Hur läser man kinesiska tecken?

hur läser man kinesiskaEn av sakerna som jag tänker mycket på inför min resa till Kina är hur jag kommer hantera språket. Jag undrar om jag kommer kunna lära mig kinesiska under tiden som jag är i landet. Att jag inte kommer tala flytande kinesiska (mandarin) efter 6 månader är jag införstådd med, att tro något annat hade varit väldigt naivt. I bästa fall kommer jag kanske kunna föra ett väldigt grundläggande samtal. Att lära sig tala mandarin är en väldigt stor bedrift i sig, att kunna läsa eller tyda kinesiska tecken känns som en ännu större bedrift! När jag fråga människor som kan en del mandarin och kantonesiska hur svårt det är att lära sig språket får jag väldigt olika svar. Somliga säger att det är väldigt svårt och näst intill omöjligt att lära sig om man inte är infödd kines. Andra människor är mer positiva och försäkrar mig om att det svåra är att hitta rätt tonläge för de olika orden, något som är väldigt viktigt eftersom samma ord kan betyda 5 olika saker beroende på vilken ton du har i uttalet. I mandarin finns det 5 olika sätt att uttala ett ord på, jag känner inte att jag har nog med kunskap för att skriva mer ingående om det just nu. (här kan du dock läsa ett nytt inlägg om pinyin och kinesiska när jag nu har mer kött på benen!)

Om jag inte kan så mycket om det talade språket så kan jag ännu mindre om det skrivna språket – kinesiska tecken. Allt jag vet är att det finns ett par grundläggande tecken som är väldigt gamla. Dessa kallas för radikaler och lägger grunden i mer avancerade tecken där man kombinerar radikalerna på olika vis.

För ett par månader sedan trendade denna videon på YouTube och när jag såg den blev jag genast mer positiv till att ta mig ann det kinesiska språket med tecken och allt! Videon är en TED-föreläsning av ShaoLan Hsueh. ShaoLan Hsueh har som mål att göra det kinesiska språket mer lättförståeligt för utlänningar. Hon har bland annat skapat ett Kickstarter-projekt som hon kallar för Chineasy där hon samlat ihop pengar för att göra en app och läroböcker. Hon var ute efter 75,000 pund och har nu fått in nästan 200,000 pund i bidrag till sitt projekt! Det är lätt att förstå varför hennes projekt är så omtyckt när man ser hennes föreläsning nedan. Inte nog med att hon strukturerar upp det komplicerade kinesiska språket på ett pedagogiskt vis, hon blandar också in en del humor vilket gör det ännu roligare. Jag rekommenderar verkligen att du ser hennes föreläsning nedan och berättar för mig vad du tycker om den i en kommentar.

Jag ska verkligen köpa hennes app när den kommer ut och jag hoppas verkligen att hon lär ut saker som har med uttal och grammatik att göra också, inte bara tecken. Det kommer säkert fler inlägg om mandarin och kantonesiska här på min reseblogg i framtiden. Håll utkik!

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Hur läser man kinesiska tecken?

  1. Jag tycker att språk är kul, men kinesiska känns som en stor utmaning…! Samtidigt tror jag alltid att man har nytta av allt man lär sig på ett språk, även om man inte kan prata det flytande. Vi tog en kvällskurs i ryska innan vi åkte transsibiriska järnvägen. Vi lärde oss förstås inte ryska för det, men vi lärde oss bokstäverna och att säga lite basala saker. Och det hade vi stor nytta av!
    Kinesiska hör jag varje dag. Vi min närmsta buss/t-bana bor massor av kineser så jag hör dem varje morgon. Sedan finns det otroligt många kineser på mitt jobb… Gillar att lyssna på ljuden, som ju verkligen har så många tonlägen!

  2. Spännande att resa till kIna och bo där-. Har bott och arbetat i Peking i nästan fyra år och började lära mig prata mandarin efter ett och år. Eftersom jag arbetade så blev det en lösning där en privatlärare kom hem till mig två tillfällen i veckan . Läxor hade jag förstås och bra var att duschas av språket på stan under den tid då jag inte arbetade. Jag avstod från att lära mig tecken, eftersom det för min del var viktigast att kunna tala och göra mig förstådd. Sex månader låter kanske lite kort tid för att komma in riktigt i språket, men med goda förberedelser så blir det en härlig utmaning.
    Jag läste också 30 p på kvartsfart vid Umeå universitet samtidigt med mina privata studier.
    Lycka till med allt! Spännande att få läsa om hur det blir. Och passa gärna på att se det du kan av Kina när du är där och ta gärna en tur till Tibet med tåg. (Nog den bästa resa vi gjorde…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *