Luftföroreningar gör mina tankar grumliga

Det här med Kinas luftföroreningar är något jag funderat en del över de senaste veckorna och det gör mig något obekväm om jag ska vara ärlig. Det är helt sjukt att 16 av jordens 20 smutsigaste stöder ligger i Kina!

Sedan Kina industrialiserades har föroreningar i både luft- och vattenföroreningar blivit ett allt vanligare miljöproblem som förkortar livet på över 250,000 människor varje år. Föroreningarna beror på en rad olika faktorer som elektroniskt avfall, fordonsavgaser, avskogning och bristande miljölagar. Den största faktorn som kanske kommer påverka mig allra mest är att kolkraftverk är en så vanlig kraftkälla i Kina. Att elda kol för att generera elektricitet skapar enorma utsläpp i luften och Kinas befolkning behöver aldrig så mycket elektricitet som under de vintermånaderna då jag ska dit eftersom alla värmeanläggningar står på i hushållen.

luftföroreningar kinaFörra gången jag var i Kina tänkte jag väldigt lite på föroreningar i luften. Den enda gången jag la märke till det var under en tidig morgon i Peking då solens första strålar sken igenom den disiga luften. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var rätt så vackert, men som många andra vackra saker är även detta förrädiskt. Jag tog en bild på den tidiga morgonen, du kan se den här till höger. Man kan knappast se byggnaderna några kilometer bort.

På tal om bilder så hittade jag denna på nätet för ett tag sedan. Det är en engelsk tjej som fotat sin ansiktsmask efter en veckas användning i Peking. Den ligger bredvid en helt ny för att demonstrera skillnaden. Tanken på att allt det svarta som klär masken skulle ligga i ens lungor är inte jätteattraktiv, eller vad säger du?

kina ansiktsmask

För att toppa av mina oroliga tankar om de luftföroreningar som jag kommer utsättas för, likt ett ruttet körsbär på en sandig glass, tipsade en vän mig om den här sidan. Det är en enkel hemsida vars enda syfte är att visa hur illa luftföroreningen är i olika delar av Kina – i realtid! Den uppdateras varje timme med nya värden. De orangea skyltarna påvisar en luftförorening som kan vara ohälsosamma för känsliga personer. De röda skyltarna är luftföroreningar som är ohälsosamma för alla. De lila skyltarna är luftförorening som är mycket ohälsosamma och de vinröda skyltarna är direkt hälsoskadliga. Som du kan se är nästan alla skyltar över östra Kina vinröda eller lila.

Tyvärr kommer inte den smutsiga luften förbättras på väldigt lång tid, faktum är att den kommer försämras i några år till innan något händer. Kina förlorar inte så mycket pengar på luftföroreningarna än, vilket gör att intresset för en bättre miljö är väldigt lågt. Det faktum att det kostar människors liv är såklart helt ointressant. Kineserna har dock både mod och vett nog att säga ifrån. Under 2012 skedde 50,000 protester i Kina med anledning av den dåliga luften och regeringens ovilja att göra något för att förbättra den.

Det återstår att se hur den dåliga kolfyllda luften kommer påverka min hälsa, men jag räknar med att min kondition kommer försämras avsevärt under 6 månader i alla fall. Det positiva är att det ger mig en anledning till att träna ännu hårdare när jag kommer hem igen till sommaren!

+Andreas Sjöblom

4 reaktion på “Luftföroreningar gör mina tankar grumliga

 1. Att vistas i Peking under sex månader bör inte innebära några hälsaproblem. Men du kan följa luftgörpreningarna på Beijing Air. DEt är en mätanordning somamerikanska ambassade har och där luftföroreningarna mäts i stan. Vidd 200 får inte skolbarnen i de västerländska skolorna vistas utomhus på rasterna. Tror inte det gäller för kinesiska skolor…
  Har bott i Peking i nästan fyra år, från jan 2007 -juni 2010 samt okt-dec 2010 och luften har blivit sämre. Av vänner i Peking har jag fått veta att höstens luftföroreningar är de värsta på många år med värden på över 500 ett par gånger i veckan. Men det är inte endast kolet i huvudsak som ställer till det. Inte många industrier finns kvar inne i stan och koleldningarna är till största delen utbytta. Men det är det ökande trafiken med de stora bilarna som effektivt förstör luften.
  Sedan ligger peking som i en gryta, precis som Athen, Rio och många andra stora städer och avgaserna bildar ett lock över stan. Men givetvis finns också många fina dagar med helt klar luft.

  • Konstigt att det är skillnad på västerländska och kinesiska skolbarn, de borde båda bli lika påverkade av miljön.jag har också läst att det är extra illa just nu. Skönt att du inte tror på några hälsoproblem efter bara 6 månader! Då oroar jag mig mindre.

 2. Luften är som den är och Kina satsar stora summor pengar på att den skall bli bättre. Men, det tar tid innan det händer något på den fronten. Men det jobbas hela tiden på att göra något åt all luftförorening.
  Du går en spännande tid till mötes och jag saknar Peking och vill tillbaka minst ett par gånger om året. Lite av ”min stad”.

  • Precis som du säger så kommer det ta lång tid innan det händer något. Jag tror det skulle hända mer om regeringen ville mer. Visst spenderas det pengar, men vart går dem. Här om månaden läste jag om något konstgjort-regn-projekt som skulle lösa luftproblem..

   Jag tror det blir spännande Ditte, men jag börjar allt bli lite nervös nu. Håller fast lite extra hårt vid vardagen här hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *