En utflykt för hemlängtans skull!

Idag (den 19:de januari) kände återigen jag och Oskar för att ta oss ann en utflykt. Maten på detta stället är allt annat än bekant och inte särskilt mättande heller. Vi längtade båda efter svenska mat. Det enda svenska stället som serverar någon variant på svensk mat i närheten av campus på UIBE är.. IKEA! Därför bar det iväg dit ett tag efter vår sista lektion. Vi blev lite utskrattade av de andra studenterna när vi berättade att vi skulle till IKEA. De tyckte att det kändes för självklart på något vis. Svenskar klarar sig inte utan sitt älskade IKEA.

Våra två svenska vänner Alma och Julia ville också hänga på för att köpa en filt och en bättre kudde till sängen. En australiensare följde också med oss.

När vi kom fram till tunnelbanan såg vi på kartan att det skulle krävas 3 byten och mer än en timme i restid för att komma fram till IKEA. Drygt, men jag hade absolut inget emot det. Alma såg inte jättesugen ut dock. Iväg åte vi i alla fall och när vi närmade oss blev vi allt muntrare . Jag tyckte att det var väldigt kul att prata med dem om lite allt möjligt. Alla svenskar (och övriga också var den delen) är väldigt bra människor. Vi snackade mycket om mandarin och utbytte fraser med varandra. Kineserna omkring oss i vagnen tittade på oss väldigt konstigt. Det lät säkert helt värdelöst när vi försökte sätta ihop meningar av de få orden vi kan. Det som gör mandarin till ett roligt språk att experimentera med är att det är väldigt grundläggande. Det finns inga verb som ska böjas eller tempus att ta hänsyn till. Kan man tex. Ordet boo (nej) och ordet Hao (bra) kan man säga ”inte bra” genom ”boo hao”.

100 meter ifrån sista stationen låg IKEA och när vi såg de svajande flaggorna blev vi alla väldigt glada. Alla kände nog en viss Meh längtan och framförallt en glädje över att se något som är bekant. När vi klev in genom entrén slogs vi av en syn som tidigare bara varit ett rykte. Kineser gillar nämligen Ikea väldigt mycket och något de gör mer än gärna är att besöka varuhuset för att sitta i sofforna och titta på tv eller ta en tupplur i sängarna som står framme för demonstration. Något som självklart inte hade varit okej i Sverige.

image

Här sitter Alma framför ett mysande kinesiskt par som förmodligen är intresserade av att köpa ett nytt vardagsrum till sin lägenhet.

image

Alma hittade sin filt, den kostade 19 kronor och Julia hittade en kudde för runt 40 kronor. Medans de tittade sig omkring gick jag och Oskar bakom dem och pratade med den australienska killen som följt med oss. Han frågade om namnen på alla produkter och vi översatte dem till engelska. Det är väldigt kul att dela kulturer med varandra och språket är verkligen inget problem. För varje dag känner i alla fall jag hur min engelska blir bättre och bättre, vilket kanske inte är så konstigt när man pratar det dagarna i ända.

Precis som i Sverige kommer det ofta en restaurang i mitten av turen genom varuhuset, samma gäller i Kina. Vi bestämde oss för att köpa mat – äntligen. Kättbullar var det självklara valet för oss alla. En tallrik med 15 stycken kostade 22 kronor. Något Oskar upptäckte och jag tyckte var väldigt kul är att de säljer starköl till maten på Ikea. Självklart tog vi varsin och satte oss till bords. Hela måltiden hostade 40 kronor. Väldigt dyrt i Kina. Eftersom det är Kina åt vi köttbullar med pinnar. Det finns en första gång för allt antar jag! Om du undrar hur ikea-öl smakar så kan jag säga att den passar varumärket väldigt bra – smaklös och lättdrucket.

image

Efter maten gick vi vidare till lagret som kom innan kassorna. Väl inne på lagret ville Oskar åka vagn och självklart bangade jag inte. Det behövs ett par stökiga västerlänningar för att bryta upp den asiatiska stelheten. Han satte sig på en lastvagnar som jag knuffade iväg med ”bra kraft” som min tränare skulle sagt. Efter ett 10-tal meter körde vi nästan in i en anställd och jag var berädd på en utskällning, men vi fick ingen, så vi fortsatte vårt sattyg hela vägen till kassorna. Jag tror de har överseende med oss på grund av at vi är västerlänningar.

”glass kostar 1 pengar” sa Alma när vi kom fram till kassan. Mjukglass för en krona ville ingen av oss killar tacka nej till så vi lämnade tjejerna för några minuter och sökte upp kön till glassen istället. Mycket riktigt kostade en mjukglass i rån 1 krona (eller 93 öre om man ska vara petig). Jag köpte två och åt upp dem rätt fort. Där efter hade tjejerna betalat. Självklart ville de också ha glass. Alma betalade 2 kronor extra för en mjukglass med smak av grönt te. Hon blev nog en aning besviken på smaken tror jag, jag tyckte inte att den var god i alla fall. Vi gick in i butiken som säljer svenska varor som lösgodis och skorpor. Självklart sålde de Absolut Vodka i olika smaker för 100 kronor litern. Återigen förklarade vi för vår australiensare vad allt var och han verkade måttligt intresserad av vissa saker. Han förstod nog inte riktigt vad vi var uppspelta över. Jag tror inte det var varken Vodkan eller Knäckebrödet i sig som gjorde oss glada, utan snarare känslan av att se något bekant. Det kändes som att vara hemma i Sverige igen för någon timme.

Innan vi lämnade butiken köpte jag en glass till. Denna gången för 3 kronor. Det gav mig en större glass med sylt. Jag blev både chockad och lite besviken när jag stoppade skeden med glass i munnen och upptäckte att det var lingonsylt de öst på. Väldigt speciell smakupplevelse. Vi lämnade butiken och begav oss hem igen. Turen gick fort, även om det var massa byten och över en timme hem till campus. Väl hemma skiljdes vi åt och Oskar och jag satte oss på haket (Caffèet Kaktus) ett tag där vi träffade Bella som är en av de kinesiska studenterna som läser på skolan. Vi bjöd henne på skorpor och frågade henne om kinesiska ord. Vi berättade att vi varit på Ikea. Hon sa att det är väldigt bra med Ikea, eftersom det är så billigt och nära. Vi förstod inte vad hon menade med nära. Vi hade ju åkt i över en timme för att komma dit. Hon såg förvånat och tittade på oss. Några sekunder senare förklarade hon att det ligger ett stort Ikea bara 10 minuter ifrån campus! Hon skrattade åt oss och vår australiensare blev aningen frustrerad. Jag tror tjejerna får reda på det om de läser detta inlägget.

+Andreas Sjöblom

3 reaktion på “En utflykt för hemlängtans skull!

  1. Maten i Kina, ja vad ska man säga om den. Jag gick ner 4 kg på 3 veckor, det säger nog en hel del. Inget fett, inget socker i maten.
    Du måste äta mycket ris/nudlar, för att bli mätt.
    Kul med köttbullar och pinnar!
    Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *