Var god vänta. Packning pågår…

kläder kinaresaNu pågår packningen för fullt och min strategi för att få med allt jag kan tänkas behöva de kommande 6 månaderna utan att överstiga 23Kg i bagaget och 8Kg i handbagaget är obefintlig! Jag har hört att ordning är för idioter, men någon måtta får det vara. Kaosteorin måste stävjas på något sätt.

kläder kinaresaJag har delat upp min packning i kläder och prylar. Alla kläder provpackar jag i väskan på golvet och alla prylar lägger jag upp på bordet för att få en liten överblick. Där efter packar jag lite kläder och lite prylar, allt eftersom jag kommer på saker jag vill ha med. Just nu känns det som jag borde börjat packa för en vecka sedan. Det känns som att det kommer ta en hel dag att bara välja ut musik och filmer att ha med på USB-minnet.

Kina växla pengarJag växlade lite pengar idag i alla fall. 1400 Kinesiska Yuan kostade mig 1540 Svenska Kronor, vilket är ett okej pris. Billigare än om jag skulle växla på flygplatsen i alla fall. Jag vill inte ha för mycket pengar i plånboken på grund av stöldrisken och inte för mycket pengar på VISA-kortet av samma anledning. Hoppas verkligen att jag kan komma åt internetbanken i Kina, annars får jag problem!

Jag måste till centrum imorgon för att köpa några saker som jag missat. Hoppas att kaoset lagt sig en aning då..

+Andreas Sjöblom

3 reaktion på “Var god vänta. Packning pågår…

 1. Spännande att det snart är dags. Ett tips är att du skaffar dig ett kreditkort att använda. Tar du då ut pengar på bankomater i Peking så får du en klart bättre kurs. Och med ett kreditkort så är det ju inte direkt dina pengar.
  Betalar du ”skulden” den månad du får räkningen så kostar det inget att använda krediten. Hör med din bank. Ett kreditkort är det absolut bästa att ha. Sedan kan du har ditt bankomatkort som reserv.
  Vad gäller packningen så finns allt och mer därtill att köpa på plats. Och skulle du handla för mycket så uppsök en post innan du skall hem och skicka varorna. Låda köper du på posten och går paketet med båt så är det ganska billigt.
  Ska bli spännande att få läsa om var i Peking du skall bo och var skolan ligger.
  Lycka till!

  • Ja, det är är så jag tänkt att ha det Ditte. Kreditkort är bra att ha och jag har beställt det ifrån banken. Dock tror jag inte kortet hinner komma innan jag ska åka tyvärr. Jag har VISA och det fungar bra i bankomater, men jag försöker att inte ha för mycket på kortet från gång till gång eftersom jag hört att stöldrisken är stor.. Har mobilt BankId som jag hoppas kommer fungera. Har du någon erfarenhet av det?

   Första månaden blir på uibe, sedan får vi se vilken skola jag hamnar på. De beror nog på hur bra jag gör ifrån mig på utbildningen.

 2. Lycka till med allt. Vad gäller bankid har jag ingen erfarenhet. Men Peking är förhållandevis en säker stad Bodde där i nästan fyra år; var ute sent, promenerade ensam hem sena kvällar m.m. och kände mig alltid säker. Se upp med förfalskade 100 yuan sedlar. De kan förekomma. Och att ta ut pengar från bankomater är aldrig problem. Kanske kan du få ett kinesiskt bankomatkort, beror på skolan/företaget där du jobbar. Men i Peking och kIna i stort betalatr man kontant. större restauranger och hotell, främst västerländska tar kort.
  Och en sak som kan vara bra att minnas är att dricks betalar man inte på kinesiska restauranger och barer. Vid taxiresa kan man avrunda uppåt . Om resan kostar 14 yuan betalar men kanske 15. PÅ taxitresor kan det också tillkomma en extra bensinavgift på 1 -2 yuan, beroende på hur lång man åker. Vad gäller transporter så är taxi billigt , men skaffa dig ett buss/tunnelbanekort. Blir billigare resor och både t bana och buss fungerar jättebra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *