Första vaccinsprutan mot Hepatit B

Nu har jag varit en duktig pojke! Här är det som är kvar av den första vaccinsprutan mot Hepatit B (inget alls med andra ord). Hepatit B orsakas av ett virus som kan spridas sexuellt eller via blod. Smittan finns bland människor i hela världen, men i Sverige är den relativt ovanlig som tur är. I Asien och Afrika är det tyvärr inte lika ovanligt, där är 10–20 procent av befolkningen smittad. Hepatit B-virus orsakar en inflammation i levern. Många drabbade märker inte av infektionen, men somliga kan besväras av trötthet och dålig matlust under veckor till månader. Andra kan få en kraftig leverinflammation och blir då gula i huden. Sjukdomen går över i en kronisk fas om man har otur, vilket i sin tur kan förorsaka levercancer. Hepatit B är med andra ord inget trevligt att drabbas av! Därför är det väldigt viktigt att vaccinera sig mot det om man planerar att röra sig i områden där smittan brett ut sig.

Kina vaccin hepatit

Eftersom jag tränar en kampsport där närkontakt och blod tillhör det normala tyckte min mor att jag borde vaccinera mig mot Hepatit A, vilket jag gjorde. Därför behöver jag inte tänka på Hepatit A vaccinering inför min Kinaresa. Annars hade det varit lika nödvändigt som Hepatit B vaccinationen.

I övrigt är jag vaccinerad mot stelkramp och BCG (tuberkulos), båda rekommenderas om man ska resa till Kina. Även vaccination mot Japansk encefalit kan vara bra att tänka på, speciellt om man ska röra sig ute på den Kinesiska landsbygden, så för att vara på den säkra sidan kommer min mor trycka i mig en spruta mot det också!

Som sagt, de flesta av vaccinationerna som jag nämner ovan är sådana som jag fått tidigare. Min mor är distriktssköterska och har alltid varit angelägen om att trycka i både mig och min syster vaccin under vår uppväxt. Det leder till att jag är väldigt van vid att ta sprutor, det är inget som stör mig. Där emot blodprov tycker jag är obehagligt. Jag antar att det inte är lika jobbigt för mig att se saker sprutas in i min kropp som att se dem rinna ur mig.

Om man har planer på att resa runt i världen är det alltid bra att ha koll på vilka vaccin man bör ta i god tid innan resan. De flesta vaccin kräver 2 eller 3 sprutor med en tids mellanrum för att man ska får ett fullgott skydd. Om man googlar hittar man snabbt de vaccin som är aktuellt för ens resedestination. Det finns dock ingen riktigt bra webbtjänst som samlar alla vaccinationsråd på ett och samma lättåtkomliga ställe.. kanske blir det ett framtida webbprojekt för mitt företag!

+Andreas Sjöblom

7 reaktion på “Första vaccinsprutan mot Hepatit B

 1. Du anar inte hur din kommentar påverkade hela min dag, tack så jättemycket! det betyder massor för mig!!
  du skriver själv en väldigt intressant blogg och av att bara läsa ett par av dina inlägg är jag redan taggad på att åka till Kina, haha!
  Hoppas du har det grymt bra och att du trivs, cred till dig för ditt mod att våga bara dra iväg så som du har gjort!!!
  Hoppas du har en grym vecka, kram på dig Andreas!! / Ellen

  • Jag läste ditt inlägg på din blogg Ellen. Vad fantastiskt att jag kunde göra din dag bättre när det var tungt att gå upp. Kram!

 2. Du har så rätt! Tack för att du gjorde min dag snäppet bättre och jag hoppas du har en fantastisk resa och får ut så mycket som möjligt av Kina! ser fram emot att fortsätta läsa din blogg, kram!! <3

 3. Jag tycker din blogg är så inspirerande och välskriven, jag började bara läsa den ikväll men har redan läst alla inlägg. Det var tur att du inte har i skrivit ett helt år eller så, annars skulle jag sitta uppe hela natten. Det är spännande att läsa om ditt äventyr och distraherar en från ens eget liv, vilket jag tycker kan vara skönt. Jag ser fram emot att följa din blogg, Andréas, så fortsätt gärna!

  • Tack Hanna, vad ofantligt roligt att du läst alla mina inlägg redan. Det kommer många fler, det lovar jag. Hoppas du stannar kvar för dem :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *