Första dagen som High School Teacher!

Ja! Då sitter jag här i min och Matthews stenhårda vardagsrumssoffa och huttrar efter en lång men ändå kort första dag på jobbet som High School Teacher i Qu Xian. Det regnar idag vilket gör kylan ännu mer påtaglig, det är helt sjukt RÔSET som vi skulle sagt hemma i Borås. Som tur är så gjorde jag ett fynd i lägenheten igår. Denna värmelampa, som jag först trodde var en fläkt, kan vara veckans bästa fynd och uppfinnaren BÖR få någon form av nobelpris i min mening.

image

Trotts kylan känner jag mig änå nöjd och uppåt. Dagen började med att vi mötte upp Ulyssis på skolan. Han tog oss sedan till det stora lärarummet på våning 4 i en av byggnaderna. Här får du en kort videorapport som besparar mig ett par ord:

Det visade sig dock att det här med jämna och icke-jämna klasser mellan mig och Matthew snabbt havererade eftersom vissa udda klasser hade lektion samtidigt. Jag fick ge bort några av mina klasser och ta några av Matthews istället. Det resulterade i att min första lektion var 15 minuter efter att jag filmade klippet som du kan se ovan. Bara att köra tänkte jag! Ingen plan och fullt med improvisation brukar ge bra resultat. Som en av mina tränare sa till mig en gång; ”en bergvägg av självsäkerhet kan dölja en ocean av okunskap” och visst är det så! Helt oförberedd var jag dock inte. Ikvällen innan hade jag laddat ner några ”svenska” bilder på IKEA, vår flagga och självklart världsmetropolen Borås för att kunna visa eleverna. Jag hade dem på ett USB-minne som jag faktiskt kunde använda på 2 av mina 3 lektioner idag. Utöver mitt bildvisande som kantades av frågor lekte jag en lek med dem i början av lektionen. Ingen av klasserna förstod själva leken förrän sista rundan, men skit samma.. de verkade ha kul i alla fall.

Sista lektionen var helt klart den mest tärande och kanske roligaste. Klassen bestod av 70% tjejer som började skrika när jag gick in genom dörren! Alltså, bara skrika rätt ut. Det lät som en jävla Justin Bieber koncert och ännu värre blev det när mitt leende sprack fram och jag vinkade till dem. Det bara regnade in frågor mellan skriken och fnissen; ”What’s you name? How tall are you? How old are you?? You are so handsome!!”. Den stackars lärarinnan som hade lektionen före mig med klassen försökte förklara för mig hur datorn och projektorn fungerade, men gav snabbt upp när hennes rop inte överröstade skriken. Hon bara log och gick där ifrån. Aldrig har jag känt mig som en sådan jävla rock star. Även om det såklart var smickrande kan jag inte säga att jag skulle vilja ha det så varje dag. Tjejerna var omöjliga att få lugna. Det gjorde att lektionen blev något ostrukturerad. Killarna hade noll intresse för både mig och lektionen. Jag var fortfarande chockad när jag spelade in detta klipp efter sista lektionen:

Qu Xian high school är en skola som vilken svensk skola som helst egentligen. Lärare verkar vara samma över. Lärargrupper är alltid en blandning av kufar och akademiker med för mycket visioner och välvilja men för lite sunt ledarskap. Somliga är nördar som inte känner till så mycket mer än skolvärlden efter sin egen studietid, så när det väl kommer till kariärsval pekar kompassen bara åt ett håll. Sedan finns det alltid några guldkorn till lärare såklart! De där som inte tar saker på ALLT för stor allvar. De är avslappnade och har G med eleverna utan att större problem. Lärarna som eleverna kommer komma ihåg efter många härrans år. Jag har stött på flera under mina studieår.

Eleverna är också samma. Några VILL mer än andra, vissa KAN mer än andra, somliga LYSSNAR bättre än andra och resten målar penisar på papper. Som vilken skola som helst.

MEN! det finns också mycket som dramatiskt skiljer dem åt. För det fösta så pluggar eleverna på denna skolan från klockan 07.00 till 21.30 varje dag. De som går i tredje ring har dessutom Gai Kai att tänka på, något som kan liknas vid vårt högskoleprov hemma hemma i sverige. De måste få bra resultat på det för att komma in på universitet. Det innebär att de pluggar dygnet om, i princip. Ulyssis berättade att de får någon timme ledigt på söndagskvällarna, men inte annars. Konsekvensen av detta blir såklart att några av ungdomarna inte mår så bra mentalt. Endel mår rent ut sagt skit. Därför är psykologi ett obligatoriskt ämne för high school eleverna. De måste lära sig att handskas med stressen och förhålla sig till sina känslor på ett sätt som inte innebär att de kastar sig ut från ett fönster (jag vill klargöra att jag inte hört om någon sådan incident, det är bara mina egna teorier).

imageDen sista stora skillnaden är själva nollningen då eleverna börjar High School och blir ”freshmens”. I sverige tävlar småttingarna som börjar gymnasiet om vem som kan dricka mest folköl och leka dummast lekar. HÄR får eleverna en månads militärträning istället. De måste helt enkelt lära sig ordning och reda. Raka led, marscher och militäruniformer gäller – inget bullshit! Självklart är det något överdrivet kanske, i alla fall med uniformerna, men jag är inte här för att döma! jag kan förstå varför de har denna traditionen. Jag kan till och med minnas ett par käftiga elever från min skoltid som förmodligen hade mått bra av en månad av strikta regler och disciplin. Mig själv inkluderad. Aja, min poäng är att den enormt fina fotbollsplanen blir förvandlad till kaserngård vid varje terminstart. Spännande att se på skulle det vara! Jag blir nästan lite sugen på att vara med själv..

image

+Andreas Sjöblom

4 reaktion på “Första dagen som High School Teacher!

 1. Eva o jag skrattade gott när vi tittade på din video. Skönt att 1:a dagen är över för dg och att det gick bra! :D Inte lätt det där med kändisskapet!
  Kram!

  • Ja, det är verkligen en speciell och rolig känsla! Det får mig alltid att le när de viskar och småskriker omkring en när man går till och från lektioner :)

 2. Du är ju för härlig Andreas….. Man blir så glad att läsa dina
  inlägg. Skönt att du hittade en värmekälla till lägenheten.
  Är Mathew mer sosial nu när ni campat ihop en stund?
  Hoppas det. Väntar med spänning på nästa inlägg. Ha det
  gott rockstaren och var rädd om dig/Kramen

  • Underbart att du tycker om dem Bimban! Nja, han har kanske mjuknat en aning, men fortfarande rätt så tystlåten kille.

   Tack för dina kommentarer, de betyder mycket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *