Tillbaka i Shenyang!

Sådär ja, nu sitter jag faktist på Pekings Internationella Flygplats. Jag har just betalat 20 yuan (~26kr) för en liten, liten flaska med lättflytande aprikoskräm med franskt etikett. Franska etiketter brukar berättiga ett astronomiskt överpris runt om i Kina, är man dessutom på en flygplats som kostar pengar att lämna blir det ännu dyrare. Fåtöljen jag sitter i är dock värd att hyra för 26:- i ytterligare 6 timmar, vilket är tur för det är precis så lång tid jag har att vänta tills jag kan checka in mitt bagage och få mitt boardingkort. Mer om det sedan! Jag skriver ju iinläggen i eefterhand och jag har mer att berätta innen jag kommer dit jag är idag.

IMAG1542I detta inlägg vill jag nämligen berätta om vad som hände efter att Oskar och jag återvände till hans hemstad Shenyang efter våra utflykter till Dandong och Harbin. Morgonen inleddes med en dumplingfrukost på ett av Oskars favoritställen i Shenyang. Oskar skryter ofta om maten på olika ställen, men skrytet är också berättigat väldigt ofta. I detta fallet överträffade verkligen hans skryt verkligheten. Vi beställde in lite olika rätter, bland annat ångkokta dumplings med lammkött och kål i – fantastiska! Jag har aldrig varit så mycket för just dumplings, det är alltid lite läskigt att bita rakt in i ett knyte med blandad grå sörja som man sällan vet hur den uppstod.

 

IMAG1544Dessa dumplings var dock de bästa jag ätit. Det är vanligt att man får en liten kanna med soya och en liten kanna med vinäger till bordet, precis som vi i Europa ofta har salt och peppar. Dessa två tillbehör blandar man i en liten skål, gärna 50/50. Sedan kan man också ha i lite krossad vitlök och chili i den mörka sörjan. Därefter doppar man de små knytena i skålen innan an äter – fantastiskt gott!

Under min tid i Shenyang har jag definitivt kommit fram till att jag föredrar nordkinesisk matkultur framför sydkinesisk. När jag bodde i Sichuan skröt alla om provinsens världskända matkultur, men jag fastnade aldrig riktigt för den. Sichuanmat innehåller ofta inälvor från olika djur, små köttbitar med ben i och framförallt enorma mängder med chili och Sichuanpeppar som bedövar hela munnen på ett beskt sätt. Nordkinesisk matkultur liknar mer den ”kinamat” som vi är vana vid i Europa. Friterade köttbitar utan ben i olika såser, tjockare såser till risrätter och ofta mört kött.

Dagarna i Shenyang lärde mig bland annat att man inte måste gå utsvulten i Kina. Att det finns en västerländsk sanning i hur de lagar sin mat.

IMAG1547Det regnade ute under dagen vilket gjorde att jag och Oskar höll oss inne i hans lägenhet under dagen. Vi lyssnade på Hassan, snackade om allt möjligt och spelade Fifa. Standard grabbhäng. Mot kvällen föreslog Oskar att vi skulle gå till en västerländsk bar som drivs av en fet Kanadensare. Tydligen har de en pub-quiz-night varje onsdag och Oskar och hans vänner burkar ibland ställa upp i tävlingen trots att de ofta kommer sist. Jag tyckte det lät som en kul idé, speciellt när Oskar sa att två av hans vänner (också engelskalärare) skulle haka på. Vi begav oss till puben och mötte Oskars vänner – Robbie och Mike – i tunnelbanan dit.

IMAG1548Mike är en välbygd amerikan på ~24år och Robbie en betydligt spinkigare Britt. Tillsammans bekräftade vi våra fördomsfulla nationaliteter för varandra under hela kvällen. Det var verkligen exakt som om någon hade satt länderna Sverige, Storbritannien och USA runt ett pubbord. Tillsammans bildade vi ett av de 5 lag som deltog i pub-qizzen den kvällen. Av de andra lagen var ett tyskt och resten blandade nationaliteter. Självklart var var Tyskarna laget som verkligen gick in för att vinna varje kväll.

Kategorierna för frågeleken var väldigt blandade, bland annat allmänbildning, musik och bildfrågor dör man skulle sätta namn på olika disneykaraktärer – inte så lätt som det låter. Vi kunde faktiskt svaren på en hel drös med frågor och jag kände mig nöjd med att kunna bidra med flera rätta svar. Robbie och Mike hade ofta olika svarförslag på samma fråga och självklart skulle Mikes vilja segrat många av gångerna om inte Svenskarnas diplomati hade funnits där. Som sagt, perfekt representation av våra länder. Både till sättet vi betedde oss enskilt och i grupp, även våra utseenden stämde överens med våra nationaliteter på något vis. Mike drog sig ibland ut på lämpliga ”toalettbesök” när det uppkom en jobbig fråga (för att googla fram svaret inne på muggen). Som en sann amerikan räds han inga medel för att vinna, även om det betyder att fuska. Trots detta gillade jag honom verkligen, störtskön kille. Och, det är ju precis så jag tror många ser på USA som land.

IMAG1554Vi gick ifrån puben med en andraplats, vilket var en bättre placering än laget tidigare fått – suveränt! Mike frågade om vi ville gå vidare någonstans och det ville Oskar och jag såklart. Robbie hade lektioner tidigt på morgonen efter så han drog hem till sig. Mike, Oskar och jag stack till en pub nära Oskars lägenhet som heter ”Just drink it” där de serverar ett förvånansvärt stort utbud av europeiska och amerikanska öler till riktigt bra pris! Vi fick genast ett bord på den trånga ovanvåningen som var packat med packade kineser. Kineser har verkligen världens värsta ölsinne, de kan bli helt väck på bara två normalstarka öl. Oskar berättade att på vissa restauranger låter personalen tomma flaskor stå kvar på borden där gästerna sitter för att de ska kunna skryta om hur mycket de kan dricka (på ett icke-verbalt sätt) till andra gäster. Man kan till och med betala för att få lite tomma flaskor framställda på bordet så det ska se ännu mer ”imponerande” ut. Helt galet såklart!

IMAG1553Vi fortsatte vårt öldrickande fram tills klockan var runt 3 på morgonen, då stängde stället och vi avrundade kvällen.

Om du är en galet trogen läsare av min reseblogg kanske du har tänkt något i stil med ”gud vad smidigt att åka och hälsa på sin kompis i Kina, då kan man ju bo med honom/henne och slippa ta in på hotell varje natt!!” Jag ska genast göra dig besviken, det är nämligen inte så det fungerar i Kina. För att få bo hos en vän eller släkting i Kina måste man ha ett speciellt Visum som tillåter det, dessutom måste personen man bor hos informera den lokala polisen om att detta sker och hur länge det kommer ske. Värden måste tillhandahålla en rad papper och det hela är rätt krångligt. Det är ju så att du som turist i Kina inte får befinna dig ”oregistrerad” på en plats i mer än 24 timmar. Det innebär att du måste ta in på hotell (som registrerar din vistelse via ditt pass) eller kontakta den lokala polisen och säga ”hej jag är här nu, bara så att ni vet” fast skriftligt med pass och massa papper (typ). Han man någon eller några oregistrerade nätter i Kina kan det uppstå frågor när man väljer att lämna landet. Oskar har själv råkat ut för detta en gång då han och hans dåvarande flickvän reste runt i Kina och bodde 4 nätter hos en släkting till hans flickvän. Passvakterna frågade ut dem båda när de skulle lämna Kina, frågor om var de hade varit och så vidare. Sedan kan man såklart tycka vad man vill om den saken, men så är reglerna i alla fall! Det blev helt enkelt hotell för mig under hela vistelsen i Kina.

Jag kände mig ändå väldigt nöjd med dagen i Shenyang, väldigt roligt att träffa Oskars vänner och umgås med folk från andra länder på ett avslappnat vis!

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *