Xīnnián kuàilè

Betyder gott nytt år på mandarin, nu vet du det! Vilket fantastiskt kinesiskt nyår jag firade i veckan. På grund av skolarbete och andra omständigheter som stjäl min tid kommer även detta inlägg några dagar efter själva händelsen. Det blir ett av de svåraste inläggen att författa, för det går lixom inte riktigt att beskriva hur det är att vara i Peking under den kinesiska nyårsaftonen. Intrycken och känslorna haglar lika tätt som raketerna och smällarna gör på gatorna.

Dagen började i alla fall med en lång sovmorgon.. Eller lång och lång.. Till 09:30 blev det för min del, men det var allt jag behövde innan jag satte igång med mina assignments. Det var rätt skönt att sitta i sängen och få dem gjorda samtidigt som Jan låg och sov i sin säng. Rofyllt på något vis. Jag blev klar med både grammatikuppgiften och lektionsplaneringen innan jag begav mig ut för att äta. Oskar, Steph och Gabriella var också hungriga, men det mesta var stängt på grund av helgdagen. Vi hade en idé om att åka till IKEA och äta, men när vi kom dit med taxin visade det sig att även IKEA stänger under det kinesiska nyåret. Vi haffade en ny taxi som tog oss till närmaste McDonald’s . Det var underbart att känna smaken av någon bekant igen. Tiden gick rätt så fort när vi satt och åt. Snart fick vi nästan brottom hem. Kl 19:00 möttes de flesta av studenterna utanför byggnad 5 för att tillsammans ta tunnelbanan till en sjö som ligger precis bredvid Temple of Heaven. Vi hade hört att de skulle vara en unik upplevelse att vara där under nyårsafton. Jag tror att sjön hette Taoranting , men jag är inte helt säker. Det fanns i alla fall två smala gator på varje sida av sjön som var kantade med barer och restauranger.

Oskar, Anton och Jag gick först i gruppen upp från tunnelbanan och utan att vi la märke till det blev gapet mellan oss och gruppen allt större. Tillslut gick vi där helt själva och letade efter sjön. När jag och Oskar är ute och går blir det ofta så att vi kommer på andra vägar än gruppen, men på något vis hamnar vi ändå rakt på målet efter ett tag. Detta visade sig stämma även denna gången. Vi hittade sjön efter att ha frågat en grupp med amerikaner och gick in för att värma oss på en av barerna. 40 kronor för en öl är svindyrt, men det fick bli en i alla fall. Efter att vi suttit och snackat lite skit gick vi ut på den smala gatan igen och upptäckte att alla andra också hittat fram en stund efter oss.

image

Gemensamt tog vi oss till ett litet hak som hette Bar.. Kreativt namn för en bar, inte sant? Det lilla stället hade nog aldrig varit så fullt som då. 40 personer på ett litet loft med några soffor och bord. De hade även en trappa som ledde upp till taket av den lilla byggnaden. Vi drack drinkar och öl fram tills klockan började närma sig tolv. Redan vid klockan elva var det helt galet utanför fönstret. Det lilla torget nedanför oss var folkfyllt och smatterbanden gick av utan uppehåll. Kan berätta att det inte är som de små smatterbanden med kinasmällare som finns hemma i Sverige. Detta är tunga långa band med något som kan liknas vid granatskott. De smaller oerhört högt! Det är gemensamt för alla kinesiska fyrverkerier – ljud går före skönhet. Kineser avfyrar inte raketer och smällare för att det ska vara vackert (som vi gör), det ska låta så mycket som möjligt för att jaga iväg den onde Nian, en kinesisk demon som varje år kommer tillbaka för att bringa otur till folket och äta deras skörd. Nian är rädd för färgen röd och höga ljud, därför finns dessa två i överflöd under det kinesiska nyåret.
image

När klockan var runt 23:30 gick många av oss upp på taket för att se spektaklet som lät så mycket utanför fönstret. Det vi såg gick inte att beskriva. Raketer och smällare överallt. Kastade av färger och ett oljud som aldrig lugnade sig. Det kändes verkligen om ett nytt år invigdes. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Hästens år började. Hästen står för kraft, välgång och lyckade resor. Vad kan passa bättre när man rest långt för att stå på ett hustak i ett främmande land med främmande personer och inviger det bästa nyåret någonsin?

image

+Andreas Sjöblom

2 reaktion på “Xīnnián kuàilè

  1. Har väntat på inlägget! Så nyfiken på att höra hur det var. Inget här hemma kommer väl att likna det. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *