3 fördelar med att jobba utomlands

I mitt inlägg om 3 bra anledningar till att besöka Kina berättade jag om hur en del människor reagerar när de hör att jag ska åka till Kina och jobba som engelsklärare för (i svenska mått) småpengar. Det är precis som att pengar är den enda anledningen till att jobba utomlands och det håller jag verkligen inte med om. Visst! Pengar är en effektiv problemlösare i många situationer, men att låta det gå så långt som att ha mynt och slantar som drivkraft i livet tycker jag är fel. Det är min fulla övertygelse att man lätt försummar sin sanna vilja och passion om man blandar in pengar i stora livsavgörande beslut som val av utbildning eller jobb. Därför kommer här ett inlägg med bra anledningar till att jobba utomlands, anledningar som inte har med pengar att göra. Min förhoppning är att kanske motivera just dig till att ta klivet ut i en annan del av världen och förmodligen lära känna sidor av dig själv som du inte visste fanns.

Du lär dig om främmande kulturer genom att jobba utomlands

Jag kan de oskrivna reglerna i vår Svenska kultur och jag följer dem utan att tänka på det. Med oskrivna regler tänker jag på saker som att till exempel hålla avståndet till en person som står vid en bankomat och tar ut pengar, eller att alltid respektera kösystem i både affärer och biosalonger. Jag spottar inte framför någon på gatan och snyter mig inte vid matbordet. Jag pratar inte med busschaufför under pågående färd! Det gör mig till en väluppfostrad kille i svenska mått, men hur kommer jag att framstå i ett samhälle där dessa regler inte existerar? Kommer jag kunna ta seden dit jag kommer? Jag kan inte svara på det, men i vilket fall som helst tror jag att min resa kommer göra mig mer öppen till andra kulturer och mer förstående när främmande seder visar sig här hemma. Det är lätt att bli hemmablind och anse att allt vi gör i vårt land är det optimala, speciellt när man bor i ett så modernt land som Sverige, men jag är säker på att jag kommer upptäcka saker som vi är väldigt dåliga på om man jämför med Kina. Jag vet redan ett par stycken och det kommer ett kommande inlägg på denna reseblogg handla om. Å andra sidan kommer jag säkert uppskatta den höga levnadsstandarden i Sverige ännu mer när jag levt utan bekvämligheter i Kina under en längre tid.

Att jobba utomlands lär dig mer om hur du fungerar

En av anledningarna till att jag väljer att åka utomlands och jobba är för att lära mig mer om hur jag fungerar i olika situationer. Visst ställs jag inför stressande, frustrerande, angenäma, och främmande situationer här hemma i Sverige, men på något vis känns det som att det inte spelar någon roll eftersom allt utspelar sig i en väldigt trygg och bekant omgivning. Om något krisar här hemma vet jag att någon svarar om jag plockar upp telefonen och ringer 112. Jag vet att jag kan stanna vem som helst på stan, börja prata och göra mig förstådd. Saknad botar jag lätt med ett besök eller telefonsamtal. Jag vill veta hur jag reagerar när alla de vanliga sakerna utspelar sig i en främmande omgivning och hur jag hanterar det. Kommer jag hantera saknad med en lugn och positiv approach eller kommer jag gripas av panik och låta hemlängtan förtära mig? Kommer jag kunna hantera krissituationer på egen hand utan att ringa någon? Kommer jag kunna lära mig språket och göra mig förstådd eller kommer jag välja den lätta vägen och hålla mig till något ringrostig engelska?

Det finns egentligen bara ett sätt att ta reda på vem du egentligen är och det är att göra dig av med allt i din omgivning tills det bara är du kvar. Inga vänner, föräldrar eller bekvämligheter. Ingen Facebook för social bekräftelse, inga dyra prylar som folk åtrår och ingen pojk- eller flickvän som kan krama dig. Bara du i en omgivning som är totalt främmande. Då märker du väldigt fort vad du egentligen går för.

Utomlandsjobb utvecklar ditt ledarskap

Varför jobba utomlands?När allt är nytt och man bara har sig själv att fråga om råd blir man mer bekväm med att fatta beslut och en person som är bekväm med att fatta beslut har också potential att bli en bra ledare. Ledarskap är ett stort ämne, men för mig handlar en av grunderna i ledarskap om att förstå en situation och ha självförtroende nog att fatta beslut som man själv anser är rätt för att lösa den. En ledare måste också vara anpassningsbar och flexibel för att kunna fungera i så många situationer som möjligt. Som ensam individ i ett främmande land med helt annorlunda seder är gott ledarskap receptet till framgång, det är i alla fall vad jag tror. Jobbar man dessutom som engelsklärare som jag kommer göra måste man vara bekväm med att stå inför en grupp främlingar och bestämma vad som ska ske.

Jag skulle säkert kunna ge dig fler anledningar till varför du ska prova på att jobba utomlands, men nu går mina ögon i kors snart och en kväll på klädlagret ligger framför mig. Således avslutar jag nu inlägget och hoppas på att du fått den motivation som jag skrev om i början.

Vill du läsa om fler fördelar med att jobba som engelsklärare utomlands kan du klicka på länken.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “3 fördelar med att jobba utomlands

  1. Väldigt bra formulerad text, det är bland annat av de här anledningarna som gjorde att jag valde att ansöka om att åka som au-pair till USA, så jag vet precis vad du menar ;) Men Kina måste också vara väldigt roligt att upptäcka!

    • Tack så mycket Elise :) Har några vänner som provat på au-pair med väldigt olika resultat. Måste vara svårt att veta om man hamnar hos en bra familj eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *