Mina intryck av Qu Xian såhär långt!

Så, nu har jag varit i Qu Xian i 3 dagar och har hunnit få en hel del intryck. För det första är staden något större än vad jag först fick intryck av. Det finns ett par gågator med klädaffärer och teknik samt en hel del restauranger och fik där folk samlas och spelar Mahjong med varandra. Luften är klart sämmre här än i Peking. Det finns enormt många bilar i Peking som gör luften dålig, men det är på en rätt så stor yta. I Qu Xian finns det också enormt många bilar och mopeder, fast på en bråkdel av pekings stadsyta. Vilken gata man än går på känns som att ta sig fram på en motorväg. Min hals börjar bli lite irriterad. Det myllrar av vildkatter i stan, tjocka är dem också! De står och skriker på varandra ibland vilket är roligt att se. I sverige finns det inte så många lösdrivarkatter. De smutsiga byggnaderna som jag skrev om i förra inlägget är inte ett resultat av lättja, utan av en översvämning som drabbade staden i fjol. Floden som rinner längs staden svepte med sig ett par hur och lämnade andra vattenfyllda upp till 4:de våningen.

Som jag skrev i mitt förra inägg är Qu Xian en stad under utveckling. Då menar jag inte den där svenska typen av utveckling. För att förtydliga; jag läste Borås Tidning på internet för några veckor sedan. Jag såg att det var en stor debatt om ett höghus som skulle byggas inne i city. Inte jättehögt, kanske 5-6 våningar. Folk hade så mycket åsikter om detta husET att det nästan var skrattretade att läsa alla kommentarer till artikeln.

IMAG0967

Här i Qu Xian jobbar man på ett litet annat sätt när det kommer till expansion. Här beslutar man inte om att bygga ett eller två nya höghus. Man håller nämligen på att bygga en helt ny stad på andra sidan av Qujiang river (den flod som rinner bredvid Qu Xians citykärna). Detta kommer göra stade dubbelt så stor. De bygger ett 40-tal höghus, ett köpcentra och ett par biografer. Allt ska vara klart om ett par år. Invånarna har säkert åsikter om det, men ingen verkar ens i närheter så rasande över att staden fördubblas som Boråsarna är av ett (1) stackars nytt höghus i city. Kom igen Borås, få lite perspektiv på saker..

Dagen i övrigt har varit rätt lugn. Vi funderade på att gå till skolmatsalen och äta idag, men eftersom alla elever återvänder till skolan under dagen skulle det säkert vara fullt kaos där. Jag och Mathew gick istället en runda i staden för att hitta fruktost. Vi hittade ett gatukök som sålde div. typer av kakor som var rätt goda. Där efter gick vi vidare till ett Kaffé för att dricka något. Det bildades en ring av servitörer kring oss som alla ville höra vår engelska. Jag försöker beställa på Mandarin, eftersom jag vill lära mig språket, men Kineserna här omkring ser nästan besviken ut när jag gör det eftersom de förväntar sig en tjock amerikansk-engelska. En av tjejerna kom fram och kramade om mig och sa ”i love you” på knagglig engelska, helt utan större anledning. Tänk om det hände hemma, vad trevligt det hade varit!

Efter besöket på Kaffét gick vi vidare till en supermarket där vi köpte tvättmedel, kakor, juice, äpplen, vatten och ännu mer kakor. En hel del nudlar också. Det är kul att se hur alla butiksanställda ”loses their shit” när man frågar om något eller bara säger hej. De blir någon blandning av skrämda, förtjusta och förvirrade. Det är bara att le mot den och gå vidare.

Vi åt varsin kycklingbörgare på Dicos innan vi gick hem med alla grejer. Dicos är kinas tredje största snabbmatskedja och har fler restauranger i landet än McDonald’s. Helt okej börgare också.

IMAG0965_1

Nu sitter jag i vår fina och stenhårda soffa och försöker se på en film medans jag skriver. Det går sådär. Imorgon kommer en uppdatering om skolan!

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *