Utflyktsdag i Peking!

I förrgår (den 24/1) hade vi äntligen en ledig dag. Dock var den inte så väldigt ledig eftersom TTC hade planerat utflykter som skulle sträcka sig över hela dagen. Från klockan 0700 till klockan 2100. Fast mycket roligt blev det faktiskt! Nu när jag har några vakna minuter kvar på dygnet tänkte jag berätta om utflykterna vi gjorde. Det är ju trots allt det som bör fylla den här resebloggen! Jag och Jan blev precis färdiga med vårat andra assignment som krävde en hel del tid att göra klart. Det gick ut på att ge exempel på hur man kan lära ut vokabulär till elever genom en rad olika metoder som realia gäster och visualisering. Vi skulle dessutom göra en board plan som innefattade ytterligare 20 ord inom temat ”free-time”. Helt enkelt en mind-map som man kan göra på tavlan tillsammans med eleverna. Här är en bild på en glad Jan som precis blivit klar med färgläggandet av sin board-plan. Han älskar färgen rosa.

image

Vi började med att lasta in oss i två bussar som stod väntande på oss vid den västra porten av campus. Alla var trötta men ändå förväntansfulla. Med på bussen hade vi två TTC handledare och en guide som skulle berätta lite om penning när vi åkte genom staden. Det gjorde hon dock inte så bra. Hon sa knappast något om staden. Hon pekade ut vissa självklara saker som olympiska stadion tex. Mer än så blev det inte. Det var roligare att prata med handledarna Angela och Bella som båda satt längst fram med mig och min rumskompis Jan.

image

Första stoppet blev Sommarpalstset. Sommarpalatset eller Yiheyuan (颐和园) är ett palats som började sitt liv som Klart porlande trädgården år 1750 (Qianlong-kejsarens femtonde regeringsår). Det var en gåva till hans mor på hennes födelsedag. Hantverkare gav trädgården sin arkitektoniska stil utifrån olika palats i Kina. Kunming-sjön skapades genom att utöka en existerade vattenområde till att likna Västra sjön i Hangzhou. Det är idag världens största handgjorda sjö. Tänk på att den grävts med händer och spadar när du ser på bilden nedan.

image

Sommarpalatset har lidit svårt av två militära attacker, en engelsk-fransk allierad invasion 1860 (som drabbade det gamla sommarpalatset, vilket också plundrades vid samma tid) och åtta länders allierade krafter år 1900. Det överlevde och återuppbyggdes 1886 respektive 1902.

image

Det vankas kinesiskt nyår snart och folk har redan börjat fira en hel del. När vi kom upp en bit på det bär som palatset är byggt på hörde vi musik och snart såg vi en spelande och dansande folkskara som snabbt drog med oss alla i ringdanser . Det var väldigt kul. Ta gärna en titt på videon jag lyckats ladda upp nedan.

Efter dansen tog alla sig ner igen för att gå runt berget och sedan till bussarna och sovenirbutikerna. Anthon, Stephanie, Oskar och jag fortsatte dock vår vandring uppåt och nådde snart toppen av berget 60 meter upp. Det hade varit en fantastisk utsikt om smoggen inte varit så tjock. Efter ett tag tog vi oss ner igen och hittade tillslut gruppen vid den stora marmorbåten. är roligast att utforska saker på egen hand tycker jag. Det blir inte så turistigt då.

image

Jag har varit i sommarpalstset tidigare, men då var det mycket vackrare. Vi var även i en butik som sålde äkta sötvattenspärlor odlade i den konstgjorda sjön. Jag köpte ett halsband till min mor där.

image

Efter sommarpalstset bar det av till en iskall restaurang för en rätt fattig lunch. Det var alldeles för mycket folk och alldeles för lite mat. Ännu mindre GOD mat.

Är efter åkte vi till en marknad som var rätt lik Silkmarket fast mindre, dyrare och mycket fler turister. Vi var där i 3½ timme innan färden gick vidare. Jag köpte inget alls. Jag prutade på en Canadian Goose jacka som säljaren ville ha 1800:- för. Jag ville ha den för 200, men hon gick inte lägre än till 300. Då fick det vara tyckte jag. Så mycket behöver jag ingen jacka och den borde gått att få billigare.

Efter det bar det av till en lyxigare hotellrestaurang för att prova Pekinganka , märk nu ordet prova. Det var sannerligen inte mycket mat vi fick. Rätterna som ställdes på bordet skulle jag kunnat äta helt själv och vi var 10 personer runt bordet som skulle dela på det. Ankan var dock utsökt! Fantastiskt god.

Efter ankan var det dags för vårat sista stopp på resan. Akrobatikföreställning på en av Pekings teatrar. Jag kommer inte ihåg vad den hette. Showen var verkligen underhållande och alla i vårt gäng var helt lyriska efteråt. Helt klart kvällens höjdpunkt. Det bästa numret var ett som spelades upp av en ung kille och en ännu yngre tjej. Storyn gick ut på att han skulle fånga en svala till sin bur och hon var då själva svalan. De gjorde de mest fantastiska övningarna tillsammans som krävde både vighet och styrka. Svårt att beskriva såklart, men jag satt trollbunden hela tiden!

image

Det bar iväg hemåt igen efter showen. Väl hemma gick Oskar och jag till ett nytt ställe som en lärare tipsat oss om. Hellens heter stället och de har helt okej mat och löjligt billig öl. 750ml för 10 svenska kronor. Dessutom har de ”temakvällar” varje kväll. För att jämföra med en svensk krog som har erbjudanden som ”köp 15 drinkar och få 10% rabatt på den 16:de” så har detta stället erbjudanden som ”gratis cigaretter till alla ikväll” eller ”få de första 10 ölen gratis om du sjunger två sånger på kareokemaskinen”. Lustigt koncept som BÖR testas i Sverige! Se och lär, Sveriges krögare! Jag måste ta en kort på deras erbjudanden nästa gång jag är där.

+Andreas Sjöblom

En reaktion på “Utflyktsdag i Peking!

  1. Härlig dag en härlig stad. Och visst gör sig Sommarpalatset, precis som så mycket annat i klart ovh helst varmare väder. Vad gäller gåsjackan borde du fått den för 200. Absolut! DEt är vad man betaar på Yashow eller Pärlan., i rätt butiker vill säga. Men om man är ny, inte känd, och personalen ser att man är turist så höjs ju priset.
    Roligt att du verkar trovas för det gjorde verkligen vi i nästan fyra år i Peking. Ja, vi reste mycket i Kina, Tibet och övriga Asien också…Men Peking var vår bas där vi jobbade.
    Önskar dig en fin vecka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *