Killen med pengar, reseblogg och choklad

Jag har så jävla ont i ryggen! Det är heeelt sjukt. Vaknade med ont i ryggen i förrgår vilket kändes underligt eftersom jag inte gjort något speciellt med kroppen de senaste veckorna. Om jag drabbas av ryggont brukar det ta ungefär 3 dagar innan det jag känner mig okej igen och när jag vaknade idag var ryggen nästan bra igen. Det gjorde ont när jag satte mig på soffan för att ta på mig skorna, men när jag och Matte traskade iväg till skolan för att äta frukost kändes det okej igen. Väl vid skolan mötte vi Leona och hennes pojkvän som frågade om vi ville följa med dem ner på stan och äta något annat än skolmaten. Det tackade vi ja till. Några hundra meter ifrån skolan fanns ett litet kyffe där vi satte oss ner. Leona frågade mig om jag ville ha Kung Pow Chicken och det ville jag såklart. Kung Pow Chicken är en av mina favoriträtter i Kina. Vi fick vår mat efter ett par minuter. Tydligen hade de sin egen variant av Kung Pow Chicken som innehöll både majs och morötter, något som jag inte träffat på tidigare. Det smakade helt okej! Här i söder gillar de stark mat och starkt var det. Jag svettades en hel del och kände tillslut att näsan började rinna på mig. Plötsligt var jag tvungen att nysa och när jag vände mig om hastigt för att inte nysa över allas mat högg det till rejält i ryggen på mig! Jag har aldrig varit med om en sådan ryggsmärta tidigare. Det kändes som hela midjan på mig krampade och det gjorde oerhört ont att till och med sitta ner. Det lugnade sig en aning efter några minuter och vi gick sedan tillbaka till skolan. På vägen frågade Leona och vi ville spela basket med dem och några elever på skolan om ett par timmar. Jag svarade att jag gärna ville vara med och matte svarade motvilligt okej på inbjudan han också. Jag hoppades på att ryggen skulle sluta värka efter ett par timmar, men det gjorde den inte. Efter 3 timmar på rygg i sängen kändes det fortfarande helt outhärdligt. När Matte ropade att alla var på plats vid basketplanen och väntade på oss var jag tvungen att avböja.

Jag somnade till och efter någon timme kom Matte tillbaka. Det kändes skit att behöva ligga här i sängen och vänta ut smärtan i ryggen. Jag har verkligen velat spela basket eftersom banorna är så fina här och jag känner ett stort behov av att få svettas lite genom träning. Nu på kvällen kravlande jag mig ur sängen och slet med mig Matte till matbutiken.

Vem är då Leona? Jo! Hon är en av lärarna på skolan som jag pratat en del med när det blivit ändringar i schemat, hon har även lärt mig ett par ord på Kinesiska. Hon är lika gammal som jag och är lärare i psykologi. Hon bor på skolan och hennes pojkvän bor i Chengdu (huvudstaden i Sichuan-provinsen som ligger 3 timmar ifrån Qu Xian). I torsdags frågade hon om Matte och jag ville följa med henne och pojkvännen till ett kaffe på fredagskvällen. Det tackade vi såklart ja till. Både Leona och hennes pojkvän talar bra engelska (i kinesiska mått). Jag berättade om vad jag tycker om att göra hemma i Sverige och vad jag tycker om min resa genom Kina hittills. Leona berättade att hon kommer från norra Kina och tycker bättre om storstäder. Hon är väldigt pratglad, vilket är skönt. Hennes pojkvän jobbar som programmerare. Vi pratade om olika programmeringsspråk och vilket vi tycker bäst om. Det var en trevlig vandring till kaffet. Matthew sa inte så mycket, som vanligt. ”Andrew is a very open person and Matthew so shy! Why so shy Matthew??” sa Leona ett par gånger när vi gick längs floden. Det känns som en sak jag lärt mig om mig själv hittills på resan, att mina sociala skills fungerar bra även om jag möter folk från andra länder och kulturer. Det känns skönt!

IMAG1117

Efter ett tag kom vi fram till kaffet som var rätt modernt (i alla fall för den här staden) De sålde olika bakelser och tårtor. De sålde även kā fēi och chá såklart (du kan nog räkna ut vad det betyder?). Jag beställde en citron-te som var väldigt söt men ändå syrlig – väldigt god! Vi satte oss vid ett bord och fortsatte prata. Människorna här i Kina är precis som jag minns dem från 2008. Väldigt gästvänliga och varmhjärtade. Det enda som blir lite jobbigt är att de alltid ska betala för en när man går på restaurang eller kaffe. Jag hade hellre betalat för dem! Kostnaden för mat på restauranger och fikor på kafeer är skrattretande liten för mig här i Kina, men för lokalbefolkningen är det såklart en helt annan utgift. Tyvärr finns det inte så mycket val. Ju mer jag insisterar på att betala för dem, ju mer vill de betala för mig. Det hör till den kinesiska kulturen att man inte ska ta emot något utan att trugas först.

När klockan var runt 22.30 begav vi oss till lägenheten igen. En bra fredagskväll!

I övrigt bestod min fredag (7/3) av en vandring runt i staden med Mr. Wang (Ulysses). Det var ”ersättningsdag” som du kan se nedan! Känns inte som jag kommer göra åt såhär mycket pengar i den här staden om jag så fick ett år på mig. Jag behövde lite hjälp med att fylla på pengar på mitt kinesiska Sim-kort, därtill försökte vi hitta ett par fotbollsskor till mig. Sim-kortet gick bra att fylla på men fotbollsskor är omöjligt att hitta av två enkla anledningar. Den första är att skostorlekarna i den här staden bara går upp till 43. Den andra anledningen är att de inte har en jävla aning om vad fotbollsskor är! Inte ens sportbutikerna hade vanliga fotbollsskor, oavsett storlek. Fotboll är en populär sport i Kina. Trots detta kom expediterna släpandes på vanliga gångskor när jag och Ulysses frågade om FOTBOLLSskor. De svarade att vanliga skor går bra att spela i! Eftersom jag inte kände att läderskor med snörning och hög klack skulle vara till fördel på en fotbollsplan gav vi upp.

Jag frågade Ulysses om man kunde få massage här i staden eftersom min rygg gjorde ont. Han frågade då vad jag ville ha för massage. Jag svarade att jag ville ha vanlig ryggmassage. Han såg lite frågande ut och sa ”Andrew, here we have good massage and bad massage.. so wich do you prefer?” Jag svarade igen att jag bara var ute efter ha en vanlig ryggmassage och den fick gärna vara bra.. såklart. Jag förstod efter ett tag att han var osäker på vad jag verkligen menade eftersom massagesalonger ofta är ställen där man kan köpa sex, även i den här lilla staden. ”Good” massage och ”bad” massage innebar alltså laglig och olaglig massage. Han log och visade mig ett ställe som verkade ”good”! 68 svenska kronor för 60 minuter helkroppsmassage känns överkomligt! Jag ska ta mig tid någon dag.

IMAG1106_1

På vägen hem stod ett par försäljare vid vägkanten och sålde små vita kaniner i ännu mindre burar. I Sverige hade de inte varit lagligt på något sätt. Jag tror att det hade varit olagligt i hela EU till och med. 30 svenska kronor styck kostade kaninerna. Jag gick förbi, men Ulysses stannade till ett tag. Han förklarade att hans son ville ha en kanin som husdjur. Han och hans fru hade pratat om det och kommit fram till att han skulle sköta sig bra föst. Sonen fick samla ihop poäng till en kanin hemma genom att göra olika bra saker. När han kommit upp i 50 poäng skulle han få en liten kanin. Ännu var han bara uppe i 20 poäng, men Ulysses funderade på om han inte skulle köpa en till sonen i alla fall. Jag frågade lite skrattande om hans fru skulle gå med på det, då svarade han lite skrattande tillbaka att han inte var säker på det. Det blev ingen kanin, men han funderade ordentligt på det hela vägen hem.

Oj vad alla tider och dagar blev ihopblandade i det här inlägget! Ledsen för det, men du förstår nog ändå. Nu ska jag trösta mig själv och min onda rygg med lite choklad. Jag önskar att jag hade något smärtstillande med mig i väskan, men det har jag inte. När ryggen var som värst funderade jag nästan på att ta en Betapred, bara för att den kanske skulle ha något hämmande effekt på smärta även om den är för allergiska reaktioner.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Killen med pengar, reseblogg och choklad

  1. Hej Andreas!
    Det kvittar väl om det är blandade dagdar. Det är lika kul att läsa ändå.
    Jag är glad att detgår så bra för dig. Var rädd om dig och akta dig för elefanter. Kram Bimban

  2. Betapred är nog inte så bra mot ryggsmärta. Men kanel kanske…..det lär ju enligt kineserna ha många goda egenskaper. Du får leta upp ett apotek!
    Hälsn Karin
    PS Jag vet inte hur varmt ni har det, men våren har kommit nu med 10-15 gr,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *