Jag måste berätta en sak för dig…

…det är inte första gången för mig. Jag har varit i Kina tidigare och jag måste säga att jag älskade det. Min första resa till Kina som jag gjorde 2006 vad utan tvekan den bästa resan jag någonsin gjort. Det var den första resan jag gjorde utan min familj och det kanske var en av anledningarna till varför den kändes så spännande och annorlunda. Jag reste med en vän som jag tränade kampsport tillsammans med förr.

En regnig dag i Xi'an

Resan beställde vi via ett bolag som sätter ihop olika Kinesiska resepaket som tar resenärerna runt i landet tillsammans med en guide. Olika resepaket innehåller olika turer. Vårt paket hette Kejsarstäderna och Shaolintemplet och tog oss från Peking i norr till Zhengzhou i Henanprovinsen och Xi’an i Shaanxiprovinsen. Eftersom vi är kampsportsintresserade var resan till det ökände shaolintämplet i Henanprovinsen den destination som vi såg fram emot allra mest.

För dig som inte känner till Shaolin så kan jag berätta att det är där ifrån världens äldsta kampsport härstammar – Kung Fu! För mig som trogen Kung Fu utövare är en resa till Shaolin lite som en pilgrimsresa till det heliga landet är för en troende person. Man återvänder till de historiska rötterna och den faktiska platsen för händelser som man hört om på film och läst om i böcker. Jag kommer skriva ett eget inlägg om kampsporten Kung Fu framöver.

shaolin tempel kina resaTyvärr är shaolintemplet inte som det en gång var. Nu för tiden är kinesisk kampsport en exportvara som genererar en hel del pengar, vilket innebär att den moderniseras för att locka så många utövare och åskådare som möjligt. På så vis försvinner mycket av den gamla och vackra filosofin som Kinesisk kampsport bygger på. Om du inte är insatt i kampsport så låter detta säkert mest flummigt, men för att ge ett konkret exempel på förändringen som skett kan man säga att de stridstekniker som från början utvecklades för att skapa ett så effektivt självförsvar som möjligt har bytts ut mot akrobatik och häftiga rörelser. En förödande utveckling som får turister att häpna och tappa hakan, men en trogen utövare att vilja gråta.

Nu har jag snöat in lite väl mycket på Shaolin kanske, men det är trots allt mitt mecka på sätt och vis. I övrigt var resan fantastisk som sagt. Vi såg nästan alla de stora sevärdheterna som terrakottaarmén, förbjudna staden, sommarpalatset och den Kinesiska muren. Resan varade i 21 dagar och gick alldeles för fort, men det var allt som behövdes för att jag skulle bli helt förälskad i mittens rike.

resa kina pekingJag undrar om den andra resan kommer kännas bekant, eller om allt kommer kännas främmande som det gjorde första gången. Landet har ju förändrats en hel del på 7år, framförallt huvudstaden Peking som genomgått en oerhörd ombyggnad tack vare OS och en ekonomisk uppgång. Invånarna har blivit rikare, modernare och mer vana vid utlänningar. Ja, landet har absolut förändrats sedan jag var där sist, men kanske är den största förändringen den som skett inom mig. Kanske är det inte Andréas som återvänder till ett annat Kina, utan en annan Andréas som återvänder till ett gammalt Kina. Att något kan kännas både nytt och gammalt på en och samma gång är häftigt.

Min profilbild uppe till höger på resebloggen är tagen i Peking och de två andra bilderna i detta inlägget är på mig i Xi’an. Den översta gillar jag mest, för jag kommer ihåg den regniga morgonen väldigt väl. En vacker syn att kliva ut till även om det var mulet och jag var nyvaken.

+Andreas Sjöblom

5 reaktion på “Jag måste berätta en sak för dig…

 1. Hej gör en snabb titt här men kommer garanterar tillbaka.
  Kina är ett land som även jag skulle vilja besöka.
  När min son var liten sa han alltid att vi skulle resa till Kina- Hongkong då vi åkte på sol semester.
  Ha en fin måndag. Kram Carina

 2. Intressant :)
  Vad är det för kampsport du utövar? Mix eller någon speciell kategori?
  Själv har jag hållit på många år med Judo och det gick bra för mig i min ungdom men nu på senare år har det blivit lite av och till när lusten fallit på.
  Men tänk att få åka tex till Japan och träna någon gång, det vore häftigt :)

  • Jag håller på Med Kung-Fu, men innan dess höll jag också på med Judo. Jag var väldigt liten dock :)

   Japan har fantastiska platser med ”gym” för de som utövar Judo, det låter som en riktigt rolig upplevelse om man gillar Judo :)

 3. Hej!

  Du har också en fin blogg, väldigt intressant och fina bilder. Jag tycker det är väldigt modigt av dig att bara dra iväg sådär, kram Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *