Fredagsmyser med min reseblogg.. och öl

Den som väntar på något gott, väntar på fredag! Veckan har gått väldigt fort måste jag säga. Dagarna går långsamt, men veckorna går fort i den här lilla kinesiska lant-staden. Jag har precis brutit kapsylen av en öl och satt på lite svensk musik:

1393514654020Lustigt nog kommer ölen ifrån den kinesiska staden Harbin, samma stad i norra Kina som jag trodde att jag skulle bli skickad till. Det är -17 grader där nu vilket gör att jag känner mig ännu mer tacksam över att vara i i Qu Xian. Här är det i alla fall 13 grader även om det känns som 7 grader på grund av luftfuktigheten.

912604416f094c7d003eab69f9144170d448ec0c2003d653601Jag tänkte fortsätta mitt senaste inlägg nu. Det blir lite långt så jag bröt upp det i två delar. Efter lektionen som jag beskrev, den om free-time, tog jag mig till lärarrummet där Ulysses brukar sitta efter sina lektioner. Det är kul att besöka lärarrummen på skolan när jag har tid över. Det händer alltid något där! Jag träffar alltid något ny kollega eller får bevittna något kul. I alla fall, Ulysses förklarade för mig att det hade blivit en ändring till det bättre i mitt schema. Tack vare psykologilektionerna så halverades antalet lektioner för mig varannan vecka. Från början hade jag 15 klasser under 1 vecka vilket innebar 15 lektioner i veckan. Nu kommer jag ha 22 lektioner ena veckan och 8 lektioner andra veckan. Att ha 22 lektioner i veckan är lite mycket tycker jag, jag är ju ny som lärare trots allt. Att ha 8 lektioner i veckan är för lite. Jag var inte så nöjd med deras beslut att ändra mitt schema, men det finns inte så mycket jag kan göra åt det. Det kommer säkert inte vara en permanent förändring heller.

Jag är ju här för att jobba, så det är vad jag vill göra. Därtill finns det inte så mycket att göra i den här staden på fritiden, således är jobb ännu viktigare för mig. Jag kommer prata med Bill som en av cheferna på skolan. På något sätt kommer jag linda in att det vore ett slöseri med pengar och resurser att bara låta oss hålla 1-2 lektioner om dagen i en vecka. Gör jag det på ett ödmjukt och kinesiskt sätt kommer nog skolledningen tänka över saken och ge oss något mer att göra under de slappa veckorna.

91260441679080779ab54cf18b97a94f8b57e990e003d653601Efter det berättade han att givit ut mitt QQ nummer till eleverna i hans klass. Om du är svensk har du förmodligen inte en jävla aning om vad QQ är för något. QQ är ett socialt media för Kineser. Som jag skrivit tidigare så är inte Facebook och Twitter tillåtet här. Behovet av sociala mötesplatser på nätet finns dok, vilket har resulterat i kinesiska varianter av Facebook och Twitter. En av de varianterna heter QQ och när du registrerar en profil där får du ett QQ nummer som andra QQ-användare kan nå dig på. Man kan både ringa och ha videosamtal över QQ, men vanligast är textmeddelanden. Många elever har frågat om mitt QQ nummer för att de vill prata med mig. Somliga vill öva sin engelska och andra vill bara ha mig som vän på QQ för att det är ”status” att ha mig som vän. Fan vad självgod jag låter, men jag kan inte skriva det på något annat sätt. Jag har inte givit ut det till någon elev än eftersom jag knappast klarar av att hantera mitt kändisskap som det är i nuläget! Som någon form av ödets ironi började telefonen att vibrera i min ficka precis efter att Ulysses pratat klart. Efter 20 minuter hade jag fått över 100 vänförfrågningar av elever på skolan och vissa andra ungdomar som går på andra skolor i stan. I skrivande stund (ett par dagar senare) fortsätter mobilen vibrera med vänförfrågningar, men inte i samma tempo som tur är.

1393514638931Jag vet inte riktigt hur QQ fungerar än, men jag har förstått så mycket som att man har sin profil där man kan skriva om sig själv och lägga upp bilder. Sedan har man en Q-zone där man kan se ett flöde av vad vännerna publicerar på sina QQ-profiler, precis som Facebook. Det tog några dagar innan jag hittade Q-zone funktionen och när jag gjorde det satt jag väldigt häpen under minst en timme. Det verkar nämligen som jag har blivit utsatt för papparazzi-attacker som jag inte varit riktigt medveten om. Tydligen så har elever varit väldigt flitiga på att både ta kort på mig och publicera dem till sina vänner på QQ för att sedan få hundratals med ”likes” på korten. Faktum är att alla bilder du kan se i det här inlägget är bilder som jag hittat på QQ som är tagna av elever på skolan.

Jag förstår om detta låter som skryt från min sida, men det är det verkligen inte. Det känns faktiskt lite obehagligt. Det känns som att jag får räkna med att någon fotograferar mig så fort jag sätter min fot utanför lägenhetsdörren. Det gör mig lite illa till mods. Vad händer om någon fotar mig när jag råkar se arg ut och sedan tar det ur kontext? Jag är såklart väldigt smickrad över att deras uppmärksamhet och den får mig att må bra väldigt ofta, men när saker hamnar på sociala medier kan i stort sätt vad som helst hända.

912604416fb941cd92cbbf44b242188bcbd349714003d653601Jag känner också att jag inte kan välja riktigt vilka elever som jag accepterar som vänner på QQ. Antingen accepterar jag alla eller ingen, eftersom jag inte har någon koll på vilka som tillhör mina klasser och inte. Det leder mig in på nästa svåra situation som uppstår när de faktiskt skriver till mig. Alla tar för givet att jag vet vilka de är och blir ofta lite ledsna eller besvikna när jag inte kan besvara frågan ”vet du vad jag heter??” eller ”känner du igen mig??”. Även om eleverna hade haft svenska namn hade det varit en bedrift att lära mig 1,050 nya namn på 2 veckor. När de alla har kinesiska namn (som ofta består av både för och efternamn i ett) blir det helt omöjligt!

Vissa vill bara träna sin engelska med mig och det är helt okej. De skriver frågor och påståenden till mig som jag svarar på och jag rättar dem om de skriver fel. De blir enormt tacksamma över det och det gör mig glad. Som jag skrev i mitt förra inlägg har ungarna här ingen fritid att snacka om, så att de tar tid från sina dyrbara läxor för att skriva med mig tar jag som en komplimang.

1393514673485Det som inte är lika soft är när jag ser att de tar bilder av sina chatter med mig och lägger upp på QQ. Då känns det ännu mer som att jag inte kan slappna av. Varje mening jag skriver och skickar måste vara noga genomtänkta och politiskt korrekta. Därtill måste de vara moraliskt korrekta och det är nästan svårast att veta var den gränsen går. Vad svarar man en 16 årig kille som skriver att han känner sig ensam? vad skriver man till en flicka på 16 år som säger att hon känner sig ful? Så brutalt raka är några av dem i sina meddelanden till mig nämligen. En kille skrev att han var ledsen på en lärare som varit arg, det är ju en av mina ”kollegor”, jag kan inte svara något på det. Just nu intar jag den svenska positionen och håller mig neutral genom att inte svara något alls på sådana meddelanden.

Usch, nu känns det som jag klagar och det kanske jag gör. Jag måste dock säga att det mestadels känns kul att vara lite exotisk. Oavsett hur trött och slö jag känner mig blir jag alltid pigg och allert när jag går in på skolans område och får massa hälsningar och glada rop efter mig. Det är omöjligt att inte få ett stort leende på läpparna och det är en väldigt kul känsla såklart. Något jag aldrig skulle kunna känna på en svensk skola. Det vågar jag säga helt utan att ha testat.

Screenshot_2014-02-27-23-25-19Jag avslutar stycket om mitt internetkändisskap med att ge ett litet ”screen shot” på en av elevernas QQ-wall med bilder på mig. Vad kommentarerna säger får du lista ut själv. Jag översatte dem med google translate.

I övrigt så pratade jag med en av engelsklärarna idag, denna heter Cruise.. Han frågade mig om jag var intresserad av fotboll. Jag svarade att jag inte ser på så mycket matcher, men att det kan vara kul att spela! Han sken då upp och frågade om jag ville vara med i lärarlaget de har på skolan. De spelar en gång i veckan och möter bland annat eleverna och andra lärarlag från andra skolor. Det tackade jag såklart ja till! Det ska bli kul att se hur det går till. Jag vet inte riktigt vart jag ska få tag på fotbollsskor i min storlek bara, men det ordnar sig nog! Om eleverna är lika flitiga på att fota och publicera mitt fotbollsspelande kanske något kinesiskt lag vill skriva kontrakt med mig! eller inte..

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Fredagsmyser med min reseblogg.. och öl

  1. Ang QQ – Vad säger man!? Svårt så att det blir moraliskt och etiskt rätt!
    Att Ulysses lämnade ut dig utan att fråga först kanske inte var en så bra idé.
    Kul att du får vara med i fotbollslaget -kommer säkert att ge dig soc kontakter på annat sätt än på skolan.
    Finns det ngra bra affärer där du bor? Du får ju inte tappa stinget i prutandet. Kram

    • Det var inte Ulyssis fel. Nej här finns det inte så många affärer, speciellt inte affärer med fina märken. Ska hitta ett par fotbollsskor som passar bara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *