Min sista tripp till Chengdu

Jag behövde klippa mig, så! Jag begav mig till Chengdu tillsammans med Leona under veckan. Vi hade planen att gå till frisören, besöka världens största byggnad (New Century Global Centre), världens största teddy-björn-museum, en marknad med piratkopior (likt silkmarket i Peking), besöka Wǔhóu Memorial Temple och se den nya filmen Maleficent med Angelina Jolie.

Frisör blev det dag 1. Jag var dock mer nöjd med min frisyr förra gången jag gick till frisören här i Chengdu. Marknaden med piratkopior visade sig inte ha några piratkopior av något, så vi lämnade marknaden rätt fort.

Under dag 2 begav vi oss till New Century Global Centre som jag trodde var världens största byggnad, men den informationen var tydligen gammal. I Dubai har man slagit upp en ännu större byggnad än New Century Global Centre i Chengdu. Men! världens näst största byggnad är inte fy skam såklart. Det går inte riktigt att beskriva hur stort New Century Global Centre är – 1,700,000 kvadratmeter! Inuti byggnaden finns det en IMAX biograf med 5 hallar, Ett äventyrsbad och enormt mycket butiker. Restauranger finns också såklart. Vi åt lunch på en restaurang som serverade mat från Hong Kong – väldigt gott! Vi ville se filmen Maleficent i en av de stora IMAX salongerna, men det fanns inga biljetter kvar. Hemma bokar jag alltid biljetter i förväg om jag ska på bio och det är jag inte ensam om såklart. Här i Kina fungerar det inte så. Man går till salongen och hoppas på att det finns stolar lediga. Att boka biljetter några dagar i förväg är inte ett alternativ. Vi valde att se den nya Transformersfilmen istället för Angelina Jolies block buster, det blev en intressant upplevelse för mig.

Filmen började helt vanligt och rullade på i en timme innan jag kände att storyn började bli lite skev. I filmen tar sig transformersrobotarna till Hong Kong och skapar kaos. Det började då dyka upp en hel del kinesiska skådespelare i filmen som annars inte är med i Hollywoodfilmer. Mängder med Kinesiska produkter började visas i filmen och dialogen blev mer och mer på kinesiska istället för engelska. Det kändes som något inte stämde och jag förstod varför när de visade en scen där några politiska ledare i Hong Kong utbrast något i stil med ”vi klarar inte av att hantera detta! Vi måste be den centrala regeringen om hjälp!”. Folk i filmsalongen började skratta och jag kände mig mer och mer förvirrad. Det jag lärde mig efteråt när jag pratade med folk var att alla filmer som visas i Kina måste klippas om för att passa Kinas politiska motiv. Filmen Avatar är till exempel helt förbjuden här i Kina eftersom den kan uppmuntra folk till att göra uppror mot den styrande makten. Dessutom har kinas regering satt en strikt gräns på att max 34 amerikanska filmer får visas i Kinesiska biografer varje år. Spännande..

Dag två tog vi oss till Wǔhóu Memorial Temple och hade en fin dag där med lagom mycket regn.Templet har en lång historia och många historiska personligheter hyllas i templet, främst ledare och generaler från 200 år före kristus.

Resan var nice i alla fall och det blev mitt sista besök i Chengdu för den här resan till Kina. Någon tripp till teddybjörn-museet blev det inte eftersom det låg för långt utanför staden. Det bär snart hemåt till Sverige och jag har börjat packa mina väskor. På vägen till Peking ska jag och Leona besöka hennes familj i Henan-provinsen.

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *