Chockande shopping och kung pow

Det blev en sen kväll igår eftersom en norsk tjej fyllde år. Vi ville alla fira henne på en bar i närheten och många billiga öl blev det. Tiden rann iväg, precis som den brukar göra när man har kul. 00:40 var jag hemma i lägenheten igen och gick genast till sängs. Jag tror att min kropp förstod hur trött och sliten den skulle vara när klockan ringer för väckning 07:15 för jag somnade genast.

På morgonen var jag såklart trött, men inte bakfull. En dusch och lite frukost botade segheten en aning. Väl inne i klassrummet satt alla och var riktigt hängiga, några studenter var inte ens där. Vi brukar ha läraren Alex på vår första morgonlektion, vilket är passande eftersom han har en sådan enormt härlig energi. Han kan det där med att vara en lekgubbe samtidigt som han utmanar oss äldre. Enormt charmig!

Idag var det dock inte den vanliga Alex som steg in i klassrummet. Han såg bister och sammanbiten ut. Han brukar alltid småprata med oss innan lektionen börjar, men idag satt han bara och väntade på att klockan skulle bli 08:15 så lektionen kunde börja. När den väl började sa han att han kände sig lite illa till mods idag eftersom han hade fått lite dåliga nyheter. Han och de andra lärarna hade tydligen fått en omgång av Amy som är utbildningsansvarig här på campus. Hon hade kollat igenom våra senaste assignments med förfäran. Tydligen hade det skett väldigt mycket plagiat av våra lektionsplaneringar och grammatiken var förfärlig. Enligt henne lär vi oss inte det vi borde och hon var orolig för vår kunskapsnivå i nuläget. Därför hade Alex och de andra lärarna fått i uppgift av henne att genomföra ett skriftligt prov med vardera klass under första lektionen, alltså nu på morgonen helt oförberett. Amy skulle själv komma in och se till att allt gick rätt till.

image

Vi fick 5 frågor uppskrivna på tavlan framför oss, där efter sa Alex med fast ton att vi skulle ta fram varsitt papper och sprida ut oss. ”You guys have 30 minutes to complete this test. The five questions I have given you should be self explanatorily so I won’t be answering any of your questions during the exam. Your time starts now.” De fem frågorna gjorde alla väldigt nervösa. Först skulle vi definiera vad grammatik är,  sedan skulle vi lista de 10 stegen i lektionsplanering och beskriva 5 olika sätt att bokföra data på. Vi skulle också analysera en mening och bryta ut alla grammatiska beståndsdelar i den samt någon mer uppgift som jag inte kommer ihåg i skrivande stund.

Alla började nervöst och bakfullt skriva med ångesten i halsen. Det har varit en del varningar som delats ut till studenter som presterat dåligt den senaste tiden och ingen vill ligga dåligt till när utbildningen snart är över! Amy knackade snart på dörren och klev in. Hon är en blond brittisk kvinna som även hon har en rad utbildningar, bland annat en master i engelska. Hon är liten och söt, men har ändå inga problem med att inge respekt. Hon såg inte så glad ut, precis som Alex tidigare beskrivit. Hon tog en runda i klassrummet och såg på hur vi skrev febrilt. Efter några minuter gick hon vidare till nästa klassrum.

Jag var på fråga 4 när Alex sa åt oss att lägga ner pennorna. Det blev helt tyst, sedan började han småle. Tillslut fattade vi att allt bara hade varit ett skämt. En riktigt skenavrättning. ”Today you will learn about the art of examination! How to do it, and how NOT to do it.” Sedan jag kom till Kina har jag inte känt en sådan genuin tacksamhet. Att läraren bara avbryter en tenta som håller på att gå åt skogen och sedan säger att allt var ett skämt är något jag önskat skulle hända vid ett flertal tidigare tillfällen i min studiekarriär!

Lektionen blev som vanligt väldigt givande. Vi gick igenom de olika typerna av examination och vilka åldersgrupper de passar till. Vilka för och nackdelar som finns med varje typ och så vidare. När vi var klara med det berättade Alex om hur det är att vara lärare i Kina. Det är nästan det som är mest givande av allt, när han bara berättar om sina erfarenheter så vi kan lära av honom istället för boken vi jobbar med. Sist berättade han att lärarna kommer anordna en Indisk buffé åt oss studenter imorgon kväll. Alla får komma dit och äta och dricka hur mycket de vill tillsammans med lärarna, det kommer bli hur kul som helst! Alla är supertaggade .

Lärarna är så SJUKT speciella här. De går lixom inte att jämföra med lärarna hemma. Skulle jag göra det får jag nästan känslan av att lärarna jag haft genom min skolgång har varit vikarier, inte lärare. Ett stort förlåt till alla lärare jag haft som kanske läser detta, men lärarna här har en helt annan nivå av pedagogik. De äger ingen lärarroll. De tar inte på sig yrket lärare när de går till jobbet och hänger av sig det när de kommer hem. De ÄR sig själva hela tiden. De är respektfulla, men samtidigt utmanande. De är professionella, men samtidigt på samma nivå som oss. Det går inte riktigt att förklara, men man får bara känslan av att man vill vara som dem och därför tar man till sig allt de lär en på ett helt annat sätt.

Det är väldigt svårt att förhålla sig till elever som lärare. Man vill ofta hålla masken och alltid uppföra sig propert. Även om man tycker om sina elever som privatpersoner vill man ändå hålla den där lilla professionella barriären uppe. Den barriären finns inte här. När vi går ut på krogen kommer ofta lärarna dit och dricker öl med oss. Inte på ett sådär stelt vis som att de vill visa sig vuxna eller ansvarstagande för att de är lärare. De försöker inte bygga upp någon bild av att de är förebilder som vi måste se upp till. De berättar saker om sig själva, ibland intima saker som har med familjeproblem att göra. De tackar inte nej när studenter radar upp sig för att köpa dem drinkar. De beter sig precis som oss… Fast ändå inger de respekt. Man kanske kan tro att hela skolsystemet skulle haverera med en sådan relation mellan elever och lärare där de till och med går så långt att de festar tillsammans, men den är bättre än något jag tidigare upplevt i skolvärlden. Lärarna dansar väldigt skickligt på knivsäggen . De är som vi, men gör aldrig något som går över gränsen till olämpligt. De håller sig inte ifrån olämpligheter för att de är lärare och vi är elever, utan för att de är smarta normala människor som fattar vad som är rätt och fel – precis som vi. Vi som studenter respekterar dem inte för att de är lärare, vi respekterar dem för att de är så sköna, visa och ungdomliga personer. Något att tänka på som lärare hemma i Europa!

Det finns en eller två lärare som försöker hålla uppe den där professionella barriären till oss studenter, men de är också de lärare som är minst omtyckta av oss alla. De är kunniga och mycket väl utbildade inom sina ämnen, men har inte den där extra biten med mänsklighet vilket gör dem till helt vanliga och tråkiga lärare.

Nu när jag fått våra lärare att framstå som någon form av halvgudar berättar jag om resten av dagen istället.

Lunchen är som bekant på gränsen till oätlig i matsalen, vilket ledde till att Oskar och jag tog oss till en liten pärla som vi hittat gömd i området nära campus. Det är en restaurang med sjukt god mat som därtill är väldigt billig. Vi gick dit för att äta deras Kung Pow Chicken som kostar 18 svenska kronor. Vill man ha ris till kostar det 1 extra krona och en Cola kostar 5 extra kronor. Med andra ord en billig lunch. Vi blev proppmätta, men ändå sugna på mer när vi såg vad de andra gästerna fick på sina bord. När vi var klara skulle vi iväg till lektionerna igen, så vi kallade in notan. Vi vill verkligen lära oss mandarin båda två och det finns inget bättre sätt än att praktisera! Med hjälp av Google translate översatte vi meningen ”can we get the check” till mandarin och visade för servitrisen. Hon tittade på oss och sprang sedan skrattande in i köket där det snart hördes ännu mer skratt. Hon kom dock tillbaka med notan och vi betalade de 50 svenska kronorna som bådas lunch kostade tillsammans och gick där ifrån. När vi sedan kom tillbaka till skolan visade vi en mandarin kunnig tjej vad vi visat till servitrisen. Hon skrattade, för tydligen hade vi inte bett om en ”check”, vi hade bett om en ”checkup” eller undersökning på svenska. Dagens lost in translation moment..

image

Teacher Practice är något som står på vårt schema den kommande veckan. Det innebär att vi har blivit indelade i grupper om 4 som ska ut till skolor i närheten för att testa våra kunskaper på riktiga elever. Skolorna har helt enkelt fått förslaget att ha oss som gratis engelskalärare i utbyte mot att vi får använda dem som testobjekt.. Typ. Vi ska hålla 30 minuter lektion var som ska gå i ett gemensamt tema och våra förberedelser är i full gång. Vissa gör kort med bilder på och andra förbereder lekar. Personligen känner jag mig mest stressad över att inte ha en aning om vilka eleverna är eller vad de redan kan. Alex och de andra lärarna har ju varit med när tidigare studenter testat sina kunskaper, med varierande resultat.. Vissa har fått klasser som bara sitter tysta och vägrar kommunicera med vare sig varandra eller med läraren. Andra har fått klasser med elever som bråkat och till och med slagit varandra. Självklart är det de mest extrema historierna vi hör, eftersom de är roligast men det gör mig ändå lite osäker. Det känns som att jag måste vara beredd på allt och det är inte så lätt att planera inför alla tänkbara scenarion. Jag får helt enkelt ha en grund och sedan anpassa mig på plats. Jag är först ut också på den första dagen vilket innebär att jag lixom lägger ribban för de andra tre i min grupp. Om jag gör ett bra jobb och får igång en skön stämning i klassen med skratt och energi kan de andra surfa vidare på den vågen under sina lektioner, men om jag inte lyckas kommer också de kämpa i uppförsbacke sedan. Temat vi har den första dagen på skolan är ”Exchange of personal information” och andra dagen är temat ”jobs”. Vi kommer alltså hålla en lektion om dagen under hela nästa vecka. Pirrigt men spännande!

image

Eftersom vår Teacher Practice startar nästa vecka behöver vi formella kläder som passar på skolor. Många har fått sina kläder ratade av TTC vilket innebär att lite shopping var på sin plats. Vi åkte återigen till Silk Market för att fynda. Efter 3 timmar hade många hittat det de behövde. Skor eller byxor var det vanligaste. Jag har redan passande kläder så jag shoppade mer för min egen skull. Jag kom över en Jeep tröja med teddy-foder för 140 svenska kronor, den hade ett utropspris på 1880 kronor. Sedan kom jag också över en Tommy Hilfiger tröja för 90 kronor, den ville tjejen först ha 2900 kronor för. Billigt och bra, vi får se hur länge de håller. Tröjan från Jeep kommer i alla fall hålla mig varm. Tjejerna tyckte att det var helt rätt val i alla fall, bra med smakråd!

image

image

Nu sitter jag i min säng och skriver samtidigt som Jan sitter i sin säng och skriver med sin pojkvän hemma i Tyskland via Skype. Skönt med en tidig kväll helt utan alkohol idag!

+Andreas Sjöblom

5 reaktion på “Chockande shopping och kung pow

  1. Kommer gå hur bra som helst att hålla lektion för dig ;) Kan skenavrättningen vara karma från vad vi hittat på i våra tider? :P Jättekul att läsa om äventyren! /Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *