I väntan på Kinesiskt arbetsvisum…

Det har blivit en hel del kvällspass i klädgruvan (klädlagret) den här veckan, vilket har resulterat i trötthet och tidsbrist. Båda faktorerna har hindrat mig från att uppdatera den här fantastiska resebloggen under dagarna som gått. Nu har jag dock avslutat veckans sista pass för 40 minuter sedan vilket känns befriande och inspirerande, så här kommer ett litet inlägg.

kinesiskt visumPå resefronten händer det inte så mycket för tillfället, mer än att jag sitter och väntar på ett letter of invitation från arbetsgivaren i Kina. Som du kanske vet går det inte bara att sätta sig på första bästa plan mot Kina och sedan kliva av som en glad turist i Peking 12 timmar senare. Självklart finns det inget som hindrar dig från att köpa en biljett och åka dit, men du kommer inte släppas in i landet. För att släppas in behöver du ett visum som fås av den Kinesiska ambassaden. Kort sagt är ett kinesiskt visum ett dokument som visar att du fått tillstånd av den Kinesiska regeringen att besöka landet och det finns olika visum för olika typer av resor. För att jobba (som jag planerar att göra) krävs en speciell typ av visum som har någon förkortning som Z-visum eller Y-visum.. jag kommer inte ihåg vilket det är, men.. Jo! just det. Z-visum är det som gäller för att jobba i Kina och Y-visum är för studier inom Kina. Det är bra att veta vad de olika typerna av visum heter och vad de tillåter dig att göra eftersom du kan bli eskorterad ur landet om du försöker göra något annat än att turista med ett turistvisum (L-visum) till exempel. För att få ansöka om ett arbetsvisum räcker det inte med att jag knackar på ambassadsdörren och frågar om jag får komma in i Kina och jobba lite. Jag behöver ett intyg från en Kinesisk arbetsgivare som säger något i stil med ”denna svenska killen vill vi ha på vår arbetsplats och därför rekommenderar vi att han får ett arbetsvisum”. Först med detta intyg eller letter of invitation i min hand kan jag knacka på dörren och ansöka om ett arbetsvisum.

kina visum

Det här med visum för Kina är en hel vetenskap. En aning mer komplicerat än att åka till vårt hurtiga grannland och jobba, helt klart. Vill du läsa på ytterligare om de olika typerna av Kinesiska visum och vad de tillåter dig att göra i landet kan du klicka dig till den här artikeln på Wikipedia. Mitt förra visum (L-visum) till Kina kostade i runda slängar 1000:- Jag vet inte om riktigt om ett arbetsvisum (Z-visum) kostar ännu mer, men det tror jag att det gör eftersom det är lite komplicerat att få det utfärdat. Mitt förra visum kan du se på bilden ovan. Det är inte mer komplicerat än en vacker pappersbit med stämplar och information som klistras in på ett av resepassets sidor.

Sist men absolut inte minst vill jag tacka dig som läser det här inlägget just nu (ja precis du!). Det är underbart roligt att se alla lyckoönskningar i kommentarerna. Jag gör mitt bästa för att svara på dem alla, så fortsätt gärna lämna kommentarer med tankar och hälsningar.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “I väntan på Kinesiskt arbetsvisum…

  1. Vad spännande att jobba i Kina. En sån upplevelse får en att växa som människa! Jag har alltid velat åka till Kina men inte för att jobba i och för sig ;)

    Ska bli spännande att läsa mer från ditt äventyr :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *