Transfer till Peking

Just nu sitter jag och avnjuter en Wasa Sandwitch och en flaska finskt källvatten – travel snack for champions! Bara 5 timmar, 55 minuter och 13 sekunder tills jag ska boarda mitt plan till Peking – helt galen layover! Men, sådant får man stå ut med när man köper flygbiljetter till brottsligt låga priser. För tur och retur till Peking betalade jag 3 100:- vilket i min värld är enormt billigt för en så lång resa. Jag tror inte priserna var mycket högre förra gången jag flög till Peking, om jag minns rätt pröjsade jag 3 800:- den gången.

Det tillkommer dock en hel del extrakostnader för en resa till Kina, priset på biljetten är bara början.  Visumet man behöver för att entra Kina är den största utgiften, speciellt efter 2015 då visumpriserna steg från 560:- till 1300:- för ett single entrie (stavningen känns mysko, men det är så de valt att skriva på visumet). Men, för att ens ansöka om visum behöver du också boka ett hotell så myndigheterna vet något sånär vart du befinner dig i landet. Du behöver också bifoga 4st passfoton (varav de använder 1 varje gång). På visumcentralen i Göteborg finns en fotoautomat som jag valde att använda för smidighetens skull. 4 foton kostade 100:- (vilket redan är ett hutlöst överpris enligt mig). Väl inne i automaten fick jag valet mellan 4 stycken svart/vita foton och 4 stycken i färg för 20:- extra. Som en sann ekonomismarrt Boråsare valde jag det svart/vita alternativet (allt ser bättre ut i svart/vitt). Efter att ha fått mina foton och fyllt i det sita fälten i ansökningsformuläret beklagade sig den unge taiwanesen bakom glaset: ”aaaahh.. I’m sorry, but you need photos in colour sir.” Samtidigt pekade han på en liten astrix längst ner i formuläret som deklarerade att så var fallet. Inte mycket att göra, tillbaka in i fotobåset och betala ytterligare 120:- för fyra foton. Allt sammantaget blev priset för ett visum runt 1 750:- inklusive fotomissar och resorna till Göteborg för att lämna in och plocka upp passet.

historian med visumkrångel visade sig fortsätta när jag landade här i Helsingfors. För att slippa gå ut från terminalen och sedan gå igenom säkerhetskontrollen igen gick jag direkt till transferdisken för att hämta ut mitt boarding pass. Framme vid disken berättade en blond finska på stappliga engelska att jakommer in i Kina med det här visumet eftersom mina efternamn stod i fel ordning. Detta var tydligen ett misstag som visumkonsulatet i Sverige skulle ordna till, men glömt/struntat i. Det hela slutade med att hon fick gå in och redigera mina biljetter manuellt vilket landade mig en nätt liten utgift på 30€ (~280kr) – trevligt!

Nu ska jag resa mig för att leta reda på en McBurgerking. Vi hörs!

+Andreas Sjöblom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *