Jobba som engelsklärare utomlands – 3 fördelar

Tja!

Vill också åka iväg någonstans och jobba. Har jobbat i Norge innan men om jag ska vara ärlig suger det för jag är ute efter mer än pengar. Vill leva också. förstår du hur jag menar? Kanske jobba som engelskalärare utomlands. Fått lite inspiration av din reseblogg men är fortfarande tveksam. Stort beslut att bara åka ”bara dra”. Vad fick dig att göra det? Några nackdelar? svara gärna med inlägg på resebloggen! är 23 år bor i Mariestad.

//Ante

Tack för ditt mail Ante. Det är alltid kul att få brev från er läsare! Jag besvarar det gärna med två inlägg på min reseblogg faktiskt! Nu när jag fått lite erfarenhet inom området har jag tänkt en del på att skriva om fördelarna och nackdelarna med att jobba som engelsklärare i Kina. Nu när du gav mig en spark i baken så blir det äntligen av! Här har du 3 fördelar med att jobba som engelsklärare utomlands.

jobba som engelsklärare utomlands

Jobba som engelsklärare utomlands – 3 fördelar

Jobba utomlands är bra för din ekonomi

tjäna pengar jobba utomlands Detta är såklart ingen absolut sanning eftersom det beror på hur du förhåller dig till pengar och vart i världen du är. Jag skriver dessa punkter utifrån mitt eget perspektiv och kan inte göra annat. Ofta är länder som är i behov av utländsk lärarhjälp utvecklingsländer, det innebär i sin tur att det inte är så dyrt för oss västerlänningar att leva i dem. Mat är ofta väldigt billigt och hyror lika så. Om du dessutom jobbar som engelsklärare betalar skolan oftast ditt uppehälle, du kan med andra ord räkna bort de utgifter jag precis nämnde. Med hyra och mat betald av skolan, samt en fast lön i fickan varje månad är det lätt att lägga undan pengar eller leva ett glassigt liv i landet om det är vad du vill. Som entreprenör jag är jobbar jag på att gå +/- noll på den här resan, vilket jag tror kommer gå vägen! Eftersom du förmodligen är ny i staden du jobbar i (kanske till och med ny i landet) känner du inte till så många ställen att spendera pengarna på heller. Om du jobbar i en liten stad utomlands kanske det inte ens finns så många ställen att spendera pengar på! I min stad har jag inga köpcentran, inga västerländska restauranger och inga dyra sevärdheter. Jag har svårt att tänka mig ett sätt att bli rik genom att jobba som engelsklärare utomlands, men det är lätt att gå plus i resekassan!

Personligen tror jag att vi människor är beroende av intryck och upplevelser. Vi behöver dem för att må bra, men de är inte lätta att få när man bott i samma stad kanske hela sitt liv. Därför spenderar vi hundratals kronor på känslan av ett par nya jeans, tusentals kronor på ljudet ifrån ett par beats lurar och tiotusentals kronor på synen av en ny tv i vardagsrummet. Jag skulle nog inte överdriva om jag påstår att många människor lägger hundratusentals kronor på det sociala livet varje år genom sprit, middagar och biobesök. Vi glömmer att de bästa intrycken och upplevelserna i livet är gratis! Åker du iväg och jobbar utomlands kommer du snart märka hur du tillfredställer ditt behov av intryck och upplevelser med råge, utan att spendera en bråkdel av pengarna du gör hemma. Världen är full av cheap thrills, allt du behöver spendera är tid!

Att jobba utomlands gör att du upptäcker ditt hemland

tjäna pengar i andra länder Den rubriken kan ju verka flummig och motsägelsefull vid första anblick och det är mycket riktigt, men jag hoppas du hänger med i mitt resonemang i alla fall. Om du tänker dig att du stirrar rätt in i en tavla på så nära avstånd att din näsa rör vid tavelduken, vad kommer du då att se? Förmodligen ett virrvarr av färgnyanser och konturer av penseldrag som verkar osammanhängande. Det är inte lätt att skapa dig en ordentlig uppfattning om vad det är du har framför dig. Tänk dig nu istället att du tar några steg tillbaka så du fyller hela ditt synfält med tavelduken. Nu kan du se hur de olika färgerna jobbar tillsammans för att skapa skuggor och nyanser. Du kan se vad tavlan föreställer och förstå vad den visar upp för bild. Du kan få känslor och tankar kring vad den förmedlar för budskap och hur den får dig att känna. Glad, ledsen eller uttråkad? Tänk dig nu att du tar ytterligare några steg tillbaka så du kan se tavelramen och hela väggen som tavlan hänger på tillsammans med andra tavlor. Helt plötsligt kan du ta de intryck och känslor du fått av tavlan och jämföra med helt andra tavlor från helt andra konstnärer. Du kan kanske upptäcker att tavlan du stått och stirrat på är fulast av dem alla. Kanske upptäcker du helt nya färgkombinationer som du inte trodde fanns när du blickar över på de andra tavlorna? Kanske upptäcker du att tavlan som du stirrat på så länge är vackrast av dem alla?

Min poäng är; hur skulle du någonsin kunna veta svaren på dessa frågorna om du inte hade tagit några steg tillbaka och betraktat tavlan på avstånd? Hur hade du vetat vilken tavla du gillade bäst om du inte tagit ännu fler steg tillbaka och jämfört den med andra tavlor? Att jobba utomlands skapar distans till ditt hemland och distans ger dig ett nytt perspektiv att betrakta ditt hemland på. Du upptäcker vad som är så bra med just ditt hemland och du upptäcker vad ditt hemland saknar. Kanske upptäcker du att du mår bättre någon annan stans? Kanske kan du återvända till ditt hemland och förbättra det när du fått uppleva bättre lösningar på problem?

Du lär lär dig också mer om dig själv. Kanske visste du inte hur mycket du gillade varma färger förrän du såg dem i jämförelse med de gråa kalla färgerna du stirrat på så länge? Kanske ställer du dig och stirrar på en ny tavla tills du börjar känna saknad av vissa saker som var bättre med den första tavlan. På det viset upptäcker du vilka saker som faktiskt är viktiga och nödvändiga för dig, för att du ska må bra.

Att jobba utomlands utvecklar dina sociala sidor

jobba utomlandsSom jag skrev tidigare så handlar det nog om ett utvecklingsland om du är intresserad av att jobba som engelsklärare utomlands. Du åker dit för att lära dem engelska och pratar du inte det lokala språket byggs det såklart en stor mur i kommunikationen, eller en hel del ”brus”. När inte du förstår vad lokalbefolkningen säger och de inte förstår dig går det inte att vara en instängd, blyg och introvert människa. Om du vill förmedla information måste du bjuda på dig och vara beredd på att kommunicera med andra verktyg än rösten. Något som är väldigt viktigt även om du befinner dig hemma. Du lär dig konkretisera problem och lösningar eftersom du inte har råd att babbla på i onödan, folk förstår dig helt enkelt inte. Det kan vara enormt frustrerande och många missförstånd sker. Jag har lärt mig att inte hetsa upp mig. Le och försöka igen är den bästa lösningen.

Jag befinner mig i en liten stad i sydvästra Kina. Här har många aldrig sett en utländsk person tidigare. Tyvärr kan alla sin historia, speciellt de äldre vilket innebär att de i många fall ställer sig väldigt skeptiska till mig (just på grund av hemska saker västerlänningar har gjort i landet under världshistoriens gång). Det gör att jag blir en slags representant för, inte bara mig själv, utan hela mitt land. Beter jag mig otrevligt kommer de komma ihåg Svenskar som ett otrevligt folk. Så! Du tränar på att visa upp din skötsamma och varmhjärtade sida, vilket såklart är bra att kunna hemma i Sverige också. Man möter nya människor hela tiden! Därför lär man sig att göra ett gott första intryck på människor.

Om det är engelsklärare du vill jobba som i utlandet kommer du också utveckla ditt ledarskap. Att vara lärare är ingen lätt uppgift, speciellt inte i länder där en vanlig klass består av ~70 elever varav endast ~10 har ett genuint intresse för det engelska språket. Hur har du tänkt att motivera de övriga? Dina hjälpmedel är alltid obefintliga eller kraftigt begränsade och du är där för att göra ett jobb. Det innebär att du alltid måste ha en plan B och en plan C för att vara på den säkra sidan. Att lämna klassrummet och försöka en annan dag går inte.

Att jobba utomlands stärker din karaktär på många sätt, om du tar chansen. Som bekant får man inget gratis och de mest positiva förändringarna i din personlighet kommer ofta som ett resultat av jobbiga prövningar. Därför är det viktigt att du just tar chansen och sätter dig själv i situationer som du inte riktigt är bekväm med. Det är då du utvecklas.

Det var allt jag hade för idag! Glöm inte att trycka på den blå gilla-knappen nedan! Här finner du fler fördelar med att jobba utomlands.

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *