Andréas, idag är det dags att få koll på läget!

Nu måste det hända lite grejer inför resan, jag har lagt det åt sidan för länge! Jag tog ledigt från jobbet idag för att få reda på det sista som måste göras. Det var skönt och jag fick mycket gjort tillslut. Jag hade till och med tid över för att vara med på träningen ikväll. Dagen började med att jag gjorde en liten att-göra-lista:

 • Läsa på om visum
 • Fylla i visumformulären
 • Kolla när räkningen från GoXplore
 • Ringa skatteverket
 • Ringa Travel Heroes
 • Ringa Binero
 • Ringa Tele2

Jag ringde skatteverket för att höra hur jag skall göra min deklaration. Eftersom jag driver ett eget bolag är deklarationen inte lika enkel som för en privatperson. Lösningen var dock att ge min mor en fullmakt till att sköta den åt mig. Det kommer nog gå bra, så svårt är det inte, men det får stå kvar på att-göra-listan. Jag har också ringt mitt webbhotell för att ha koll på alla fakturor till domännamn och webbutrymmen, det hade varit tråkigt om alla mina webbprojekt försvann under min tid i Kina. Det har jag dock inte hittat en smidig löning på än! Det får stå kvar på att-göra-listan, med andra ord.

Efter telefonsamtalen läste jag på om hur jag går tillväga för att söka visum, det är verkligen dags nu. Det kan ta 10 dagar att få visumet och GoXplore skickade de nödvändiga dokumenten i sista stund, känns stressigt. Formuläret som ska till ambassaden, tillsammans med foton, the ”letter of invitation”, passet och JW202 formuläret, är nu ifyllt och fixat. Räkningen ska inte vara riktigt betald än, men jag har koll på det. Allt detta stryks från listan!

Mobilabonnemang har har läst på om idag. Jag vill kunna ringa hem och kanske kontrollera min mail då och då. Detta går att göra med min nuvarande mobilleverantör.. om jag har lust att betala 500.000:- i telefonkostnader när jag kommer hem (vilket jag inte har). Därför är det smidigast att skaffa ett kontantkort i Kina och ladda det med mobil data, sms och telefonminuter. Tydligen går det att surfa och Skypa via mobilnätet, men eftersom många av de populära hemsidorna i västvärlden är spärrade i Kina behövs även en VPN-tjänst. Mer om det i ett kommande inlägg. Nästa problem jag stötte på är att min telefon bara tar Micro-SIM vilket inte är så lätt att få tag på i Kina. Det går att klippa ett vanligt SIM-kort för att passa i en Micro-port, men det är lite riskabelt. Därför tänkte jag köpa en SIM-kort-cutter i stan under veckan. Då blir problemet löst på ett enkelt och billigt vis. Mitt nuvarande mobilabonnemang låter jag ligga vilande under min resa, men tyvärr han jag inte ringa Tele2 för att fixa detta. Det blir också kvar på listan.

Sist men absolut inte minst blev det några samtal till Travel Heroes, en nätbutik som säljer allt man kan tänka sig i reseväg. Mer information om detta kommer framöver, men det handlar om sponsring av min resa och det var verkligen dagens glada nyhet för mig. Det stryks med glädje från listan!

reseblogg

Ibland vill jag också vara en pingvin..

Såhär såg min lista ut innan jag tog mig till träningen. Mycket kvar och listan lär bli ännu längre, men jag har i alla fall lite mer koll på saker som måste göras och det är som sagt skönt. Jag gillar att ha koll på läget, en svaghet jag måste jobba bort eller en styrka att vara stolt över… vad anser du?

 • Läsa på om visum
 • Fylla i visumformulären
 • Kolla när räkningen från GoXplore
 • Ringa skatteverket
 • Ringa Travel Heroes
 • Ringa Binero
 • Ringa Tele2

Imorgon är det en förmiddag i klädgruvan som gäller, jag hoppas på att det inte är så mycket att göra. Då kanske jag hinner skriva ett inlägg till resebloggen under lunchen! Återigen, stort tack till alla underbara läsare som mailar, lämnar kommentarer eller bara läser i tystnad.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Andréas, idag är det dags att få koll på läget!

 1. Kontantkort till mobilen skaffar du i Peking. Inga problem och då kan du även ringa till Sverige. Att ha det svenska abonnemanget kvar kan vara bra för att kolla sms och att du kan nås med det vanliga numret. Vad gäller internet kan du nog skaffa det påplats. Beror på var i Peking du skall bo. I övrigt är det mycket gott om WIFI ställen där man kan sitta.
  Vad du skall tänka på att en del är blockat; t.ex facebook och en del bloggsiter som blogspot m.fl. Då bör du ha en ”tunnel# för att nå dessa . Kostnad ca 100sek/mån, om du har internet i din bostad. Lätt att installera WIFI och adsl. (Beror på hur du bor) Min erfarenhet är att Skype, Wiber och What´s up fungerar mycket bra,
  Lycka till! Vet hur du kan känna det…
  Hoppas du har klart med bra försäkring, behövs om du blir sjuk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *