Guidad av 14åringar i Himmelens Tempel

Så, var den första dagen i Peking redan över! Det har varit ett händelserikt dygn. Flyget från Helsingfors till Peking skulle ta en bit över 8 timmar, vilket är mindre kul såklart. Det visade sig dok bli en snabbare flight än jag trott från början.

Yu Shi

Yu Shi

Jag hamnade bredvid en väldigt berest och frispråkig ung tjej från inre Mongoliet på planet, Yu Shi hette hon och vi spenderade fem raka timmar på att prata om allt möjligt. Hon jobbar i Göteborg som reseguide för ett Kinesiskt bolag. Bolaget skickar alltså en massa Kineser till Skandinavien för att åka runt och besöka massa städer och vackra platser, det är Yus jobb att guida dem genom Sverige, Finland och Norge. Hon kände till min hemstad Borås mycket väl, hon hade varit där flera gånger tydligen. Hennes Svenska var ungefär lika bra som min Mandarin, så vi pratade engelska hela vägen. Hon berättade bland annat att hon åkte hem för att hälsa på sin familj. Tydligen får de inte så många uppdrag av bolaget under vår och vinter, vilket ger henne massa dötid. Jag berättade att jag skulle hälsa på en vän och att vi tillsammans skulle resa runt i norra Kina under någon vecka, bland annat Shenyang. Hon berättade då att hon också skulle till Shenyang och föreslog att vi skulle ses en sväng alla tre om allt klaffade. Vi bytte mailadresser och skype-namn innan vi skiljdes åt vid visumkontrollen på flygplatsen.

Bakom oss satt ett svenskt lesbiskt par som gav oss det närmsta man kan komma en drama-såpa i verkliga livet. Efter att ha svept i sig några glas rödvin var spenderade resten av resan med att grovhångla, göra slut, bli tillsammans igen, och högljutt bygga legoskulpturer.

IMAG1281Allt sammantaget var alltså flygresan till Peking underhållande. Tiden gick fort och jag hann knappast sova något alls innan planet landade.

Väl på flygplatsen behövde jag få tillgång till internet, vilket var lättare sagt än gjort. Jag spenderade säkert 1 timme på den enorma flygplatsen för att hitta fungerande WiFI. Tillslut gav en snäll tjej vid informationsdisken tillgång till ett privat trådlöst närverk. Det gjorde att jag kunde leta fram en karta att förhålla mig till på min väg till hotellet. Det är helt galet vad isolerad och utelämnad man känner sig utan tillgång till gps och internet i mobilen! Jag sparade säkert 5 olika kartor för att vara på säkra sidan. Efter 40 minuter var jag framme vid hotellet och färdig med incheckningen. Jag kände mig lite sluten efter ett dygn på resande fot och ftersom klockan bara var 9la jag mig i sängen med tvn påslagen. Det dröjde inte länge innan jag somnade till och sov fram till klockan 12. Jag hade lätt kunnat sova längre, men jag hade lovat mig själv att hinna besöka Himmelens Tempel och Pearl Market innan dagen var över. Så, jag baddade ansiktet med kallt vatten och begav.

Himmelens Tempel är en stor sevärdhet som sedan 2005 ingår i bla bla blas världskulturarv. I korthet kan man säga att det är en enorm tempelpark med många delar som har skiftat utseende och funktion under flera århundraden, om inte årtusenden. Från början var det bara ett tempel där den första kejsaren av Kina ”guldkejsaren” bad till himlen om att skörden skulle bli god varje år. Därifrån växte templet till en hel park. Fler och fler moment av denna bedjande ceremoni tillkom allt efter århundraden gick. Vid ett par tillfällen raserades till och med huvudtemplet, men byggdes upp igen.

IMAG1296Ceremonin som kejsarna höll varje år är allt för komplicerade att beskriva från början till slut. I korthet kan man säga att kejsaren – tillsammans med sina religiösa medhjälpare – offrade korn, siden och olika djur för att skörden skulle bli god. Alla offergåvor förvarades i olika byggnader under en tid innan huvudceremonin där präster bad över gåvorna fram tills offerdagen. När offerdagen kom bars kejsaren fram till huvudtemplet (här till höger) av 50 tjänstemän. Han klev sedan ur och bad till sina förfäder, till himlen, månen, solen, vinden och vågorna i olika omgångar.

Himmelens Tempel är verkligen en vacker sevärdhet som alla turister i Peking borde besöka. Historien är intressant, men byggnaderna är enormt vackra och komplexa. I feodala Kina konstruerade man alla kejserliga byggnader med enormt stor omsorg. Allt ifrån väderstreck till antal byggnader till antal stenar varje byggnader konstruerades med spelade roll. Allt var noga uträknat för att bringa lycka till kejsaren och riket.

När jag stod och betraktade huvudtemplet kom det fram ett gäng kinesiska skolelever fram till mig och berättade att de studerade turism och historia, de var kanske i 14 års åldern. De frågade om de kunde få ge mig en liten tour av templet, det skulle vara en del av deras skolarbete tydligen. Jag tackade ja, så det slutade med att jag vandrade omkring med en grupp skolelever som förklarade massa fakta för mig, väldigt sött och roligt av dem. De var väldigt blyga, men gjorde sitt bästa för att guida mig bra.

IMAG1314Efter några timmar i tempelparken begav jag mig ut ur parken, över gatan där köpcentrumet Pearl Market ligger. Pearl Market är ett köpcentrum i stil med Silk Market, det finns med andra ord en hel del fejkprylar att köpa. Jag lyckades köpa mig ett nytt bälte för en tjugolapp, det var det värt.

Nu ska jag hoppa in i duschen och göra mig redo för morgondagen.

+Andreas Sjöblom

En reaktion på “Guidad av 14åringar i Himmelens Tempel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *