Allhelgonaafton i Kina – Qīngmíng jié

imageQingmingfestivalen (Qīngmíng jié) är en helgdag här i Kina och firas antingen den 4:de eller 5:e April varje år. På engelska heter helgdagen Tomb sweeping day eftersom man hedrar de döda genom att sopa deras gravar rena från skräp och kvistar. Man offrar även mat av olika slag till de döda.

imageI de stora städerna har begravningsplatser ersatts av kolumbarium, där nischer avsedda för förvaring av de gravurnor i vilka de kremerade avlidnas aska finns. Familjerna kommer för att söka reda på nischerna och återställer dem efter en familjeceremoni. På landsbygden träffas familjerna vid familjegravarna på fältet för en måltid efter att ha rensat de jordhögar som markerar dem. Under festen dansar kineser även i sina traditionella kläder för att hedra de döda och för att locka ut dem från underjorden. Om man skarvar ordentligt kan man väl säga att Tomb sweeping day är som allhelgonaafton hemma i Sverige. En helgdag där människor ägnar ett par tankar åt nära och kära som inte är med dem längre.

För mig och Matte kommer den här helgdagen inte innebära så mycket mer än att vi får 6 dagar ledigt. Förhoppningsvis kommer vi förflytta oss till en av grannstäderna och söka efter upplevelser där. Många kollegor pratar om vart de ska åka och vad de ska ha för sig under helgdagen, så död och gravar har varit ett återkommande ämne de senaste dagarna.

IMAG1369Ännu mer dystert blev det idag när jag fick reda på att en gemensam elev till mig och Matte hade tagit livet av sig under natten till torsdag (2/4) genom att hoppa ifrån den bro som går över stadsfloden. Tydligen hade hon bråkat med sina föräldrar och sedan givit sig iväg ut, mer än så vet jag inte om händelsen. Jag såg hennes föräldrar som var på skolan idag för att prata med lärare och rektorer. De såg såklart förkrossade ut. Snacket gick såklart på stan också. När jag gick till affären för att köpa mat träffade jag på den här mannen som målade kinesisk kalligrafi med vatten på marken. Jag kunde inte läsa vad som stod, men det var en dikt av något slag som var tillägnad flickan som dött, så mycket fick jag förklarat för mig.

IMAG1372Många lärare har pratat om händelsen såklart. Alla är väldigt eniga om hur självisk den unga flickan var – endast 14 år. Jag delar inte riktigt den åsikten. Jag anser att varje människa har ett eget liv som denne får göra vad den vill med. Här i Kina är det lite annorlunda eftersom många barn är ensambarn i sina familjer och som jag skrivit om tidigare finns det ingen direkt äldrevård i Kina. Det innebär att föräldrarna lägger hela sin framtid på en enda människa – deras barn. Om barnet dör eller på annat sätt lämnar familjen innebär det en väldigt hård pension för föräldrarna som förmodligen måste jobba varje dag fram tills de själva dör för att ha råd med allt som krävs för att leva ett någorlunda drägligt liv.

IMAG1368_1

IMAG1439Jag som befinner mig i landet har inte svårt att föreställa mig hur enormt mycket press denna samhällsbrist sätter på både föräldrar och barn. Regeringen borde hjälpa de äldre så barnen kunde få lite avlastning. De får press hemifrån och press från skolan. Presterar du inte så har du ingen framtid, inte dina föräldrar heller. Här till höger ser du ett exempel på hur skolor påminner eleverna om hur bra de ligger till dagligen. Dessa listor sitter vid ingången till klassrumsbyggnaden och visar exakt hur varje elev ligger till genom att ranka dem från bäst till sämst. De bästa får också sina porträtt uppvisade. Jag vet inte hur du känner som läser detta, men jag skulle i alla fall inte tyckt om att ha det så under min skolgång. Frågan är om ens eleverna med toppbetyg tycker att det är roligt att bli uthängda på ett sådant vis. Press, press, press.

IMAG1355Nåja. Efter en dyster dag med vackert väder satte jag mig i den kalla bombbunkern tillsammans med Leona för att öva på kinesisk kalligrafi igen. Det blev en bra och tyst avrundning på dagen tycker jag, även om min kalligrafi fortfarande är helt värdelös. Jag håller min koncentration i max 10 minuter, sedan retas jag lite med Leona innan jag försöker igen. På det viset kommer jag nog inte bli graderad till bläck-elev innan jag lämnar den här skolan.

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *