Silkmarket – ett måste i Peking!

Gårdagen (18 januari) var minst sagt fullpackad med händelser. Vi hade som vanligt lektioner i lektionsplanering och det engelska språket. Från 08.15 till 14.15 är det lektioner som är separerade med raster och lunch och alla är väldigt intressanta. Vi får göra väldigt mycket roliga övningar ihop. Även ingår som vi Sedan kan göra med elever när vi kommer ut på skolorna. Det finns dock ingen ventilation i klassrummet och eftersom vi sitter 22 personer där tar luften snabbt slut. Sista lektionen är inte längre än någon annan, men alla sitter nästan och sover för de andas mer koldioxid än syre. Öppna ett fönster är inget bra alternativ heller eftersom det är vidrigt kallt ute. Vår klass har haft två lärare hittills. De heter Alex och Susan.

image

Alex är från Toronto och har jobbat som lärare i Kina under 10 år. En väldigt bra lärare. Han gör det verkligen kul att lära sig saker. En väldigt bra egenskap som allt för många lärare i Sverige saknar. Faktum är att jag inte har mött några lärare i Sverige som är ens hälften så kompetenta som dessa lärare när det kommer till pedagogik.

image

Susan har en hög utbildning inom sociologi och pedagogik och kommer också från Toronto. Hon har jobbat som lärare i Thailand, Sydafrika och Kina. Hon har dessutom utbildad elever i engelska på Pekings universitet. Detta är hennes första år som lärare åt TTC. Hon har också haft sin egen radio-show i Kanada, vilket man lätt märker på hennes talförmåga. Hon är väldigt lugn, sansad och lekfull men accepterar ingen bullshit. Återigen en väldigt bra pedagog.

Oskar och jag hade bestämt oss för att åka till Silkmarket efter lektionerna och när skoldagen gled mot sitt slut hade ryktet spridit sig viket ledde till att vi var runt 14 personer som tog oss ann Pekings tunnelbana för att inta Silkmarket tillsammans. Passade perfekt eftersom det var en så fin och smogg-fri dag! För dig som inte vet vad Silkmarket är så är det ett köpcentra med 6 våningar i Peking. Varje våning har minst 40 små butiker som säljer olika saker. Varje våning har ett tema som väskor och skor, teknik, herrkläder och damkläder. Mycket av det som säljs på Silkmarket är piratkopior, men det finns också en hel del seriösa butiker nu för tiden. Så var det inte när jag var här senast. Silkmarket har absolut expanderat sedan dess! Nu finns det även seriösa skrädderier och restauranger på översta månaden. Så fort an sätter sin fot inne i centrat blir man dragen i och insliten i olika butiker. Ett hutlöst och roligt klimat att röra sig i om man är lite shoppingsugen!

Jag kände att jag ville ha en skjorta och när man väl är på Silkmarket kan man lika gärna slå till på ett fint märke. Oskar var också sugen på en skjorta så vi sökte upp en butik där det stod två kvinnliga säljare och genast drog in oss. Oskar och jag enades om att köra lite fulspel för att få skjortorna så billigt som möjligt genom att han först skulle gå in och pruta ner sin skjorta till ett ganska lågt pris. Där efter skulle jag komma in och föreslå att vi köper två skjortor istället och få dem ännu billigare (eftersom vi köper två på samma gång). Oskar prutade ner Armani-skjortan från 560 Svenska kronor till 60 svenska kronor. När tjejen inte ville gå lägre kom jag in och prutade ner priset ytterligare – till hennes förtret såklart. Det slutade med att vi fick två Armani-skjortor för 90 svenska kronor (45 kronor per skjorta) vilket är helt klart överkomligt. Säljartjejen var så sur på oss att hon vägrade prata med oss efter förhandlingarna. Vi fick istället prata med hennes kollega som tog våra mått, plockade fram rätt skjortor och tog emot våra pengar. Bevisligen gjorde vi ett kap.

Där efter ville jag även ha en tröja. Återigen – slå på stort. Jag har inte någon Ralph Lauren tröja så när jag såg en polo med hans märke gick jag in i butiken. Jag tänkte att den skulle passa bra till skjortan jag köpt. Det stod dock en äldre kvinna i butiken vilket innebär att hon har haft att göra med prutade kunder tidigare och kan alla fula knep. Hon öppnade med ett pris på 1880 Svenska kronor för tröjan. Efter väldigt mycket om och men gick hon ner på 110 kronor vilket fortfarande var för mycket. Så beroende är jag inte av en tröja till. Så Oskar och jag lämnade butiken. Efter ett par steg kom hon ut och ropade efter oss. Hon sa att vi skulle komma tillbaka in. Det slutade med att jag fick ge henne 70 svenska kronor för den svarta Ralph Lauren. Hon var dock inte sur på mig, vilket innebar att jag förmodligen gjorde en lite dålig deal. Vilket visade sig när Oskar smet in efter mig och bad om att få köra en tröja han också, omifall han fick den billigare än mig. Hon gick ner på 60, men Oskar ville inte betala det så för honom blev det ingen tröja.
image

Efter shoppandet och pratandes samlades vi på våningen längst upp för att äta något tillsammans. Jag tog bara en färskpressad citronjuice eftersom jag inte var jättehungrig. Jag kände inte heller för att göra av med mer pengar, även om bara gjort åt strax över 120 kronor. Det var väldigt trevligt att sitta och prata med alla blivande lärare. Här är jag och Alma, en tjej som också åkte från Sverige.

image

När vi kom hem igen bestämde vi oss för att dricka lite öl och umgås lite mer. Vi har fått specifika order om att INTE komma bakfulla till lektionerna eftersom det kan leda till varningar och där efter relegering. Fast frestelsen var för stor. Vi var nog 40 personer som tågade till baren Laker’s och beställde in öl. Puben förstod genast att vi skulle spendera pengar, vilket gjorde priset väldigt billigt. De sa att vi fick 3 stora stark för 20 svenska kronor under hela kvällen. Ett helrör med öl som innehåller 3 liter kostade 50 svenska kronor. Jag behöver nog inte berätta att det blev ett par öl den kvällen. Den var oerhört trevlig och jag önskar att den kunde hållit på mycket längre. Folk gick och lade sig undan för undan. När vi bara var svenskar kvar och klockan var 00.16 gick vi hem till campus igen. Min tyska rumskompis hade inte gått och lagt sig vilket var bra.

Klockan 06.50 ringde väckarklockan och mitt huvud dunkade en aning, men jag hade bestämt mig för att inte vara bakfull och svepte en flaska vatten. Efter frukosten mådde jag helt okej igen och första lektionen idag (den 19 januari) gick utmärkt. Dessutom var det väldigt fint väder! Helt fritt från synbar smogg (luftföroreningar).

image

Här är en bild på den byggnad som vi har våra klassrum i på campus.

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Silkmarket – ett måste i Peking!

 1. Ännu bättre än Silkan är Pärlmarknaden tycker jag. Bättre utbud och inte lika många turister och lättare att pruta. Och kommer du tillbaka till samma butik så är det ännu lättare. Då betalar du bara utan att pruta.
  Inte för att göra dig besviken, men det priset du betalade för skortorna är vanligt, och du kan få bättre än det. Men å andra sidan spelar en 10a upp eller ner ingen roll för oss västerlänningar. Mer än 60 skall du inte behöva betala ör en polo. Och det är ju vi som handlar här. Kineserna har helt andra ställen och ännu bättre priser för samma varor. Du lär dig…
  Ett tips för shopping är den ”underjordiska marknaden” uppe vid Peking Zoo, under Mc Donald´s. Helt andra priser än de på Silkan och Pärlan där många turister handlar.
  Men trots allt gäller ju att man själv är nöjd med det man köpt och det ,an betaöat. Sedan böir resten en sport. Och man blir bättre och bättre ju mer man tränar…Som i allt.
  Kan känna att jag verkligen saknar Peking efter nästan fyra år där…En fantastiskk tid.
  Ha det gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *