En weekend i Chéngdū shì

IMAG1449Inget är skrivet i sten, speciellt inte i Kina! Förra veckan blev det ändringar i schemat (igen). Eleverna skulle ha någon form av övningsprov inför de kommande nationella proven vilket innebar att alla lärare som inte hade något med prövningen att göra fick långledigt. Vi jobbade unde lördag och söndag, sedan fick vi måndag, tisdag och onsdag ledigt av skolan.

Leona frågade mig om jag ville följa med henne till Chéngdū över helgen, vilket jag såklart ville! Chéngdū är Kinas fjärde största stad med över 10,000,000 invånare, en bra bit över hela Sveriges befolkning i en stad. Chéngdū är också huvudstad i Sichuan-provinsen, vilket gör staden till ett prioriterat resemål för en kille som drog.

DSC00094_1Vi åkte tidigt ifrån TuXi stationen med ett höghastighetståg som skulle ta oss till Chéngdū på under tre timmar. Väldigt bekvämt tåg och eftersom det var måndag morgon var det inte så många passagerare på tåget heller. Leona hade köpt med sig lite frukost till oss. 95 kronor kostade biljetten. Leona och jag har ett väldigt bra språkutbyte. Hon vill lära sig bättre engelska för att kunna plugga utomlands och jag vill lära mig mandarin för att.. det är coolt. Det leder till många skratt och intressanta diskussioner. Jag försökte förklara skillnaden mellan uttrycken ”I’ll be there in a few minutes” och ”I’ll be there in several minutes” för henne. Det ena låter som lång tid och det andra låter som väldigt snart. Leona känner ingen skillnad på de två uttrycken, men jag gör det. Precis samma blir det för henne när jag bygger konstiga meningar med kinesiska ord som är korrekta.. men ändå inte stämmer. Jag har inte funderat över hur det är att verkligen känna ett språk tidigare.

Tåget anlände vid Chéngdū station som planerat. Leona har visat en tidigare engelsklärare Chéngdū och kände därför till ett billigt men bra hotell som jag kunde övernatta på. Eftersom jag ville bli av med ryggsäcken och vila lite så tog vi tunnelbanan dit, det kändes som att vara tillbaka i Beijing igen. Hotellet var nice. 200 kronor per natt var inte så farligt för standarden. Leona lämnade mig på rummet en timme för att lämpa av sina saker i sin egna lägenhet i Chéngdū.

IMAG1461Timmen gick fort. Snart bankade Leona på dörren och sa att hon skulle klippa sig och att jag skulle följa med henne. Hon har varit på mig ett antal gånger om att mitt hår är lite väl långt och jag har inte kunnat göra annat än att hålla med. Till och med vakterna på skolan som inte kan engelska har med kroppsspråk påvisat sin vilja att se mig med en kortare frisyr. ”Hur illa kan det bli” tänkte jag och följde med Leona till en salong där hon brukar klippa sig. För 60 kronor fick jag en nära-döden-upplevelse som innehöll 3 duschar av håret, 2 omgångar med skalpmassage och en klippning. Leona försäkrade mig om att de var duktiga och skulle ge mig ett bra resultat. Hon ljög inte. Jag var mycket nöjd när ägaren av salongen la ner saxen och plockade fram spegeln för att visa mig nacken. Leona tyckte att det blev alldeles för kort, men jag tycker jag såg rätt proper ut! Vad tycker du?

DSC00111Efter klippningen var mitt humör på topp, men Leona var fortfarande skeptiskt till resultatet (av min frisyr). På tåget hade vi pratat om IKEA (detta ständigt återkommande samtalsämne). Leona sa att hon gärna ville besöka varuhuset med mig eftersom hon gillar heminredning och ville höra mig uttala de svenska orden som utgör produktnamnen. Vi begav oss alltså till en busstation där vi tog en buss till närmaste IKEA (det finns två i Chéngdū). Väl där gjorde vi det gamla vanliga, något som går på rutin vid det här laget. Det känns som att IKEA bör betala mig pengar för alla guidade turer jag givit till måttligt intresserade utlänningar i deras varuhus vid det här laget. Vi åt lunch där och jag haffade såklart en mjukglass på vägen ut.

DSC00105När vi kom ut var det mörkt och vi drog oss till ett spännande ställe som heter KEG King. Europeiska öler (med europeiska priser) tillsammans med live musik och jordnötter blev en underbar avrundning på första kvällen i Chéngdū. Stället är en uteservering som ligger på ett torg, inklämt mellan ett par skyskrapor i centrala Chéngdū. Väldigt spännande. Jag rekommenderar alla turister att ta sig dit om de vill känna sig lite avslappnade och hemma för en kväll.

Dag två började med att jag vaknade tidigt av solen som sken in i rummet. Jag kände inte för att ligga kvar i sängen så jag gjorde mig i ordning och begav mig ut för att hitta fruktost. Det låg en McDonald’s inte allt för långt bort, efter 15 minuter till fots var jag där. På vägen dit passerade jag både den Amerikanska ambassaden med beväpnade vakter och en lyxig butik med sexleksaker. När en Egg Mac Muffin låg i min mage och skvalpade med ett stort glas juice kollade jag på telefonen igen. Gregg, en kille från Australien jag mötte i Beijing, gav mig ett tips om att ladda hem appen TripAdvisor till telefonen. Det var ett väldigt bra förslag. Om du har den appen när du är ute på egen hand missar du inget i en ny stad. Appen berättade för mig att det låg en vacker stor park i närheten av McDonald’s så jag begav mig dit och satt ner på en bänk djupt inne i parken bland bambu och rosor. En härlig morgon!

På vägen tillbaka till hotellet mötte jag Leona som ville visa mig 成都大熊猫繁育研究基地 som är en pandapark i norra Chengdu. Det är både en djurpark och ett forsknings- och avelscenter med målsättning att bevara och utbilda allmänheten om jättepandorna. Genom att bedriva forskning på pandor i fångenskap hoppas man kunna öka förståelsen för pandor i allmänhet och därmed bidra till ett gynnande av den vilda populationen. Parken grundades 1987 med sex jättepandor, vilka genom avel hade resulterat i en besättning på 83 djur 2008. Utöver jättepandorna har man även bland annat kattbjörnar och trubbnäsapor.

DSC00267

Bussresan till parken var svettig och tog över en timme, men var absolut värt det! På vägen tid mötte vi ett par i 50års åldern på bussen. Mannen var från Tyskland och hade vitt hår och en vit mustasch. Kvinnan var kinesisk. Jag satt och pratade med mannen ett tag och Leona pratade med kvinnan, det var väldigt mysigt på något vis. Paret var till åldern komna, men ändå förälskade. Vi gick tillsammans med dem inne i parken ett tag. Leona skrattade gott när kvinnan förklarade för sin man att de röta pandorna är ungar som sedan tappar sin svans och ändrar färg när de blir vuxna. Tydligen trodde hon att röda pandor och svart/visa jättepandor är samma djur.

DSC00194 DSC00145_1 DSC00240

Underbart väder gjorde turen i parken underbar. Det fanns mycket att se. Jag är verkligen glad att vi kunde ta en sväng förbi. Det är som en oas i den stökiga storstaden. Ännu ett resemål som jag rekommenderar varmt. Återigen, eftersom detta var i tisdags så var det inte så mycket människor i parken vilket kändes skönt. Man kunde gå lite avskiljt och njuta av tillvaron, något som inte händer allt för ofta i det här landet.

DSC00230 DSC00183 DSC00146

Självklart tog vi vägen genom turistbutiken innan vi lämnade parken. Där köpte jag lite vykort (äntligen!), så har du tur kanske det trillar in ett vykort hos just dig om en månad eller så. Eller så kanske det inte trillar in något alls. Killen på postkontoret såg väldigt skeptisk ut när jag ville skicka brev utomlands.

DSC00254

Vi åt middag på en kinesisk restaurang och gick sedan till en biograf för att se en film. Leona ville se Rio 2. En animerad film om fåglar. Jag brukar gilla animerade filmer så det fick bli Rio 2, trots att jag inte sett 1:an. Det visade sig vara en väldigt underhållande och lättsam film. Både Leona och jag skrattade mycket. 60 kronor kostade biljetterna för en 3D bio, helt okej. Med sådana priser blir man inte lika sugen på att ladda ner film, kanske hade det varit något för Sverige?

IMAG1430

Dag tre spenderade vi i ett enormt köpcentra där jag köpte en tröja på HM innan vi hoppade på tåget hem till Qu Xian. Jag sov gott på resan hem. Precis som jag kommer göra när jag trycker ”publicera” för detta inlägg. Jag skiter i att korrekturläsa.

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *