Nytt pass på gång

Idag var den en underbar höstdag i Borås! Jag brukar inte tycka om hösten, men denna dagen njöt jag verkligen av färgerna på träden och solljuset genom molnen.

Bestämde mig för att ordna nytt pass idag. Det måste bli klart så snart som möjligt eftersom jag behöver skicka in en bild på det till organisationen som sedan ska anställa mig som lärare i Kina. Jag behöver också bifoga en giltig passbild för att få ut ett utdrag från polisens belastningsregister (brottsregister), vilket jag också behöver lämna till samma organisation. Man kan göra ett nationellt utdrag från polisens register, utifall man söker jobb inom Sverige och arbetsgivaren vill vara säker på att man inte är en dömd brottsling. Det nationella utdraget är gratis och går rätt så fort att få. Det är dock inte det nationella utdraget jag måste ha, utan det internationella. Det kostar i runda slängar 200:- att få ut och kommer på 5 olika språk varav den engelska versionen ska vidare till Kina. Det är tydligen viktigt att man inte är dömd för något brott om man vill få jobb som lärare, både i Sverige och i Kina.

reseblogg pass polisen

Men! för att få ut det internationella utdraget från brottsregistret behöver jag som sagt bifoga en giltig passbild i min ansökan till polisen. Mitt pass gick ut för ett år sedan och jag har inte haft någon större anledning att skaffa ett nytt sedan det gick ut. Dessutom har mitt legg också gått ut för väldigt lång tid sedan, vilket lämnade mig helt utan någon giltig ID-handling. Jag trodde att detta skulle göra det jobbigt för mig att beställa ett nytt pass, eftersom man ofta måste visa upp någon ID-handling för att få ut en annan. Dock blev det mycket enklare än vad jag trodde. Jag behövde bara ta med mig någon som kunde intyga att jag är den jag säger att jag är till polisstationen, tillsammans med mitt gamla legg.

Något jag verkligen inte gillar är att de tar fingeravtryck på alla som söker nytt pass i Sverige nu för tiden. Den senaste tidens avslöjanden om hur Sverige läcker ut information om medborgarnas belastningsregister och internetvanor till andra länder utan individernas tillstånd gör mig väldigt osugen på att finnas med i statliga register, framförallt med något så känsligt som mina fingeravtryck! men vad har jag för val? Vill jag ha ett pass måste jag lämna mina pekfingertoppars fårade ytor till myndigheternas databas. Dagens Fuck-off-moment.

Nu tar det i alla fall 5 arbetsdagar innan jag får ett sms ifrån polisen som säger att mitt pass är redo för uthämtning. Med till stationen ska jag ta mitt kvitto som jag fick när jag betalade de 350:- som passet kostar.

Jag tänker inte så himla mycket på den kommande resan i nuläget. Kanske kommer det fler tankar om det i framtiden. Den som läser denna reseblogg får se!

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Nytt pass på gång

 1. Hej Andreas! Kul att du hoppade hittat min lilla blogg ”Tallugglan” och framförallt att du lämnade avtryck efter dig! Visst är det något speciellt att veta att folk läser ens ord/texter och gillar det man skriver :)
  Även om jag mest skriver för min egen skull, så känns varje liten besökare som en glädje ”kick” :D
  Hur kom du på att du skulle jobba som lärare i Kina (undervisa i vad?)och hur länge blir du där?

  Jag hoppas verkligen att du bloggar massor i Kina, för jag kommer tillbaka och läser!
  Jag är fascinerad av Kina och speciellt landets otroliga historia som man aldrig helt kan lära sig!!

  Må väl så hörs vi igen! Kram!!

  • Att skriva för sin egen skull är alltid det bästa. Då blir det ärliga tankar och inlägg och det är ju viktigast. Fortsätt som du gör tycker jag, det är ju bra! :)

   Jag kommer absolut skriva när jag är i Kina. Hoppas du tittar in i framtiden :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *