Jag är nu antagen till Teach and Travel!

Tjosan! Jag är precis hemkommen från ett kvällspass i klädkruvan och är således en aning sliten. Kanske lite för sliten och trött för att författa ett acceptabelt inlägg till den här resebloggen, men jag känner att jag måste får till ett inlägg i alla fall eftersom det hände något väldigt roligt och rätt så viktigt för ett par dagar sedan! Något som har väldigt mycket med min Kinaresa att göra.

Jag har nämligen fått mitt Letter of acceptance från Teach and Travel China, organisationen som tagit emot alla mina ansökningsdokument via den svenska agenturen GoXplore. Du kanske kommer ihåg mina inlägg om den personliga uppsatsen jag skrev på engelska, det engelska språktestet jag fick göra via datorn, CVt som jag fick översätta till engelska och utdraget från belastningsregistret med mera? Allt det har nu utvärderats av Teach and Travel China för att avgöra huruvida jag är av ”det rätta virket” eller ej och beskedet från dem blev följande:

Teach and Travel China are pleased to provide you with this Letter of Acceptance for the Teach and Travel China Program set to commence in January 2014.

This acceptance letter confirms that your application has been assessed according to the program criteria, has been found to be satisfactory, and will be presented to the Chinese schools for decision on a placement offer[…]

Jag är med andra ord antagen till Tech and Travel programmet, vilket känns både roligt och nervöst. Som jag skrivit tidigare här på resebloggen tänker jag rätt så lite på själva resan eftersom det bubblar upp en mix av känslor i mig som jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till. Jag vill verkligen göra resan till Kina, men självklart känns det osäkert också eftersom jag inte vet vad jag ger mig in på till 100% i förväg. När jag varit i Kina och rest tidigare fanns det en väldigt tydlig tidsplan där alla hotell, tågbiljetter och flygbiljetter var bokade i förväg. Allt var planerat in i minsta detalj från avresa till returresa. Det gav mig en väldigt tydlig överblick av resan och tydliga saker att se fram emot och räkna med.

reseblogg teach and travelInför den här resan känner jag mig väldigt mycket som Michael Douglas i filmen The Game (1997). Filmen handlar om en ensam, uttråkad och förmögen bankman (spelas av Michael Douglas) som får en väldigt speciell present på sin födelsedag av sin bror. Presenten är en biljett till en märklig form av underhållning, ett spel, som anordnas av företaget Consumer Recreation Services. Han vet inte alls vad företaget gör eller vad det är för typ av underhållning det handlar om. Till en början är han inte särskilt intresserad av att ta reda på det heller, men tillslut tar nyfikenheten över och han fattar sin biljett och beger sig till det mystiska företaget för att få reda på vilka de är och vad de gör. Väl inne i den mycket professionella kontorsbyggnaden tar de hans biljett och ber honom skriva på ett kontrakt där han godkänner att spela ”The Game”, utan att få veta vad det innebär. Han får bara veta att ”The Game” är en mycket unik upplevelse. Återigen är han inte intresserad, men skriver tillslut på kontraktet. Mannen som representerar företaget tar då det påskrivna kontraktet och leder in Michael Douglas i ett större rum där de utför en mängd med tester på honom. Han får göra IQ-test, språktest, fystest och psykologiska intervjuer. Tillslut får han nog av alla tester och stormar ut ur byggnaden. Efter några dagar börjar det hända en rad konstiga saker i hans liv. En del saker är konstiga, andra hemska och några är skrämmande. Han förstår inte varför sakerna sker, men han förstår så mycket som att det mystiska företaget ligger bakom allt. När händelserna bara blir hemskare och värre hela tiden får han nog och vill avsluta spelet. Företaget finns då inte kvar vilket lämnar honom strandad i ett galet spel som utspelar sig på riktigt. Hans pengar försvinner, hans hus brinner ner och vänner dör omkring honom. Hans liv kastas omkull totalt och han tappar all kontroll över allt som tidigare varit så tryggt och händelselöst. Genom filmen kämpar han för att avsluta det hemska spelet och återta kontrollen över sitt liv, men tillslut inser han att det är hopplöst. Han ger upp och bestämmer sig för att det enda sättet att få ett slut på allt galet som händer är att ta livet av sig. Händelser för honom upp på taket till en skyskrapa, därifrån han hoppar ner mot sin död. Han dör dock inte eftersom han landar på en enorm dämpande madrass längst ner i lobbyn. Runt mattan står alla hans närmaste vänner och familj i fina kläder med champagneglas och ropar ”grattis på födelsedagen”, där tar spelet slut. Självklart vet han inte vad han ska tro. Han förstår inte poängen med allt som hänt, men spelet som han inte visste något om men gav sig in i ändå förändrade hans uppfattning om sig själv och framför allt hans syn på sitt liv. Han blir en lyckligare och mer levande människa.

Jag förväntar mig såklart inte att min resa kommer bli som filmen The Game, men på något vis kan jag relatera till att mannen som Michael Douglas spelar är beroende av att ha kontroll över sin omgivning och därtill lever ett otillfredsställande liv, trots att det ser ut att vara ett helt okej liv han lever. Jag kan relatera till nyfikenheten som pockar inom honom som ett hopp om att livet kan ändras och bli bättre. Den nyfikenhet eller det hopp som tillslut leder honom rakt ut i något okänt. När spelet börjar och det okända utspelar sig är det verkligen inte vad han vill, men det är precis vad han behöver och när dimman lagt sig till slut är han en lyckligare man som upptäckt fler sidor av sig själv genom att ha konfronterat rädslor och blivit av med allt som gör honom trygg.

Det är lite så jag borde se på resan framför mig. Kanske blir det lika underbart som jag föreställt mig, kanske blir det något helt annat, men oavsett hur det blir när dimman lagt sig är det precis vad jag behöver.

Nu är jag ännu mer sliten så det ska bli väldigt skönt att sova, men jag är väldigt glad att jag tog mig tiden att skriva det här inlägget. Stay tuned for more late night thoughts!

teach and travel antagen

+Andreas Sjöblom

3 reaktion på “Jag är nu antagen till Teach and Travel!

  1. Hej!
    Jag tänkte höra med dig om du har lust att länka min blogg i ett inlägg, skulle vara sjukt snällt.
    Läsarna börjar sjunka och det är ju inte det roligaste..</3
    Kram Selma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *