Kanske är det dags att börja nu?

När jag bygger hemsidor brukar jag sitta och pilla med alla smådetaljer i evigheter. Ska jag vara ärlig finns det nog ingen gräns på hur mycket tid jag kan spendera på en webbplats bara för att få alla linjer och marginaler precis som jag vill ha dem. Typsnitt är en detalj som jag alltid fastnar vid. Brödtexten ska vara lättläst och luftig men inte barnsligt stor, helst inga seriffer. Rubrikerna ska vara tydliga, men gärna innehålla en visuell twist som förhöjer upplevelsen för ögat en aning. Färger kanske är det absolut viktigaste. Två kanske tre grundfärger som är nära besläktade och en huvudfärg som kommer från en annan del av spektrat, gärna någon som drar fokus men ändå går ihop med grundfärgerna. Strukturerad kreativitet kallar jag det, motsägelsefullt kanske? Det är något meditativt med webbprogrammering i alla fall.

reseblogg

Den här resebloggen har varit färdig ett bra tag nu, men detaljerna fixar jag fortfarande med. För mina närmsta vänner berättar jag en hel del om de förberedelser jag gör inför min resa i Januari, jag har också delat med mig av adressen till den här resebloggen till ett par vänner som sagt att de ser fram emot att följa mina inlägg. En tjejkompis som är en flitig bloggläsare har varit på mig om att börja skriva inlägg här ett bra tag nu. Hon säger att bloggläsare gärna vill följa förberedelserna och jag tror hon har helt rätt. Således försöker jag nu slita mig ifrån all CSS- och PHP-kod för att börja använda bloggen på riktigt, vilket känns konstigt.

Till vardags driver jag min egen webbyrå. Inget märkvärdigt, jag bygger hemsidor och bloggar åt människor och företag som vill ha en plats på internet. Jag har också en hel del egna webbprojekt som jag jobbar på i mån av tid. Jag har formgivit och kodat +100 webbplatser hittills och varje projekt ser ungefär likadant ut på det vis att jag gör mitt jobb och sedan lämnar över webbplatsen till kunden som ska använda den. Det gör att jag aldrig själv riktigt vant mig vid att använda webbplatser och bloggar. Det ingår lixom inte i mitt dagliga jobb.

När jag nu sitter med en blogg som jag byggt åt mig själv smyger sig en motsägelsefull känsla på mig. Skrivandet – nytt och bloggen – bekant. Vita fällt som ska fyllas med berättande text. Strukturerad kreativitet. Bekant och nytt på samma gång.

Nu har jag i alla fall skrivit mitt första blogginlägg och det kommer absolut bli många fler. Vill du veta mer om vad detta är för reseblogg kan du klicka här för att få reda på mer!

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *