jag går just nu i gymnasiet och jag vill verkligen lära mig mandarin eller kantonesiska. Grejen är den att jag ska plugga vidare direkt så jag är orolig att det blir för sent för att lära sig.. Vad tror du? Vore tacksam för svar!

    • Nej , du behöver inte vara orolig. Jag är kines som bor i Sverige och det tog mig 3 eller 4 år att prata bra svenska. Det handlar om vilja .kör på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *