Den längsta dagen på Qu Xian High

Kvällen igår var rätt intressant eftersom strömmen gick när klockan var omkring 20.00. Det ösregnade ute, verkligen en sådan kväll man vill njuta av att sitta inne vid något varmt och ljust. Istället fick jag och Matte sitta i mörkret tillsammans medans vi väntade på att stackars Ulyssis körde till lägenheten för att hjälpa oss. Men! inget ont som inte för något gott med sig. Eftersom internetuppkopplingen försvann med strömmen kom Matte ut från sitt rum och satte sig på den stenhårda soffan tillsammans med mig ett tag. Vi pratade om vad vi gillar för serier på TV och utbytte lite filmcitat. Han är fortfarande rätt fåordig, men det var nice att ha ett samtal med honom igår. När Ulyssis kom satte han in 20 Yuan på elmätaren vilket skulle ta oss igenom natten om vi inte använde AC. Jag frågade honom vad det är för poäng med att ha 3 AC-anläggningar i lägenheten om ingen fick användas på grund av att det drar för mycket el? Han svarade något diffust som jag tolkade som att ”det är viktigt att de finns AC eftersom det står i kontraktet, men om de går att använda är inte lika viktigt”.

utsikt ifrån klassrummet i qu xian

Efter den intressanta kvällen igår hade jag den längsta dagen på schemat (för mig) idag. Jag har haft 4 * 40 minuter lektioner idag. Det kanske inte låter som så mycket för erfarna lärare, men för mig är det rätt tufft! Första lektionen började 08:20, vilket innebar att jag gick upp själv denna morgon eftersom Mattes första lektion var 14:20. Trött och frusen gick jag till skolan. Så fort jag kom innanför grinden och vakterna var leendet i full blom dock! Alla elever hejar på mig och viskar saker runt om en. ”Hey, andrew! you are cool man!!” ropade ett par killar från en balkong samtidigt som de vinkade åt mig. Några blyga tjejer kom springande fram till mig och frågade om de fick ta några bilder på mig. Jag svarade att det gick bra, men att de själva skulle vara med på bilderna. De blev högröda i ansiktet och kramade mig något krampaktigt samtidigt som en annan elev tog bilden åt dem. De tackade och sprang iväg. Vid det här laget var jag nästan framme vid den byggnad där min lektion skulle ta plats. Innan jag klev in i byggnaden blev jag stoppad av en äldre herre som visade sig vara en av skolans engelskalärare. Han skakade min hand och välkomnade mig varmt till skolan. Han sa att jag kunde komma till honom om jag behövde hjälp med något. Jag försökte svara snabbt men ändå respektfullt eftersom det var 3 minuter till lektionen började. Läraren visade mig till klassrummet samtidigt som han pratade på om skolan och dess historia. Jag hade gärna lyssnat, men det var svårt eftersom jag var rätt nervös inför lektionen. När jag kom in genom klassrumsdörren möttes jag återigen av gallskrik från alla tjejer. Denna gången stod till och med några på stolarna i klassrummet. Det är omöjligt att fortsätta vara morgontrött efter en sådan vandring från lägenheten till klassrummet. Idag hade jag tagit på mig en svart skjorta men en röd slips och en tunn v-ringad tröja ovanpå. Det var tydligen populärt eftersom alla ”oooooooohhhh” -ade när jag tog av mig jackan. Lektionen gick såklart bra, men jag tror att mitt språk är lite för avancerat för dem. De förstår tillräckligt, men jag ser att de kämpar väldigt hårt!

IMAG0979

Efter första lektionen gick jag tillbaka till lägenheten och sov lite innan min andra lektion klockan 14.20. Efter den lektionen drog jag och Matte till torget för att äta på Dicos. Det är bara där jag kan äta mig mätt för närvarande och energin var inte på topp efter ett dygns svält. När jag kommer hem kommer jag bre en riktigt god macka varje kväll, bara för att jag kan! Här finns ingen stor tillgång på smör, inte heller ost. Mjölk hade också varit gott att dricka! I kina är soyamjölk det man dricker istället. Det känns som jag gått och varit hungrig i snart 2 månader.

Dico's i Xu xian

Any way! Vi velade bort oss i den lilla staden och fick stressa till skolan för att inte komma sent till lektionerna vi skulle leda. Jag hade klass 26 på mitt schema och jag hade 5 minuter på mig att komma till klassrummet. Jag gick först till fel byggnad eftersom jag trodde att alla klasser var i samma byggnad. Jag frågade en lärare som pekade på en grön byggnad på andra sidan fotbollsplanen. Hur skulle jag hitta klassrum 26 på 2 minuter?? Jag fick rådet att fråga eleverna, vilket jag gjorde. Problemet är bara att.. det inte är så lätt när man är ny och exotisk. Eleverna bildar lixom en mur omkring mig när jag stannar och frågar efter vägen. De var mer intresserade av att ta bilder på mig och krama mig, än att hjälpa mig till klassrummet. Som tur var låg rummet på andra våningen och jag kom bara en minut sent, vilket eleverna inte verkade bry sig det minsta om eftersom samma procedur med skrik, gråt och frågor utspelade sig så fort jag sprang flämtande in genom dörren. Jag vill så gärna filma det, men jag vågar inte! De har någon policy om att fota elever. Lektionen gick bra och det gjorde även den sista lektionen för dagen.

byggnad 5 på Qu Xian  High

Vi blev bjudna på middag i skolmatsalen av rektorn, vilket var en speciell upplevelse. De vill att vi äter i matsalen istället för att gå till centrum, för att få oss att göra detta ville de introducera oss till skolmaten på ett formellt vis..? Vi blev bjudna på bröd av ris, fyllt med socker och grönsaker som var helt okej! Där till blev det en soppa med risnudlar som var DEN mest smaklösa soppa jag ätit i hela mitt liv. Det smakade verkligen bara ris och vatten som riset kokats i. Inget salt, ingen chilli. Bara… *trumvirvel* KORIANDER! Dena krydda som förföljer mig genom hela Kina. Jag visste inte hur mycket jag ogillar den innan jag kom hit. Den finns i allt och smakar sk!t. Det var ingen dålig skolmat dock. Jag kommer nog äta där fler gånger, men inte varje dag.

Jag måste verkligen säga att vi har tur som har läraren Uylissis som handledare. Han är ung och väldigt snäll. Han hjälper oss med allt vi behöver. Väldigt ödmjuk!

Imorgon blir en intressant dag. Jag ska ha klass 4 och 6 vilket är två ”elit-klasser”. Klasserna 1-6 är elitklasser på denna skolan och sägs vara väldigt bra på engelska. Kanske kommer de förstå vad jag säger! Återkommer med rapport imorgon.

zài jiàn!

+Andreas Sjöblom

En reaktion på “Den längsta dagen på Qu Xian High

  1. Kan tänka mig att Uylissis är snäll, han såg så ut på kortet där han är tillsammans med sin son.
    Vore roligt om du kunde beskriva hur en lektion går till, när du nu inte kan filma det.
    Kul att du fått lite mer kontakt med din rumskompis! Stor kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *