Okej, såhär är läget då…

Det var min förhoppning att jag skulle ha tid att uppdatera min kära reseblogg under resans gång. Dock har denna resan visats sig vara mer hektisk än vad jag tidigare räknat med! Självklart blir valet lätt mellan att få ut så mycket som möjligt av min lilla kinaresa och skriva bloggen.

Oskar och jag har besökt 4 städer på 5 dagar, vilket i praktiken innebär ett späckat schema med massor av äventyr och nattåg över norra Kina. Det är nästan svårt att berätta vad vi exakt har gjort, eftersom det har hänt så mycket den senaste veckan. Men! Självklart ska jag ge det hela ett försök nu när jag äntligen har tid på ett hotellrum i Chengdu.

Efter en dag i Oskars hemstad – Shenyang – stack vi snabbt vidare till staden Harbin. Harbin innehåller ordet bin vilket betyder is. Det berättar en hel del om staden faktiskt. Harbin är huvudstad i HeilongJiang-provinsen i norra Kina. Under Rysk-Japanska kriget (1904-5) hade ryssarna en stor militärbas i Harbin vilket ledde till att staden i mångt och mycket blev helt rysk. Efter den stora oktoberrevolutionen i Ryssland 1917 bosatte sig över 100 000 besegrade ryska revolutionärer i Harbin. Allt detta ser man spår av i modern tid. Det finns en stor gågata i stadens centrum och allt ifrån maten till byggnaderna har ryska influenser.

En väldigt o-kinesisk stad! Mest känt är Harbin för sin årliga isfestival som lockar människor från hela världen. Enorma isskulpturer kantar gatorna, upplysta av färggranna ljus. Harbin förvandlas till ett riktigt vinterparadis under vinterhalvåret. Allt som har med is att göra är populärt i Harbin, självklart äter Kineserna även glass mitt i vintern uppe i Harbin, även när det blir runt 25 grader kallt. Man stöter också på en väldigt berömt (och såklart rysk) korv i Harbin, något som man inte gör i andra delar av Kina. Den största sevärdheten (i min mening) är Sophiakyrkan som ligger i Harbin centrum. Det är en ryskortodox kyrka som verkligen står ut med sitt utseende, en av de få kyrkorna i Kina skulle jag säga, förmodligen den mest berömda också – självklart byggd av ryssar. (bild nedan)

Mindre mysiga saker som Harbin även är känt för är bland annat sin enormt smutsiga luft som ofta är värre än den i centrala Peking. Luft så full med avgaser och skit att värdena knappt är mätbara. Harbin är också en stad som Japanerna ockuperade under 1931. Japanerna ockuperade många städer under sin invasion av Kina (bland annat Oskars hemstad Shenyang) och överallt utförde Japanerna enormt grymma handlingar mot den Kinesiska lokalbefolkningen. Invånarna i Harbin fick dock smaka på den Japanska ondskan mest av alla. Under ockupationen av Harbin satte Japanerna upp en militär forskningsenhet i staden som kallades Enhet 731 (unit 731). Enhetens uppgift var att experimentera så mycket och vedervärdigt som möjligt på lokalbefolkningen för att kunna utveckla mer effektiva metoder för att döda i människor i krig. Många Kineser försvann helt enkelt från gatorna för att experimenteras på av japanska läkare. Många fick utstå operationer utan bedövning, andra utsattes för olika typer av pest för att forskarna skulle kunna utveckla mer potenta arter för biologisk krigsföring. Några tappades bara på blod tills dödsgränsen eller sprängdes i luften för att man skulle kunna analysera spitterskador. Alla lik brädes sedan på plats, vilket gav staden än väldigt olustig doft. Japanernas äckligt kreativa experiment får tyska koncentrationläger att likna avslappnande span. Dr Mengele är inget i jämförelse. Vi vet väldigt lite om dessa äckliga krigsförbrytelser på grund av att USA bytte till sig forskningsresultaten från Enhet 731 mot tystnad efter andra världskriget slut.

IMAG1423Nog med tråkigheter, resan var ju helt underbar. Vi spenderade en och en halv dag i Harbin, vilket var tillräckligt för att avnjuta en rad ryska delikatesser. Första kvällen åt vi på en härlig restaurang som serverade något jag skulle likna vid kallopps. Mört kött i en gryta med massa sås och vitt bröd till, till det en härlig öl såklart! Jag passade på att köpa en ny tishirt på H&M och det blev en hel del vandrande i butikerna längs gågatan. Harbin är ett resmål jag verkligen rekommenderar alla resenärer i Kina, det är en stor stad som har mycket att erbjuda!

När vi kände oss klara med Harbin under kvällen dag två satte vi oss i en taxi och åkte till tågstationen för ett nytt nattåg, denna gången gick resan till gränsstaden Dandong!

Anledningen till att det blev så stressiga dagar var för att min första plan var att åka hem idag, den 15:de. Självklart vill man hinna med så mycket som möjligt på den lilla tiden. Men, efter lite tänkande och pratande med min tjejkompis Lilli (Leona) som jag umgicks mycket under min tid i Kina bestämde jag mig för att förlänga min resa en vecka för att hälsa på henne i Chengdu. Jag kommer berätta mer om resan till Dandong i nästa inlägg – håll utkik!

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *