Jobba som engelsklärare utomlands – 3 nackdelar

För någon vecka sedan svarade jag på ett läsarmail genom att skriva inlägget Jobba som engelsklärare utomlands – 3 fördelar. Jag lovade Ante att jag skulle berätta om nackdelarna med att jobba som engelsklärare utomlands också, så här kommer ett inlägg om just det. Här får du 3 nackdelar med att jobba som engelsklärare utomlands. Jag vill understryka att de fördelar och nackdelar jag nämner om att jobba utomlands är personliga. Det bästa du kan göra är att skapa dig en egen uppfattning!

Ibland är det ensamt att jobba utomlands

jobba utomlandsSom jag skrev i mitt förra inlägg med fördelarna lär man känna sig själv väldigt bra när man jobbar utomlands. Den främsta anledningen till det är att man spenderar mycket tid på egen hand. Detta är såklart olika från fall till fall, men om du inte åker med en grupp människor så får du vara beredd på en hel del kvalitetstid med dig själv. Hur man spenderar denna är såklart olika. Personligen försöker jag gå ut och gå. Det finns alltid något att se på stan, även om centrum är litet. Om jag inte har lektioner går jag till närmaste lärarum, då händer det alltid något och jag träffar på folk som i bästa fall är väldigt sociala. Min poäng är; var beredd på att spendera tid ensam. Ta med dig en dator eller annat tekniskt hjälpmedel som du kan underhålla dig med. Var social och se till att söka människor att umgås med. Ingen kommer att knacka på din lägenhet för att slita ut dig i verkligheten, det är din uppgift att snöra på dig skorna och göra dig tillgänglig.

Levnadsstandarden är skit, bokstavligt talat

engelskalärare i kinaÅterigen, jag skrev i mitt förra inlägg om att det förmodligen handlar om utvecklingsländer om du ska jobba som engelsklärare utomlands. Det innebär att du kommer få uppleva en helt annorlunda levnadsstandard än den du är van vid hemma. Nu menar jag inte i stil med en grekisk ö där du inte kan dricka kranvattnet och inte kan duscha i 20 minuter för att varmvattnet tar slut. Man knuffas i den djupa ändan av basängen! Vattnet är i många fall så smutsigt att det är skadligt att utsätta huden för stora mängder av det. Toaletter är inte byggda som i sverige som du kan se på bilden till vänster. Det finns sällan ett fungerande sophämtningssystem i utvecklingsländer vilket innebär att du ofta känner doft av både avföring och urin när du går på vanliga vägar. När jag går genom skolområdet på väg till klassrummet går jag förbi ett hörn av en annan skolbyggnad. Jag slås alltid av en enormt skarp urindoft där på grund att toaletterna består av hål i golvet som döljs av en lagom låg tegelvägg. För att fatta mig kort, det finns inget sexigt med att jobba som engelsklärare i ett utvecklingsland. Inget! Om du är en bekväm person som hellre skulle dö än att se synen av någon annans avföring är engelsklärare utomlands inget för dig. Är du en person som behöver en mjuk säng med duntäcke och perfekt rumstemperatur är engelsklärare utomlands inget för dig. Är du en person som mår illa av att folk rapar, petar näsan, spottar och röker när du äter så är engelsklärare utomlands inget-för-dig! Det är svettigt, smutsigt, illaluktande, kallt och osexigt – allt på en gång. I alla fall i utvecklingsländerna. Vill du veta mer om hygienen i just Kina kan du läsa mitt inlägg om Hygien och sånt, du vet…!

Lära elever engelska är inte lätt

IMAG1168_BURST002Om du har uppfattningen att det är rätt soft och slappt att vara engelsklärare i ett utvecklingsland har du kanske rätt. Det beror som sagt på vart du befinner dig. Olika skolor har olika krav på dig och olika krav på eleverna. Det som är gemensamt är att alla kinesiska skolbarn har ENORMT mycket att göra. Framförallt under high school då allt, verkligen hela deras liv, handlar om att få så bra betyg på Gao Kao (kinesiska högskoleprovet) som möjligt för att komma in på ett universitet. För många ungdomar är livet över om de inte lyckas med detta, inte bara deras liv utan hela deras familjs framtid. Många av dem är ensambarn, vilket innebär att föräldrarna har satsat sin framtida pension på ett enda kort. Lyckas barnet får de en bra pension, lyckas inte barnet blir det väldigt hårt att åldras. Vart vill jag komma med detta då?

Jo! föreställ dig pressen du känner av att hela din familjs framtid hänger på hur bra betyg DU får i Kinesiska, matematik, fysik, kemi, biologi, psykologi, ordning och uppförande samt historia och politik. Dessa är de ämnen som prioriteras högst på högskoleprovet. Föreställ dig att gå upp klockan 05.30 varje morgon för att studera fram till klockan 22.00 på kvällen, varje dag utom söndag då du får möjlighet att vara ledig om du hunnit göra alla dina läxor under de få nattetimmarna du har på skoldagarna. Föreställ dig känslan av att behöva konkurrera med andra elever om ett visst antal tillgängliga A- och B-betyg. Du är trött, sliten och lever med en enorm studieångest natt och dag. Du talar även det mest talade språket i världen (kinesiska).

Sedan! kommer det in en skum rundögd kille i klassrummet som inte förstår din kultur, inte pratar ditt språk och säger att du ska lära dig hans språk. Hur skulle du känna? Förmodligen skulle du känna som många kinesiska elever gör, det vill säga; ”vad fan är detta? jag har viktigare saker att tänka på! Inte ett skolämne till!! dessutom ett som verkar helt onödigt för min framtid!!”.

IMG_56155115608349Min poäng är att det är svårt att motivera kinesiska elever till att lära sig engelska. En vanlig klass jag har består av 70 elever, varav 10% verkligen vill lära sig engelska, 20% verkligen inte vill lära sig engelska och 70% som kan tänka sig att lära sig lite engelska om läraren är bra nog. Du har alltså ett rent helvete framför dig om du inte kan motivera de där 70%-enheterna i klassen. Har du ledarskapet som krävs? Har du en förmåga att inspirera och locka fram leenden? Inte? då är inte engelsklärare utomlands något för dig. Det är viktigt att förstå att du kämpar i uppförsbacke som engelsklärare, i alla fall i Kina. Studenterna har helt enkelt ingen ork eller motivering till att lära sig ett språk som inte talas av så många på jorden (jämfört med kinesiska). Det är upp till dig att ge dem ork, motivering och bra undervisning. Fixar du det?

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *