Hänt tidigare: En ny tripp till IKEA

Detta hände den 7/2: IKEA är fett. Jag har aldrig uppskattat IKEA så mycket som jag gör när jag är i Kina. Vi svenskar var ju aldrig riktigt stora på kolonialtiden, allt vi hade var väl den där ön utan sötvatten utanför Frankrikes kust (st. bartelomeus?) MEN! skrattar bäst som skrattar sist. Sverige har hittat ett annat och mycket mer lönsamt sätt att sakta kolonisera andra delar av jorden – genom IKEA!

image

Som svensk utomlands är det nästan som att gå in på en svensk ambassad när man besöker IKEA, en ambassad i roligare tappning. Svenska namn och ord på allt man ser. Svenska flaggor syns överallt och framförallt – svenska köttbullar! Dessutom kommer man undan med att vara lite stökig och högljudd om man är västerlänning på en IKEA i Kina (det känns så i alla fall). Längtar man hem är det bästa stället att ta sig till, med eller utan vänner. Så fort man går in känner man sig som hemma för ett par minuter.

p1050406

Vi har varit på IKEA en gång innan och jag har bloggat om det också. Denna gången var det mer som ett kärt återseende. De flesta var där för maten, men jag tyckte det var minst lika kul att bara gå omkring och kolla på alla grejer och översätta de svenska produktnamnen till engelska för våra vänner som inte förstod.

Efter vårt underbara besök begav vi oss ut för att leta reda på några Taxis som kunde ta oss hem till campus igen. DET var lättare sagt än gjort eftersom det lilla IKEA som ligger i centrala Peking inte är så.. centralt (?) Det är inte mycket trafik där i alla fall, vilket resulterar i väldigt få taxis. Det hade dessutom börjat snöa ordentligt ute, vilket inte är så vanligt i Peking vad jag hört. När vi väl hittade en taxi fick tjejerna hoppa in i den och åka hem först. Kvar blev Teo, Oskar och jag. Vi stod och hoppade vid vägkanten i säkert 20 minuter utan att en enda taxi stannade. Efter ett tag var vi nära att bli påkörda av en vit bil! Vi bestämde oss för att börja gå hemåt efter det..

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *