Qu Xian art festival 2014

DSC00819Som jag skrev i mitt förra inlägg rullar livet som engelsklärare i Kina på för fullt. Det händer saker hela tiden och ingen dag är den andra lik. Jag känner verkligen att detta är mitt liv just nu och inte bara någon tillfällig resa eftersom jag slutat att fotografera och förundras över allt som händer. Kina är fantastiskt och det känns som en självklarhet nu. Den här veckan utförde skolan sin årliga Art festival! Qu Xian Art Festival är en vecka där elever som håller på ned någon form av estetisk verksamhet får visa upp sina projekt för resten av skolan. Det har verkligen varit underhållande och givande på många sätt att få bevittna hur duktiga elever det finns på skolan.

IMAG1547

IMAG1554Varje kväll den gångna veckan har det varit sång- och dansuppvisningar i skolans aula och skolans område har smyckats med skulpturer och tavlor som elever målat/tecknat. I linje med hur Kineser är allmänt gör eleverna enormt bra imitationer av kända artister och kopior av kända målningar. Att memorera och sedan återge är Kinesers specialitet. När de ska hitta på något helt eget blir det dock svårare för dem att prestera fram något vettigt, men det gör inte så mycket för min del. Jag tycker att det är viktigare att eleverna gör något eget än att de gör något bra, speciellt när det kommer till tavlorna. Många är likadana eftersom alla elever har samma bok som de plockar bilder ifrån och sedan kopierar mer eller mindre exakt. Några elever har dock mod nog att göra något eget och det är alltid vid de konstverken jag spenderar mest tid. Det är roligast att se vad som kommer fram när eleverna är sig själva.

IMAG1561

IMAG1537Mr Zhong är kalligrafilärare på skolan och de senaste veckorna har vi fattat lite tycke för varandra. Han påminner mycket om min Da Shi, alltså högsta mästare inom den kampsporten jag utövar hemma. De har båda en naturlig värdighet som kommit med ålder och en envis personlighet. Han pratar ingen engelska, så jag får kommunicera med honom via min barnsliga Mandarin eller med Leona som tolk. Eftersom Leona övar sin kalligrafi flitigt är hon ofta närvarande när jag och Mr. Zhong pratar. Förra veckan sa han att han hade en överraskning till mig och gick där efter iväg till sitt kontor. Några minuter senare gav han mig två enormt vackra och avlånga lådor. I vardera låda låg en rulle varsamt vilande i gyllene siden. När jag rullade upp dem visade det sig att han gjort två vackra kalligrafitavlor till mig! Själva poängen med kalligrafitavlor är att de ska vara vackert komponerade mer färger och linjer, självklart ska innehållet vara så poetiskt som möjligt. Kineser anser att vacker poesi är så få tecken som möjligt, samtidigt som innebörden är så stor som möjligt. Det gör att det blir extremt svårt att översätta mina tavlor till Engelska, men alla Kineser som sett dem berättar att det är väldigt vackra ord. Den ena tavlan Mr Zhong gjorde till mig säger något i stil med att Qu Xiong (floden som rinner genom staden) är lika stark som vänskapsbanden mellan oss. Den andra berättar att skolans historia är lika lång som Qu Xiong.

IMAG1539IMAG1541Som tack för tavlorna bjöd jag Mr Zhong och hans fru på middag för två kvällar sedan, Leona följde också med såklart. Det blev en fantastiskt trevlig kväll med både soppa gjord på ruttna ägg och brännvin från Beijing. Under den avslutande skålen tackade jag Mr Zhong och hans fru för att de ville komma och kallade dem för Shifu och Shimo. Shifu är en gammal titel som betyder mäster eller mästare och används flitigt inom kampsport men kan också användas för någon som är bra på andra områden, som kalligrafi. Shimo är en titel som mästarens fru får, den betyder helt enkelt mästarfrun. Mr Zhongs fru blev väldigt nöjd över att jag kallade henne för Shimo och jag hörde henne prata glatt om det med sin man under promenaden hem. Jag och Leona blev bjudna till middag hemma hos Mr- och Mrs. Zhong under den kommande helgen. Det ska bli väldigt roligt. Jag får inte glömma att köpa med en flaska Bai Jou (brännvin) till Mr.

IMAG1552

IMAG1550Leona tog mig till en butik i staden där många konstnärer lämnar in sin kalligrafi för att få den behandlad och uppsatt på en rulle. Den lilla butiken är som en fritidsgård för pensionerade herrar där de sitter och dricker te samtidigt som de pratar om historia eller nyheter. Väldigt mysigt ställe. Jag och Leona har varit där flera gånger. Senast satt det två herrar vid ett bord som frågade om min t-shirt. Jag bar en tshirt med mitt kampsportsförbunds logga på ryggen. Eftersom jag inte kan Mandarin tillräckligt bra ställde de alla frågor till Leona som inte kan något om kinesisk kampsport men vet att jag har svart bälte och tränat det i många år. På bilden ovan kan du se hur nog blir bombarderad med frågor om kampsport samtidigt som hon försöker googla fram svar via telefonen. Varför hon inte frågade mig efter svar är fortfarande ett mysterium. Mot slutet av kvällen frågade en av herrarna om jag ville ha en tavla gjord av honom. Jag svarade såklart ja och frågade om han kunde skriva de tecken som återfinns i logotypen för mitt kampsportsförbund. Det var inte så lätt tydligen. Inte för att tecknen var svåra, utan för att äldre kinesiska herrar är väldigt envisa och vill göra saker på sitt eget vis. Mr. Lee som ville göra tavlan åt mig tyckte inte att namnet på förbundet var poetiskt nog, därför slängde han även in mitt namn på kinesiska, datumet och stadens namn. Efter mycket om och men blev det ett resultat som du kan se till höger. Jag tycker den är väldigt vacker. Jag har tidigare haft kinesiska målningar upphängda på mina väggar hemma, men dessa är mycket större och framförallt äkta.

IMAG1567

Nu ska jag ut och njuta av solen och skiter därför i att korrekturläsa vad jag skrivit. Det är 34 grader här idag och det står en gubbe och säljer glass precis utanför vårt hus. Jag ska göra honom rik har jag bestämt.

+Andreas Sjöblom

En reaktion på “Qu Xian art festival 2014

  1. Jag tycker kalligrafi är som den skönaste målning i sig.
    Hoppas att glassen var god, den behövdes nog i värmen!
    Här hemma nöjer vi oss med 12 gr!!!!
    Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *