Konstiga maträtter på food market

Studierna börjar dra igång på allvar här på UIBE. Vi har redan fått vissa små läxor som mest är till för vår egen skull, men idag fick vi också vårat första assignment. Vi kommer få 5 assignments under våra veckor här på universitetet och alla måste såklart vara godkända för att man ska få verka som lärare inom English Language Company. Vi börjar varje dag med en icebreaker, en liten lek som gör alla på gott humör när dagen startar men samtidigt något man kan göra med klasserna vi ska ta hand om för att de ska lära sig engelska på ett roligt vis. Varje morgon är det ett nytt par av oss studenter som ska planera och utföra en icebreaker med resten av klassen. Först ut var jag och Anthon. Jag föreslog att vi hittade på en egen grej istället för att ta något färdigt ur läroboken. Det tyckte Anthon lär schysst. Jag kände att picutrnary skulle vara en kul övning att göra med våra klasskamrater, så 10 minuter innan start satte vi oss ner och gick igenom aktiviteten. Vi följde mallen vi fått för aktiviteter; Lead in där vi gav ett exempel på vad aktiviteten gick ut på och hur den skulle utföras. En Set up där vi gjorde en concept check för att försäkra oss om att alla förstått uppgiften, vi delade också in dem i två lag. Run där själva aktiviteten är igång. Slutligen en Close för att avsluta själva aktiviteten. Vi han till och med att planera en Post activity där vi frågade våra klasskamrater vad de lärde sig genom övningen och vilken åldersgrupp den skulle passa till.

Allt gick bra och Susane (vår lärare) sa att vi hade bra kontroll på situationen och verkade självsäkra framför alla andra. Det kändes bra såklart. Nu behöver jag inte tänka på den uppgiften mer i alla fall. Bra jobbat av Anthon också som var väldigt flexibel, det är kul att göra uppgifter med sådana människor som inte måste ha allt skrivit i sten.

Jag har aldrig haft problem med att stå inför folk. Jag började leda träningar inom kampsport när jag var 14 och sedan dess har jag gjort det minst 4 timmar i veckan under 11 år. Dessutom har jag hållit min beskärda del av seminarier och presentationer på högskolan. Vare sig lektionsplanering eller att stå inför folk och undervisa är något nytt för mig, men jag har aldrig gjort det på ett såhär strukturerat vis tidigare. Jag har alltid kört på feeling och nu ska jag förhålla mig till en mall. Mallen är bra, men det känns lite ovant.

I alla fall! Ikväll var vi på food market i Wang Fu Jing. Det är en liten trång sidogata som ligger i anslutning till en annars mycket bred och trafikerad gågata i Wang Fu Jing. Food market är väldigt turistig men det var ändå värt ett besök tycker jag. Detta var den första planerade utflykten med alla lärarstudenter. Den lilla sidogatan var 400 meter lång ungefär och bestod av små stånd och butiker längs sidorna av vägen. Själva poängen med food market är att sälja väldigt annorlunda mat som friterade insekter, stekta spindlar och grillade djur som orm, får, och anka. Allt man INTE äter till vardags i Sverige helt enkelt. Anthon, August, Oskar och jag gick först tillsammans med Bella som är en annan kinesisk student från universitetet. Vi började lite smått med Ankhjärta på pinne. Pinnen rullades i stark chilli som maskerade mycket av smaken som annars var väldigt god! Köttet var väldigt mört och fint. Det enda som var lite jobbigt var att svälja den lilla klumpen med fett som sitter ovanpå varje hjärta. Där efter gick vi vidare till friterad glass. Fråga mig inte hur de hade fått till det, men det var verkligen friterad glass! Vi fick order om att ta hela den friterade glassbiten i en enda tugga. Det var en märklig upplevelse att stoppa den krispiga och kalla frityrbiten i munnen och sedan krossa det hårda skalet med tänderna för att känna den iskalla glassen rinna ut och fylla upp munnen. Riktigt gott och väldigt konstigt. Härnäst kom syrsor på pinne som inte smakade något allt egentligen. Syrsans kropp var lixom ihålig och vingarna fick vi rådet om att avlägsna eftersom att de fastnar i tänderna annars. Det smakade mest stekolja och salt. Bella frågade oss om vi ville ha får och det ville vi såklart. Ett stort köttben med kryddor på styckades och grillades framför oss och snart gick vi och höll varsin bit i handen. Jag har aldrig känt mig så klyschigt manlig när jag ätit en maträtt tidigare. Det smakade enormt gott! Jag åt upp allt som fanns på benet och slängde det sedan i en soptunna.
image

Vi pratade lite och gick sedan vidare på den trånga gatan. Vi kom till ett stånd som hade skorpioner på pinne. Det som gjorde den maträtten väldigt speciell var att skorpinionerna fortfarande rörde väldigt mycket på sig när de satt spetsade på pinnen. Vi stoppade varsin i munnen utan att tänka på det så mycket. Kroppen var godast eftersom den var rätt saftig! Klorna och svansen var mest krispiga och smaklösa. En väldigt speciell upplevelse att äta skorpioner.

image

image

Sist men inte minst testade vi orm. Bella rekommenderade det så vi följde hennes råd, men hon ville inte själv ha något. Kan undra varför! Köttet var mört och smakade väldigt mycket järn. Man doppade köttet i kryddor vilket gjorde det ännu godare.

Efter ett tag tog gatan slut och vi var ute på den stora gågatan igen. Vi hade tappat gruppen, men det gjorde inte så mycket. Bella, jag, Oskar, Anthon och August gick vidare. Insekterna var inte så mättande precis, så Anton och August tog sig till en KFC som inte låg så långt bort bland alla lyxbutiker. När de hade gått visade Bella oss en liten glasskiosk som låg inklämd mellan en Armani och Zara butik. Hon ville att vi skulle prova deras glass och beställde en mjukglass med smak av rött blomte . Självklart kunde vi inte tacka nej till något sådant underligt när vi redan ätit halva djurriket inne på food market. Smaken var enormt märklig och det är allt jag kan säga. Det smakade precis som te med en bitter eftersmak. Precis som tet legat för länge i det varma vattnet. Både jag och Oskar var överens om att det var den märkvärdigaste smaken vi känt under hela kvällen.

image

image

Efter ett tags vandrande tog vi oss tillbaka till campus. Jag satte mig i sängen för att skriva lite, men ibland försvinner texterna jag skriver på grund av dålig uppkoppling, s detta inlägget har jag fått skriva om ett par gånger vilket är tråkigt eftersom det känns som jag missar detaljer hela tiden. Min rumskompis Jan från Tyskland är lite stressad afternoon han har väldigt mycket läxor att göra. Eftersom vi har olika lärare för olika klasser ger de oss olika mycket att göra. I hans klass är de tydligen väldigt ambitiösa. Elever har tydligen kommit och klagat för läraren eftersom de ville ha mer uppgifter att göra på sin självstudietid . Självklart får de en hel del att göra då!

Snart har vi en ledig dag. Vi har gått i skola i 6 raka dagar snart, vilket känns som en evighet! På torsdag har vi en ledig dag. Vi får se vad som händer då. Nu ska jag stänga ner och sova. Stackars Jan, han kommer nog vara vaken sent.

+Andreas Sjöblom

En reaktion på “Konstiga maträtter på food market

  1. Hej!
    Att du vågade dej på att smaka på allt detta!<3
    Då blir det inga problem med fisk och räkor när du kommer hem!
    Ha det skönt på din lediga dag. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *