Sitter och saknar på mitt nya rum

Ja, då sitter jag äntligen här i Qu Xian efter en enormt lång tågresa med väldigt lite sömn. Det är en blandning av både bra och dåliga känslor som jag snart ska motivera, men först tänkte jag uppdatera dig lite om vad som faktiskt har hänt det senaste dygnet och kanske berätta lite kortfattat om vad jag faktiskt håller på med.

IMAG0934

Sverigegänget på avskedsmiddagen ovan.

TEFL står för Teaching English as a foreign language och är en pedagogik som används för att lära elever engelska som andraspråk. Många skolor runt om i världen anlitar TEFL-certifierade lärare för att lära sina elever engelska på ett annorlunda och ofta mer givande sätt än vad skolan själv har lärarresurser till. För att få kalla dig TEFL-lärare måste du genomgå en TEFL-utbildning som har en teoretisk och en praktisk del. Det finns många olika TEFL-utbildningar i världen, men just den som jag är en del av är ett samarbete mellan Universitetet UIBE i Peking och två andra organisationer som heter TTC och ELC.

University of International Business and Economics (eller UIBE) är initiativtagaren till utbildningen och står för mat och husrum för både lärare och elever som väljer att vara en del av utbildningen. För att administrera utbildningen används organisationen TTC (Teach and Travel: China) som rekryterar elever till utbildningen och sedan placerar ut dem på lämpliga skolor runt om i Kina. Till själva utbildningen används lärare ifrån The English Language Company (ELC) som är australiensiskt företag som lär ut sin egna beprövade pedagogik för att lära barn och ungdomar Engelska som andraspråk. Deras pedagogik lägger mycket fokus på muntliga övningar samt lekar. NU! kan jag inte beskriva min utbildning bättre.

wpid-IMAG0912.jpg

klockan 07:50 (den 13/2) checkade jag ut från mitt dorm-room på University of International Business and Economics i Peking där jag bott tillsammans med tre andra killar under en månad för att genomgå den teoretiska delen av TEFL-utbildningen. Allt som allt har vi varit ~70 personer från hela världen som bott på Universitetets campus för att genomföra utbildningen. Den teoretiska delen är med andra ord avklarad för min del och nu återstår ”bara” den praktiska delen för att jag ska bli en fullt certifierad TEFL-lärare. Praktiken kommer bestå av att jag ska praktisera som engelskalärare åt 500 high school elever på Qu Xian Middle School under 5 månader.

IMAG0941

08:20 avgick bussen från campus till Pekings Centralstation. Det kändes väldigt stressigt, nervöst och jobbigt att sätta mig på bussen. Under månaden på UIBE har jag lärt känna många sköna människor och några få har till och med varit helt underbara. En och annan kommer jag definitivt hälsa på när jag är klar med hela utbildningen. Min bästa resekamrat Oskar och några till hade gått upp tidigt för att säga adjö till mig. Jag blev inte placerad med någon av vännerna från campus på min skola, men jag fick med mig en kille från en liknande utbildning. Han heter Mathew och är 22 år gammal ifrån Scotland.

Jag träffade honom för första gången klockan 10:35 igår (den 13/2) då vårt tåg till Qu Xian gick ifrån Centralstationen. Vi har inte pratat så mycket med varandra sedan dess, han verkar vara en något fåordig kille. Tågresan var enormt slitsam. Den tog 26 timmar att genomföra och innehöll bara korta perioder med sömn tack vare snarkande passagerare och skrikande barn. Inte mycket hände faktiskt. Under några stationer delade vi hytt med en Kinesisk affärskvinna som jag nämnde i mitt förra inlägg. Henne utbytte jag några kinesiska meningar med.

IMAG0944

14:09 den 14/2 stannade tåget på Qu Xian Railway Station och vi blev upplockade av två personer från skolan. En heter Bill och han är någon form av chef på skolan. Den andra heter Ulyssis om jag inte missminner mig (vilket jag förmodligen gör). Det var en något stel resa till stadens polisstation där vi var tvungna att fylla i massa dokument för att den kinesiska regeringen ska veta vart vi befinner oss och vad vi håller på med. Det är så det fungerar i Kina. Checkar du in på ett hotell går det rätt in i den lokala polisens register och besöker du ett privat hem där du tänker stanna längre än 48 timmar måste du på egen hand anmäla detta till polisen så de vet vart du är. Du är ingen fri besökare i detta landet, sedan får man tycka vad man vill om den saken. Att vi gjorde besöket såpass fort efter att vi anlänt tycker jag tyder på att det är en seriös skola vi hamnat på. Det är viktigt att man anmäler sin närvaro på ett nytt ställe om man inte vill hamna i trubbel.

Efter besöket på polisstationen frågade de två lärarna om vi hade ätit. Det hade vi inte så de tog oss till en lokal restaurang i centrum där vi åt kokt griskött, Kung Paw Chicken och en soppa gjord på ägg och tomat. Självklart inget vatten till, det ingår som sagt inte i en vanlig måltid här i kina. Maten var god men nervositeten gjorde att jag inte åt så mycket. Det kändes som att det var jag som fick hålla igång samtalet. Det var länge sedan jag krystade fram så många frågor på rad.

IMAG0949

Efter restaurangen åkte vi till vår lägenhet som vi delar på. Det är en rätt fin lägenhet (i kinesiska mått). Vi har internet på rummet och varsin stor säng att sova i, separata sovrum såklart. Värmelampor i badrumstaket och tre stora tv-apparater att kolla på. Den är väldigt nybyggd och Bill försäkrade oss om att den var väldigt dyr att hyra. Jag försökte tacka så ödmjukt jag kunde för gästfriheten de visat såhär långt, men stämningen var fortfarande rätt stel. Vi kom överens om att de skulle visa oss runt om i staden lite mer imorgon (den 15/2) klockan 09:00.

IMAG0947

IMAG0948

IMAG0950

IMAG0951

Mitt första intryck av Qu Xian är skräckblandad förtjusning. Det är en stad under utveckling vilket innebär att det är väldigt mycket gamla hus här omkring som påminner väldigt mycket om favellan i Brasilien. Färgen på väggarna är obefintlig och det hänger kläder ute på balkongerna som ser ut att ha torkat i minst 18 månader. Det myllrar av folk på en rätt så liten statsyta. Centrum består av ett torg som är cirka 500×500 meter stort. Omkring detta torg finns lite restauranger och butiker. McDonald’s, KFC och annat västerländskt är INTE att tänka på och med butiker menar jag absolut inte klädbutiker eller teknikbutiker. Jag menar stånd som säljer grönsaker och snubbar som reparerar bilar. Staden har säkert en inre skönhet som jag kommer kunna se om ett par månader. Just nu känns det helt sinnessjukt att tänka på att jag ska spendera de närmaste 5 månaderna på det här stället. Jag kommer klättra på väggarna efter bara några veckor. Hur skolan ser ut vet jag inte riktigt än, men Bill försäkrade oss om att det är den bästa skolan i staden…

IMAG0962

Inget ont som inte inte för något gott med sig! Jag har kollat på YouTube i minst 2 timmar ikväll (den 14/2). Det är första gången på en månad som jag ser på YouTube! Jag Skypade också med Caroline hemma i Sverige, vilket var såklart var fantastiskt. Internet på rummet är verkligen en lyx som jag har saknat!

Eftersom vi är de enda utlänningarna i Qu Xian fick vi massor med blickar och leenden av folk på torget vi gick över. Det känns häftigt att vara lite av en rock star. Bill försäkrade oss om att alla i staden kommer känna till oss innan veckan är slut. Att ha europeiska lärare på besök är en big deal här omkring och alla kommer vilja vara våra vänner.

IMAG0958

Ulyssis och hans son på bilden ovan.

Det jag tänker på just nu är hur eleverna kommer vara. Jag har fortfarande inte något riktig idé om vad jag ska göra på första lektionen med 60 – 70 elever! Kunskapsnivån varierar kraftigt och vissa vill lära sig medans andra inte vill. Det känns som att det kommer tufft! Vi får väl se. Nu är det dags att lägga sig.

Tack till alla som lämnar kommentarer!

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Sitter och saknar på mitt nya rum

 1. Morning Andreas!
  Skönt att du kommit fram ordentligt. Saker och ting kommer tina upp
  om en stund ska du se. Det är ju bra att vara nervös. Det gör dig ödmjuk till allt du har framför dig. Jag tycker staden ser ren och fin ut iallafall.
  Delar du lägenhet med Mathew? Lägenheten ser ju toppen ut. Köket
  saknade luckor…. Ska det vara så eller kommer det sen. Tack för dina utförliga berättelser som gör att man sitter tryggt hemma men ändå kan
  vara där du är. Ha det gott nu och var rädd om dig. Nu väntar jag på att få se hur skolan ser ut. Det kommer gåååå såååå bra för dig. Lycka till och stora kramen till dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *