Konfucius, Birgitta och jag

Mjölken var slut idag. När jag kom tillbaka från affären fann jag en äldre kvinna med högst tveksam sminkning ståendes framför min ytterdörr. Hon förklarade snabbt för mig att hon hette Birgitta och att gud hade lett henne till min dörr för att informera mig om Jesus Kristus och Jehovas väg.

Nu kanske du tänker att jag snabbt ursäktade mig med att jag inte är intresserad och sedan stängde den bakom mig, för det är ju vad man gör när Jehovas vittnen knackar på dörren.. eller? Nej, inte riktigt. Eftersom jag blev väldigt fascinerad hennes konstiga val sminkning och det faktum att sådana här möten inte händer mig särskilt ofta blev vi stående ute ett tag. Jag kände att det kunde vara intressant att verkligen ge henne en chans och lyssna på vad hon har att komma med, hennes säljpitch så att säga. Jag gav henne därför lite utrymme för samtal. Som alla dåliga säljare struntade hon totalt i själva presentationen och gick direkt på avslutet genom att snabbt fråga mig om jag ville gå med i deras församling. Hon antog förstås att jag redan visste vad det innebar, vilket jag var något osäker på. Jag är inte jätteinsatt i vad Jehovas vittnen går ut på men jag har förstått så mycket som att det här med den kristna återuppståndelsen där man får träffa Jehova (gud) efter döden är väldigt viktigt för dem. Det är deras unika selling point som får folk att gå med i just deras församlingar.

kina religionJag förklarade för Birgitta att jag är ateist och därför inte tror på ett liv efter döden. Hon svarade snabbt med att beklaga och säga att det var synd eftersom jag bara lever en gång i så fall. Mitt motargument blev att jag inte alls ser det som något negativt, snarare som något positivt. Att livet har en tydlig början genom födelse och ett absolut slut genom död gör vår tid här begränsad och värdefull, därför bör man spendera den på saker som man verkligen älskar istället för att slösa med sin värdefulla livstid, genom att knacka dörr till exempel. Ja, det var en liten syrlig kommentar från mitt håll, det kan jag medge. Birgitta surnade lite på mig vid det här laget, vilket märktes genom att hon högljutt frågade mig om det var värt att leva bara en gång när man kunde leva flera gånger. Jag sa att om man lever sitt liv fullt ut och gör saker man älskar så räcker ett liv gott och väl, det är verkligen så jag känner. Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen med livet.

Efter det lämnade hon själva uppståndelsen och la istället fokus på bibeln och dess orubbliga trovärdighet, vilket jag såklart hade några sakliga invändningar till. Birgitta hade baland annat svårt att berättiga slakten av svenska ”häxor” under 1600-talet (Andra Mosebok 22:18). Hon kunde heller inte sätta fingret på vad som är så fel med att en man ligger med en annan man som han ligger med en kvinna (Tredje Mosebok 18:22). Skit samma! Det slutade i alla fall med att hon gick till nästa hus eftersom det regnade. Hon gav mig en broschyr som jag tog med mig in (du kan se den uppe till höger). Där efter hällde jag den nyinköpta mjölken i en skål med flingor.

Religion i Kina är ingen lätt historia. Olika syner på religion har kommit och gått, framförallt under 1800- och 1900- talet. 1949 skapades folkrepubliken Kina med ateism som officiell religiös ståndpunkt och all religion ansågs som gammaldags och dålig. Sedan 70-talet råder religionsfrihet i landet och sedan 80-talet har den Kinesiska regeringen stöttat olika Buddhistiska samfund, vilket har gjort att 20% av landets befolkning idag anser sig vara Buddhister men hela 60% fortfarande är agnostiker eller ateister. En uppdelning som låter väldigt passande för mig personligen. Hade jag valt att vara troende hade jag absolut varit Taoist eller Buddhist. Tanken av att bocka för en glad och tjock gubbe med långa öron är mycket mer attraktiv för mig än den om att falla på knä och be om förlåtelse inför en spinkig gubbe som är blodigt uppspikad på ett träkors.

confuciusReligion är alltså inte en jättepopulär grej i Kina, men det finns ett annat trosystem som präglat landet i över 2500 år – konfucianism. Konfucianism (från filosofen Konfucius – här till höger) klassas som en av Kinas religioner men är framförallt en stadsideologi som berättar hur överhet och undersåte, man och kvinna, föräldrar och barn, äldre bror och yngre bror, äldre vän och yngre vän ska förhålla sig hierarkiskt till varandra. Överheten (regeringen) skall till exempel vara god mot sina undersåtar som i sin tur skall visa sin lojalitet mot överheten. Fadern skall visa kärlek mot sonen, som skall visa vördnad mot fadern. Den äldre brodern skall visa välvilja mot den yngre brodern, som skall visa respekt mot den äldre brodern. Mannen skall visa kärlek mot hustrun, som skall visa lydnad mot mannen. Den äldre vännen skall visa trofast hänsyn mot den yngre vännen, som skall vara trofast och visa aktning för den äldre vännen.

Inom konfucianism kallas detta för de 5 banden och förstår man relationen mellan dem förstår man också väldigt mycket om hur det kinesiska samhället fungerar. Eftersom kvinnan ska visa lydnad mot mannen har Kina ett väldigt patriarkalt samhälle. Respekt ska visas mot äldre släktingar vilket gör att de har stort inflytande på familjelivet och tas väl omhand av de yngre. Konfucianism handlar om balans, därför är symbolen för konfucianism yin och yang tecknet som du säkert känner igen.

Konfucianism säger väldigt lite om moderna kontroversiella ämnen som abort och homosexualitet, vilket har gjort att homosexualitet inte är något som fördöms av samhället enligt Konfucuis sålänge båda männen eller båda kvinnorna följer den hierarki som finns mellan de 5 banden. Kan undra vad Birgitta hade sagt om det?

+Andreas Sjöblom

3 reaktion på “Konfucius, Birgitta och jag

  1. 1000 tack för ditt uppmuntrande !! Den sög jag till mig ordentligt!

    Du är vansinnigt modig som släpper rubb & stubb och inte bara åker till ett annat land utan till andra sidan jordklotet!

    Jag gillar citatet av House som du har i headern på det här inlägget. Jag är också ateist och upplever ofta att det är som att slå huvudet i väggen när jag argumenterar med en troende. Jag håller med dig om det du sa till kvinnan från Jehovas om att det är smartare att ta tillvara ett enda liv än att gå och hoppas på att man får det bättre i nästa. *skakar på huvudet i förundran*

    Jag trodde inte att Jehovas vittnen fick sminka sig….

    Ta hand om dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *