Söndag med Ronda Rousey vs. Miesha Tate

Det är väldigt skönt med en lugn helg efter all julstress. Att ha lite oplanerade dagar som man kan göra vad man vill med är en av de bästa gåvorna kring jul tycker jag, men bara för att de är oplanerade behöver de inte vara tråkiga. Alla som känner mig hyfsat väl håller nog med om att jag har väldigt lätt för att bli rastlös, ibland lite väl lätt kanske. Det brukar stävjas med min kampsportsträning, men nu när kampsportsklubben har juluppehåll läggs tristess och överskottsenergi på hög. Jag känner ett behov av lite spänning, därför var den efterlängtade UFC-matchen mellan Ronda Rousey och Miesha Tate extra välkommen denna gråa söndag.

Ronda Rousey vs. Miesha Tate

De flesta som gillar modern kampsport gillar också att se på UFC-matcher, det är som hockeyns NHL kan man säga. I över 15 år har UFC-matcher endast utkämpats mellan män i olika viktklasser, men för snart ett år sedan bestämde de sig för att äntligen skapa en kvinnlig division – det bästa bästa beslutet UFC någonsin fattat i min mening. Kampsportsvärlden är idag en mansdominerad värld, men inte på grund av att killar är bättre på att slåss, för så är det verkligen inte.

Miesha Tate

Miesha Tate efter matchen

Under mina 10 år som kampsportsinstruktör har det blivit väldigt tydligt för mig att tjejer har oerhört mycket lättare för kampsport än vad killar har. De är alltid smidigare och har ofta bättre kroppskontroll. Korrekta rörelser som behövs för att skapa kraft och precision i slag och sparkar faller sig mer naturligt för tjejer på något vis. De har också en helt annan inre drivkraft än vad killar har. Jag vill inte säga att den är starkare eller bättre än killars, men tjejers drivkraft i kampsport är oftast vinklad åt ett annat håll som gör den mer effektiv. Det gör att tjejer i större utsträckning kämpar sig igenom de jobbiga och smärtsamma stunder då killar hellre ger upp och väljer att prova igen en annan dag. Nu kanske vissa läsare som tränat kampsport tänker något i stil med att; ja tjejer kan träna på hårt och göra rörelserna rätt, men hur blir det när tjejer väl snörar på sig ett par handskar, stoppar i tandskyddet och kliver upp på mattan för att fightas då? Det är lite svårare för mig att ge ett rakt svar på den frågan, för det blir ofta en av två extremer. Aningen blir det en extremt passiv match eller en extremt intensiv match. Det är sällan jag sett två tjejer fightas med återhållsam och explosiv intensitet. Detta ser jag dock inte som en nackdel, för jag kan känna igen mig själv väldigt mycket i det här med att vara ”av eller på” och för mig handlar det om att vara bäst när det gäller. Jag slösar ogärna med energi på en uppgift som inte kräver min fulla koncentration för att bli utförd. Om jag där emot står inför en avgörande uppgift som måste lösas går jag in i ett annat mode där jag ger allt och oftast brukar det räcka till för att lösa uppgiften. Lite den känslan får jag ofta ifrån kvinnliga fighters också. De är bäst när de gäller helt enkelt.

Så varför är kampsport en så mansdominerad värld då? Jag har såklart bara mina egna teorier om varför det är så, men jag tror det handlar om den allmänna nedprioriteringen av kvinnlig idrott. Vi ser det inom fotboll, handboll och alla övriga sporter. Har någon ens hört om dam-hockey? Samma är det inom kampsport. Utövarna är väldigt duktiga, men får inget gehör hos varken media eller allmänheten – synd! Varför nedprioriteringen av kvinnlig idrott sker kan jag inte ens spekulera i, för en sådan världsbild är så främmande för mig. Som instruktör blir jag lika lycklig (om inte lyckligare) när en tjej från min kampsportsklubb tar ett SM-guld i Sanshou eller Kung Fu.

Därför tycker jag att beslutet om att öppna en kvinnlig division inom UFC är fantastiskt. Det är nödvändigt att en stor och internationellt etablerad organisation inom kampsport ställer sig bakom de kvinnliga utövarna för att det ska bli allmänt accepterat med tjejer som sparkar rumpa! Sedan får man tycka vad man vill om den saken.

Ronda Rousey vs. Miesha TateDet finns mycket kvar att göra för jämställdheten inom kampsport, till och med för UFC. Det är fantastiskt roligt att de valt att prioritera den här matchen mellan Ronda Rousey och Miesha Tate så högt att de till och med gjorde dem till coacher i The Ultimate Fighter serien som gick på TV, men de förlorar massa pluspoäng i mina ögon när jag ser hur de säljer själva eventet till allmänheten. Postern till höger är reklam för matchen mellan Ronda Rousey och Miesha Tate. Som hetero kille tycker jag såklart att det är väldigt läckert och enormt sexigt med två vältränade och nakna kvinnokroppar, det står jag för utan problem, men är det verkligen det viktigaste med matchen; att det är två snygga tjejer som ska slåss? Det hade varit mycket mer logiskt och lockande att sälja eventet på samma sätt som de säljer de manliga eventen. Istället för att klä av killar ännu mer klär man på dem alla bälten och medaljer från tidigare tävlingar och säger; här är två duktiga killar som ska slåss. För återigen; dessa tjejer är just duktiga på att slåss. Ronda Rousey är bara 26 och har förutom ett svart bälte i Judo ett VM-silver och ett OS-brons inom samma kampsport – enormt tunga meriter!

Hur som helst avgjordes den extremt intensiva matchen i tredje ronden genom att Ronda Rousey kopplade en så kallad armbar på Miesha Tate vilket satte såpass mycket press på hennes armbågsled att hon valde att ge upp. Jag kan förstå att det var ett svårt beslut att välja i stridens hetta, eftersom även Miesha Tate ville vara bäst när det gäller.

Spänning i min gråa söndag blev det i alla fall! Om du också vill ha spänning i din vardag så köp ingen trisslott. Spara pengarna och gå till närmaste kampsportsklubb istället. Kampsport är inte för alla, men jag kan garantera att du lär dig något nytt om dig själv efter bara 60 minuter.

+Andreas Sjöblom

4 reaktion på “Söndag med Ronda Rousey vs. Miesha Tate

 1. Vad jag snabbt har läst i din blogg, så verkar det som att du har ett stort äventyr framför dig!! Hoppas att allt blir perfa för dig!
  Jag har själv jobbat i US ett år och jag längtar konstant tillbaka ;-)
  //Cam

 2. Hej hej
  hoppas du får ett underbart äventyr.
  Önskar ibland att man inte var så feg och kunde göra som du ”bara dra”

  Önskar dej all lycka i detta.

  Kramar//Heléne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *