VPN – Kringgå Kinas internetcensur

Ikväll känner jag för första gången hur rese-stressen börjar krypa sig på. Det är mindre än tre veckor kvar i Sverige och dagarna går alldeles för fort. Jag försöker hålla hårt i de sista dagarna, men det får dem bara att gå ännu fortare. Tydligen stämmer det gamla talesättet; ju hårdare man håller om något, desto lättare glider det ur händerna. Om man är stressad ska man göra något man är bra på, det får tydligen nerverna att lugna sig en aning. SÅ! därför ägnar jag kvällen åt teknik och närmare bestämt nätverksteknik. Efter 3 år datateknisk linje på gymnasiet och 2 år som Systemvetare vid Borås Högskola är datorkommunikation en av de få grejer jag känner mig riktigt bra på. Det är också en av de få kunskaperna jag kan ha nytta av under min resa till Kina. Internet nämligen inte riktigt en så enkel historia som det är här hemma – något du säkert redan visste.

The Great Firewall of China kallas ofta det stora internetfilter som censurerar Kinas internettrafik och således gör sidor som Facebook, Twitter, YouTube och Google otillgängliga. Med det menar jag att du får upp ett felmeddelande på din dator eller mobiltelefon när du försöker ansluta till någon av de spärrade webbplatserna. I Kina kallar man inte detta för att censurera internet, man kallar det för att harmonisera internet. Målet är alltså att skapa en harmoni på nätet genom att stänga ute alla stora västerländska sidor som kan sätta griller i huvudet på skötsamma Kineser. Kineser känner såklart ingen saknad på grund av det eftersom de har sina egna varianter av både Google och Facebook (som QQ tex.), men för oss västerlänningar som använder dessa webbtjänster dagligen blir saknaden desto större och ibland outhärdlig har jag hört. Jag tror faktiskt inte jag har gått en dag utan Twitter sedan jag skapade mitt konto där 2007 och YouTube har jag använt dagligen sedan min gymnasietid. Om du vill veta vilka sidor som är blockerade i Kina kan du besöka www.greatfirewallofchina.org och ta reda på det väldigt enkelt.

Jag har verkligen inte planerat att hänga på Twitter under min Kinavistelse, men att kunna skicka ett mail eller uppdatera min Facebookstatus för att få lite kontakt med vänner och familj här hemma vid något enstaka tillfälle är något jag vill ha möjlighet till. Dessutom vill jag kunna uppdatera min reseblogg också! Lösningen på detta problem och således stegen för att klättra över Kinas stora brandvägg heter VPN.

vpn i kina fungerarVPN (eller Virtual Private Network) är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse eller ”tunnel” mellan två punkter i ett datanätverk, som internet tex. Utan att bli för teknisk kan man säga att en VPN är en dator (server) som står mellan din dator och webbplatsen du försöker nå. Genom att skapa den här mellanhanden i datorkommunikationen ser inte den Kinesiska brandväggen att du försöker kommunicera med de blockerade webbplatserna, den ser bara att du kommunicerar med en vanlig server utomlands. Det är som att du har två släktingar som vägrar prata med varandra direkt, så de skickar dig (vpn servern) som en budbärare med meddelanden fram och tillbaka istället. Bilden till höger visar nog bättre än vad jag kan förklara.

I praktiken innebär detta att jag kommer teckna ett 6 månaders avtal med ett företag som har VPN servrar över hela världen. Där efter kommer jag ladda ner en app till min telefon och mata in kunduppgifterna i den. Appen ligger sedan i bakgrunden och styr om all internettrafik till VPN servern istället för att de skickas direkt till Facebook eller Twitter. Det finns många företag som erbjuder VPN tjänster och eftersom Kinas regering jobbar väldigt hårt på att stänga ner dessa VPN företag i Kina är det viktigt att välja ett företag som fortfarande fungerar i Kina. Jag har valt ExpressVPN eftersom de verkar fungera i Kina fortfarande och är väldigt professionella. De svarar snabbt på mail med frågor och har en proffsig kundservice. De kostar några kronor mer än vissa andra VPN företag, men det kan jag leva med. För 6 månader får jag betala ~359:-

ExpressVPN erbjuder till och med 3 gratis dagar om man vill prova deras tjänst innan man tecknar ett avtal. Jag gjorde detta och resultatet vart jag nöjd med. Såhär gick jag tillväga för att få ExpressVPN att fungera på min telefon.

expressvpnJag hämtade appen som heter ExpressVPN på Android market. Den är helt gratis eftersom det är själva abonnemanget som kostar pengar. Där efter öppnade jag appen och valde 3 dagar gratis genom att fylla i min mailadress.

kina vpnDär efter valde jag en lämplig VPN server att ansluta till. För att det ska gå så fort som möjligt är det alltid bra att välja en server som ligger så nära det land som du befinner dig i som möjligt. I detta fall valde jag att ansluta till en brittisk server i Berkshire (har ingen aning om vart det är).

kinas brandväggNär jag tryckt på den brittiska servern tog det några sekunder för telefonen att upprätta en anslutning. Där efter var allt klart. Jag ser till och med hur mycket data som skickats fram och tillbaka mellan mig och servern. Även hur länge jag varit ansluten till servern. Vissa VPN företag begränsar hastigheten och mängden data du kan skicka via deras server, men ExpressVPN har ingen gräns på varken hastighet eller data vilket gör att du kan kolla på YouTube hur länge du vill om uppkopplingen på ditt ställe är tillräckligt snabbt.

bra vpn resa kinaFör att undersöka att VPN tjänsten verkligen fungerar besökte jag en sida som berättar för mig vad min adress på internet är och vart den leder (IP adress). Hemsidan jag besökte visade mycket riktigt på att jag surfade ifrån Storbritanien, vilket blir resultatet om man tunnlar trafik via en server i England.

vpn i kinaSjälvklart ville jag besöka min egna reseblogg också för att verkligen göra mig säker på att allt fungerade. Jag kände inte av någon fördröjning när jag tunnlade trafik via mitt trådlösa nätverk här hemma. När jag där emot stängde av det trådlösa nätverket och tunnlade trafiken genom mitt mobila datanät (Tele2) gick det lite segare, eller mycket segare. Det tog tid för telefonen att upprätta en anslutning, kanske 40 sekunder innan allt var stabilt. Förmodligen en försmak av hur det kommer fungera i Kina. MEN det är tillräckligt för att besöka Twitter eller Facebook för en minut eller två. Du kan se att telefonen är ansluten till ExpressVPN genom den lilla nyckeln längst upp.

Jag kommer som sagt inte ha med mig någon dator till Kina. Jag finner ingen direkt anledning till det eftersom dagens smarta telefoner är så smarta. Om du har med dig en dator och vill upprätta en VPN anslutning på den är det precis lika enkelt. Istället för att ladda ner appen till telefonen laddar du ner ett litet program från deras hemsida och installerar det på din dator. Jag funderar på att göra en liten blogg-serie om varför jag använder telefonen istället för datorn i Kina. Det kan bli kul eftersom sakerna jag skriver om kanske blir total-knas när jag väl anländer och märker att inga av mina tekniska lösningar fungerar som jag tänkt mig. Håll utkik efter första delen här på min reseblogg!

Imorgon bär det av till Chinese Visa Application Service Center i Göteborg för att ansöka om mitt visum, inte en dag för tidigt. Återkommer med ett inlägg om det. Just nu känns det väldigt nervöst i alla fall.

Åh.. just det! Det bör tilläggas att det är olagligt att använda VPN tjänster i Kina, men jag har inte hört om någon utlänning som råkat illa ut på grund av det.

+Andreas Sjöblom

4 reaktion på “VPN – Kringgå Kinas internetcensur

 1. Under våra nästan fyra år i landet hade vi en tunnel kopplad till datorn. Det fungerade utmärkt och vi ordnade med tunneln i Peking. Nästan ”alla” har den sådan vare sig du bor permanent i landet eller är där mer tillfälligt.
  Visst funkar en Iphone eller liknande, men för min del knns det jobbigt att skriva och titta på en så liten skärm. Men jag är ju gammal….
  Och med en VPN så kan man ju även se svensk tv och playkanalerna. Men du skall ju satsa på kinesiskan och just kinesisk tv är bra för det. Att höra språket talas ger mycket både ”live” och via teve/dator.
  Lycka till med allt! Vet att det är en del att pyssla med.

  • Jag försöker komma på anledningar till att ta med en bärbar dator, men den enda jag finner är just det du säger – skärmstorleken. Det gör inte så mycket för mig om jag ser på en liten skärm när jag skriver. Hoppas det kommer gå bra. Har läst om folk som fått köpa en dator på plats. Eftersom teknik som datorer inte är så väldigt mycket billigare i Kina hoppas ajg att slippa det.

   Tack för alla dina visa ord Ditte. Känns tryggt att läsa rader ifrån någon som har längre erfarenhet av landet. Hoppas du finns med på resan också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *