Första skolveckan i Qu Xian avklarad!

Nu sitter jag äntligen här med en kall och blaskig kinesisk öl i handen och njuter av att min första vecka som High School Teacher på Qu Xian High är avklarad! Jag måste säga att det gick mycket lättare än vad jag väntat mig. Om du är lärare till yrket och läser detta förstår jag om detta stycke får mig att låta som en dryg och något oinsatt snorunge, men vad fan är den stora grejen? Inte behöver man +4 år på universitet för att klara detta? Visst, i sverige så måste man lära sig tyda div. läroplaner och följa dem samt lära sig helt andra skollagar, men när det väl kommer till kritan (bokstavligt talat) så är engelskaläraryrket inte så himla svårt. Jag tror att många överanalyserar vad som faktiskt krävs. Jag kan bara prata om det specifika området engelska eftersom det är ämnet jag har erfarehet av nu, man jag kan inte tänka mig att de övriga skolämnena är så mycket svårare att lära ut. Oavsett skolämne behöver du tre (3) enkla saker som lärare; kunskap om ämnet du lär ut, ett genuint intresse för ämnet du lär ut och sunt förnuft. Hur hade du själv velat bli lärd ämnet? Sluta vara en torrboll och ge eleverna det de vill ha. Skapar du ett intresse för ämnet sköter eleverna resten – finit!

kinesisk öl

15 olika klasser med 70 elever i varje klass har jag haft den här veckan och alla har varit roliga för mig, det brukar innebära att de är roliga för eleverna också. De skrattar och pratar engelska med bra uttal, vilket är precis det jag är här för att frambringa.

Just idag har det hänt mycket roliga saker när jag INTE haft lektion. Den största saken kan jag tyvärr inte skriva om här på bloggen, inte än i alla fall. Resten kan jag dock berätta om!

IMAG0991_1

Jag hade min första lektion vid 08.00 idag. Eftersom jag hittade klassrummet med en gång hade jag lite tid över som jag spenderade på att titta ut över fotbollsplanen och den morgongymnastik som ~2500 elever gör samtidigt varje morgon.

Helt sjukt imponerande att se! Korridoren på byggnaden är halvt utomhus. Den har tak över sig men stora öppna valv som ger utsikt ner mot skolområdet och fotbollsplanen (se bilden nedan). Jag stod och hängde vid ett av valven när två tjejer kom upp bakom mig och frågade mig om de kunde få ta bilder med mig. Självklart fick de göra det! De turades om med att stå bredvid mig och se söta ut. När allt var klart sa den ena tjejen ”you are so handsome!”. Vad svarar man på något sådant? Jag svarade ”Thank you, and you look very beautiful”, utan att tänka så mycket på vad jag sa. Hon blev väldigt glad och gav mig en stor kram. Så långt var inget märkvärdigt, snälla ord och en kram kan man ju bjuda på utan att det ska vara olämpligt! men någon sekund in i kramen hörde jag ett tjejskrik nedifrån fotbollsplanen. När jag vände mig om stod ~500 av de 2000 eleverna och blickade upp på mig samtidigt som de skrek och flämtade. En kram man kan ju bjuda på som sagt, men att göra det omedvetet inför 2000 elever kändes lite obekvämt när reaktionen blev så kraftig! Jag sökte snabbt skydd inne i klassrummet och gjorde mig redo för den första lektionen.

byggnad 5 på Qu Xian High

Efter min första lektion gick jag upp till lärarrummet en sväng som jag brukar. Ulyssis sitter ofta där och det är skönt att faktiskt föra ett samtal med en människa ibland, tro det eller ej. Han gav mig två läroböcker som jag och Matte kan använda oss av på våra framtida lektioner. När jag var på väg där ifrån frågade Ulyssis mig om jag hade tid över tills min nästa lektion. Eftersom min nästa lektion låg 4 timmar bort svarade jag såklart ja! Han frågade om jag ville följa med till hans klass. Tydligen ville eleverna väldigt gärna träffa mig. Jag följde med och väl inne i klassrummet utspelade sig den vanliga historien som du känner till vid det här laget om du är en trogen läsare av min reseblogg; skrik, frågor och kvidanden. Ulyssis berättade för klassen vem jag var och att jag skulle assistera honom under lektionen. Alla eleverna blev väldigt glada! Ulyssis lämnade plats åt mig framme vid tavlan och jag viste inte alls vad min uppgift var, men som jag skrivit tidigare, ett leende och självförtroende löser allt!

Jag presenterade mig själv lite enkelt och sa att jag var tacksam för att få vara med på deras lektion. När jag ville lämna plats åt Ulyssis stod han kvar i nedre delen av klassrummet och sa till eleverna att de kunde ställa mig frågor. En elev ställde sig upp och började läsa innantill ur en anteckningsbok. Han frågade mig vad jag hette och hur lång jag var. Jag besvarade gladeligen frågorna genom att skriva svaren på tavlan och låta eleverna läsa dem högt. De var väldigt fascinerade över att jag är 187cm lång! Samma elev ställde fler (förberedda) frågor om vart jag kom ifrån och vad jag tyckte om Qu Xian High som skola. Den första frågan besvarade jag lätt, men den andra försökte jag besvara på ett så kinesiskt vis som möjligt. Jag vet inte om du som läsare känner till uttrycket ”face” och ”to lose/gain face” ? Om du är en lika stor Wikipedia-nörd som jag kan du läsa en artikel om det här! För dig som vill ha en kortare förklaring som handlar det helt enkelt om att du absolut inte får göra eller säga något som får en person att ”tappa ansiktet”, alltså skämma ut sig eller tappa värdighet. Speciellt inte om det är en person som står över dig socialt eller hierarkiskt. Samma för organisationer som du är en del av. Detta är ett väldigt viktigt koncept i Kina. Så, när jag fick frågan hade jag detta i åtanke och började med att berömma skolan för att den har så vackra och moderna byggnader. Jag gav deras fina fotbollsplan massa lovord och berättade att det minsann inte finns datorer och projektorer i varje svenskt klassrum! Där efter gav jag lärarna massa beröm för att de pratar så bra engelska, specifikt gav jag deras lärare Ulyssis massa beröm för att han har så bra uttal och tillade att de alla bör lyssna noga på hans instruktioner. Jag vill understryka att detta inte är lögner! Det är sanningar, men det är viktigt att man faktiskt SÄGER dem när chanser ges. Får du en chans att ge någon/något beröm i Kina ska du ta den chansen, och spara för guds skull inte på krusidullerna. På med både strössel, socker, grädde och körsbär på toppen! Det gör att organisationen eller personen ”får” ett bättre ansikte, kanske smittar det till och med av sig på dig om du har tur!

Eleverna blev i alla fall glada över att deras skola håller så hög standard och Ulyssis var väldigt ödmjuk när jag gav honom komplimangerna inför klassen. Killen med frågorna avrundade med att fråga efter en kram, vilket han såklart fick till klassens stora förtjusning. Jag fick såklart fler frågor fån andra elever (jag som trodde att jag skulle assistera på den här lektionen). En tjej frågade mig om musik. Vilken musik jag lyssnar på, om jag känner till något kinesiskt band. Där efter ville hon att jag skulle sjunga en Svensk sång! Jag kan inte sjunga för att rädda mitt eget liv, men vad skulle jag göra inför 70 förväntansfulla elever? Jag var tvungen att ta ton och vilken sång tror du som svensk läsare att jag valde?? Just det! ”små grodorna”.. Jag sjöng den första versen för dem alla och fick sedan applåder och skratt. Jag försökte förklara för dem att sågen handlar om grodor och hur roliga de ser ut.. eftersom de inte har.. öron.. eller svansar.. ingen förstod vad jag pratade om. Har du som svensk någonsin reflekterat över hur idiotisk den sången faktiskt är?? Självklart har inte grodor svansar eller öron! Det finns inget roligt med det!!

Vid det här laget hade jag varit ”assistent” på lektionen i 35 minuter och frågorna fortsatte komma. En tjej undrade vad jag gjorde på fritiden. Då log jag och sa ”I think you will like this awnser..”. Jag gick bort till tavlan och skrev ”I like to practice gōngfu” och alla blev väldigt intresserade. Tillslut gick de inte med på annat än en liten demonstration. Jag gjorde de tre första rörelserna i Orm-formen, det gick väldigt fort. De hade nog förväntat sig något längre, men jag hade inget utrymme och var inte förberedd. Glada blev de i alla fall! Fler frågor kom om mina favoritfilmer, favoritskådespelare och favoritmusik. Det är inte varje dag man funderar över sådana frågor, så de var lite knepiga att besvara ibland. Efter 45 minuter så frågade Ulyssis om jag ville gå och äta innan alla andra elever (5000 elever i en matsal på samma gång är ett kaos jag gärna vill undvika). Jag tackade ja och lämnade klassrummet till applåder från eleverna, de är väldigt lättroade! Jag övar definitivt på att vara ödmjuk här. Skulle jag spela på all uppmärksamhet skulle den vara borta samma eftermiddag. Det är också en del av det sociala livet här i Kina. Precis som jag ger Ulyssis beröm ger eleverna mig beröm och beröm måste tas emot ödmjukt. Jag var såpass uppspelt av lektionen att jag glömde läroböckerna kvar i klassrummet.

IMAG0995

Väl ute på skolområdet möttes jag av en elev som ivrigt skakade min hand. Han berättade att han heter Paul och visste mycket om Sverige; ”You make good watches and good chocolate!”. Jag svarade honom med ett leende och gick sedan vidare. Jag ville mest hem och hade absolut ingen lust att förklara skillnaden mellan Schweiz och Sverige för honom just då. Han sprang snabbt ikapp mig igen och berättade att han var 17 år gammal och gillade att prata engelska. Tydligen hade han kommit bra överens med den förra utländska läraren på skolan. Han hade fått komma hem till hans lägenhet på helgerna och prata engelska med honom. Nu undrade han om det var okej för mig att han gjorde samma med mig, med andra ord komma hem till min lägenhet under helgerna och prata engelska med mig. Jag förstod inte riktigt frågan. På något sätt kändes det som att han frågade efter privatlektioner (på ett väldigt diskret och kinesiskt vis), men det kan också ha varit en enkel fråga om att bli vänner. Jag är inte jättesugen på att ha en elev springandes hemma hos mig på helgerna, det tror jag inte att någon lärare är i något land! Jag svarade så diplomatiskt som möjligt att jag skulle fråga Ulyssis om det gick för sig. Vi pratade lite till innan jag ursäktade mig och fortsatte vandringen genom skolområdet. Vid utgången träffade jag på den där snälla gamla engelskaläraren igen, du vet han jag skrev om för något inlägg sedan, han som berättade om skolans historia för mig när jag bara ville hitta klassrummet. Lika vänlig var han denna gången! Vi utbytte ett par meningar medans jag gick emot utgången. Jag gick igenom grinden med vakter som glatt hälsade ”good night” till mig (klockan var 13.30). För att det inte skulle bli pinsamt önskade jag god natt tillbaka med ett leende.

IMAG0987

II lägenheten såg jag på lite film tills det var dags för min sista lektion för veckan. Klockan 17.15 var den klar och kl 18.30 gick jag och Matte till skolmatsalen för lite kvällsmat. Jag har fortfarande inte hittat något säkert kort i matsalen, alltså någon maträtt som är riktigt god och mättande. Ikväll fick det bli ångade risbullar tillsammans med kött på pinne. Jag vet inte vad det är för kött, faktum är att jag inte vill veta. Det är säkert något väldigt konstigt, men det smakar gott och väldigt mört. För första kvällen på länge känner jag mig lite mätt! Matsalen är väldigt speciell till utseendet. Bland annat hänger denna fina banderollen uppe som en påminnelse till eleverna, vad tycker du?

IMAG1001

För att smälta maten gick vi en sväng längs floden där det visade sig vara fullt liv ikväll. Många väljer att spatsera där under kvällen. Det finns också många som spelar musik och dansar – väldigt mysigt att se! Man ser Qu Xian på ett annat sätt under kvällen.

IMAG1003

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Första skolveckan i Qu Xian avklarad!

 1. Hej! Det verkar som 1:a veckan gick bra – roligt för dig!(Tittar varje dag om du skrivit ngt!)
  Skolan med omgivning ser fin ut tycker jag n nästan som ett patkområde. Mkt växtlighet och det ser nästan lite vårlikt ut.
  Hur ser ditt schema ut i framtiden – nalkas det ngn ledighet eller så?
  Här hemma är det regn o rusk som gäller. Börjar dock bli ljusare både på morgonen och em. Skönt!!
  Sköt om dig – kram!

  • Jag har lediga helger, så detta är min sista lediga dag innan jag börjar igen. Jo, om en månad är det 20 grader här, det kommer kännas skönt! Skönt att höra om hur ni har det hemma! Bra att allt rullar på. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *