Engelskprov genomfört och godkänt (?)

Jag sprang på en artikel i Aftonbladet idag som berättade att Sverige för andra året i rad har blivit utsedd till landet som är bäst i världen på Engelska… som andraspråk. Education First heter företaget som genomfört engelska språktest på 750 000 människor i 60 länder och sedanfastställt resultaten. Såhär ser top-5 ut:

 1. Sverige
 2. Norge
 3. Hålland
 4. Estland
 5. Danmark

Så Sverige är bäst på engelska och är man mellan 26 och 35 år är man en av de bättre av de bästa. Är man dessutom tjej är man bland de bästa av de bästa.

Engelsklärare i Kina

Jag har många gånger hört att svenskar är så bra på engelska, men det kändes betryggande att läsa av någon anledning. Jag anser att man bör vara bra på något om man ska lära ut det till andra och även om jag aldrig haft problem med engelska så har jag aldrig behövt använda mig av det i skarpt läge och det har alltid gjort mig lite osäker på hur bra jag egentligen är på engelska. Jag tror det kommer kännas väldigt tungt att prata engelska i början av resan. Jag kommer säkert ha svårt med att hitta rätt ord och meningarna kommer säker inte vara perfekta, men när jag vant mig vid det kommer nog ordförrådet och grammatiken komma till sin fulla rätt.

Jag har fått göra ett engelskt språkprov för att kunna söka tjänst som engelsklärare i Kina. Det gjordes via datorn och bestod av ~18 frågor som skulle besvaras inom 40 minuter. Det var inte jättesvårt och jag tror det gick vägen med stor marginal, jag fick inte se resultatet när det var färdigt. Frågorna var av olika typer. Några var engelska ordspråk vars sensmoral man skulle beskriva, andra var korta text-stycken men två bortplockade ord där uppgiften såklart var att välja rätt ord att fylla fälten med. Det kändes spänt att starta provet eftersom jag inte alls visste vilken nivå provet skulle ligga på, men så snart provet startade och jag fick smaka på frågorna kändes det lugnt. Det var några veckor sedan jag gjorde provet nu, måste glömt att skriva om det här på min kära reseblogg, men nu har du fått höra om det också!

Vill du läsa mer om undersökningen jag hämtat information ifrån kan du klicka här.

+Andreas Sjöblom

6 reaktion på “Engelskprov genomfört och godkänt (?)

 1. Hej och tack för kommentaren! :-) oj haha okej, va roligt!
  Tittade igenom din blogg lite och shit va kul de måste vara att jobba och bo i Kina! :-) kram

 2. Jag har alltid haft lätt för just engelska och förr i tiden så brydde jag mig mest om att det skulle vara grammatiskt korrekt och låta bra. Jag har släppt på det genom åren. Jag pratade faktiskt engelska senast idag :). Och då brydde jag mig inte om hur det lät utan det viktigaste för mig var att personen kunde förstå mig, vilket jag lyckades med.

  Jag tror att många fler svenskar är bättre på att prata engelska än vad de tror och jag är helt övertygad om att det bara blir lättare och lättare för dig ju mer engelska du pratar.

  Kram till dig!

 3. Själv är jag pinsamt dålig på engelska. Skulle vilja börja göra om ända från lågstadieengelska nästan haha

  • Haha, det låter inte så kul Patricia.. men om man tänker på att de sämsta svenskarna ändå är rätt bra på engelska internationellt sett så kanske du inte är så illa ute i alla fall :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *